Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανεξέλεγκτη διάθεση δημοσίου χρήματος

Σταθμός του μετρό. Κατά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, οι σταθμοί και οι εγκαταστάσεις του μετρό, που κατασκευάστηκαν με τα χρήματα του λαού, δεν είναι δημόσια ιδιοκτησία!
Σταθμός του μετρό. Κατά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, οι σταθμοί και οι εγκαταστάσεις του μετρό, που κατασκευάστηκαν με τα χρήματα του λαού, δεν είναι δημόσια ιδιοκτησία!
Τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ επισκέφθηκε, την περασμένη Τρίτη, το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, προκειμένου να θέσει υπ' όψιν του το ζήτημα των δημόσιων καλλιτεχνικών έργων. Η συνάντηση ορίστηκε μονομερώς από το ΕΕΤΕ, εφ' όσον ο υπουργός από το 1997 δεν είχε απαντήσει επίσημα και δεν είχε ανταποκριθεί στις επανειλημμένες προσκλήσεις της διοίκησης του συλλογικού φορέα των εικαστικών καλλιτεχνών.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ αναφέρθηκε στην έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΥΠΠΟ - ΥΠΕΧΩΔΕ - Υπ. Οικονομικών), που προβλέπει ο Νόμος 2557/97 για τη διάθεση του 1% της συμβατικής δαπάνης των δημοσίων κτιρίων, για την καλλιτεχνική τους διακόσμηση, ενόψει μάλιστα των «μεγάλων έργων» που έχουν δρομολογηθεί.

Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρέπεμψε... την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης στο «αρμόδιο» υπουργείο του Πολιτισμού. Οσον αφορά τις διαδικασίες τοποθέτησης έργων εικαστικών τεχνών στους δημόσιους χώρους, δήλωσε ότι τα «μεγάλα έργα» (Μετρό, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κ.ά.), «δεν εντάσσονται στα δημόσια κτίρια, που προβλέπει ο Ν.2557/97» (!!!), και βέβαια υπεραμύνθηκε των διαδικασιών που ακολούθησε η «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», για απ' ευθείας αναθέσεις και αγορές.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, αναφερόμενο στις δηλώσεις του υπουργού επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «γίνεται προσπάθεια δημόσια κτίρια (αθλητικές εγκαταστάσεις, σταθμοί, Μουσεία κλπ.) να μην ενταχθούν στο Ν. 2557/97, πράγμα που σημαίνει ότι «διεκδικεί η κυβέρνηση το ανεξέλεγκτο στις διαδικασίες διάθεσης του δημοσίου χρήματος και της ευθύνης για την αισθητική των δημοσίων χώρων, πράγμα που θα βρει τους εικαστικούς αντιμέτωπους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ