Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ
Νέα χαράτσια στους εργαζόμενους

Στο όνομα των ΟΤΑ οι νέοι φόροι στα ακίνητα. Καταργούν το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Η φιλοσοφία της διορισμένης από την κυβέρνηση Επιτροπής προκύπτει ανάγλυφα και από τον τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, στη βάση της λεγόμενης ανταποδοτικότητας. Τα φορολογικά βάρη από την εισαγωγή του ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας, όπως προτείνεται στο πόρισμα, την εισαγωγή του ΦΠΑ στα ακίνητα, καθώς και από το νέο φόρο επιτηδεύματος θα σηκώσουν και πάλι τα εργαζόμενα νοικοκυριά.

Στο πόρισμα προτείνονται τα ακόλουθα:

  • Επιβάλλεται ενιαίος φόρος στην κατοχή ακίνητης περιούσιας για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι «αναλογικός», δηλαδή, δε θα λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας(!!!). Οι συντάκτες της έκθεσης φτάνουν στο σημείο να «επιχειρηματολογήσουν» κατά της προοδευτικότητας του φόρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «οι τοπικοί φόροι ακίνητης περιουσίας εμπεριέχουν έντονα το στοιχείο της ανταποδοτικότητας». Και σα να μην έφτανε αυτό προτείνουν τη διαφοροποίηση του αναλογικού συντελεστή «ανάμεσα στα ακίνητα που ανήκουν στα νοικοκυριά και αυτά που ανήκουν στις επιχειρήσεις και χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία», προσθέτοντας ότι για τις επιχειρήσεις «η επιβάρυνση πρέπει να είναι μικρότερη», δηλαδή μειωμένο φορολογικό συντελεστή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι περισσότερες υπηρεσίες που παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση απολαμβάνονται κυρίως από τα νοικοκυριά και λιγότερο από τις επιχειρήσεις». Με έμμεσο τρόπο η Επιτροπή προτείνει την αύξηση στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στο ύψος της εμπορικής αξίας, αναφέροντας ότι «η βάση του φόρου θα είναι η αγοραία αξία των ακινήτων, η οποία θα προσδιορίζεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια».
  • Οι όποιες μειώσεις στη φορολόγηση είναι στην πραγματικότητα ψευδεπίγραφες, καθώς οι καινούργιοι φόροι που επιβάλλονται είναι ακόμη υψηλότεροι. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή «θεωρεί ότι με την εισαγωγή του φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας, η φορολογία κληρονομιών θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά και να απλοποιηθεί». Για το φόρο μεταβίβασης κρίνουν ότι «παρεμποδίζει την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, επειδή παρεμποδίζει τις συναλλαγές στα παλαιά ακίνητα, με συνέπεια να δυσχεραίνει την αλλαγή κατοικίας» (!).
  • Ετσι με την εισαγωγή του ΦΠΑ στα ακίνητα προτείνουν την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα που θα υπαχθούν στο ΦΠΑ και τη διατήρησή του στις παραδόσεις των (παλαιών) ακίνητων που δε θα υπαχθούν στο ΦΠΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα φορολογικά βάρη για τα νέα ακίνητα που θα υπαχθούν στο ΦΠΑ θα αυξηθούν, καθώς ο ΦΠΑ θα είναι 18% έναντι 11% του φόρου μεταβίβασης, που «καταργείται», δηλαδή αύξηση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες(!), χώρια τα πρόσθετα χαράτσια από τη σχεδιαζόμενη αύξηση των αντικειμενικών τιμών. Ταυτόχρονα η επιβολή του ΦΠΑ διευκολύνει τους εργολάβους - κατασκευαστές και μετακυλίεται στους αγοραστές. Το γεγονός αυτό η Επιτροπή το ξεπερνά στα γρήγορα, αναφέροντας μόνο ότι «θα ήταν σκόπιμη η μείωση του συντελεστή που επιβάλλεται στις οικοδομές».
  • Σε ό,τι αφορά τους φόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η διορισμένη από την κυβέρνηση Επιτροπή δίνει τα ρέστα της. Το νέο χαράτσι ονομάζεται «τοπικός φόρος επιτηδεύματος» και μπορεί να πάρει το χαρακτήρα κεφαλικού φόρου πάνω στους δημότες. Ο τοπικός φόρος μαζί το φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας θα είναι τα έσοδα των ΟΤΑ σε αντιστάθμισμα της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό που πνέει τα λοίσθια. Στο πόρισμά τους αναφέρουν πως ο τοπικός φόρος «μπορεί να επιβληθεί μόνο σε επιτηδευματίες, μπορεί όμως να επεκταθεί και σε όσους αποκτούν εισοδήματα από άλλες πηγές», προτείνοντας σε «πρώτη φάση να περιοριστεί στους επιτηδευματίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της παροχής υπηρεσιών». Ο φορολογικός συντελεστής προτείνεται να είναι αναλογικός, δηλαδή να μη λαμβάνεται υπόψη το ύψος των εσόδων ή των κερδών.
  • Για τους φόρους υπέρ τρίτων θεωρούν «απαραίτητο μακροχρόνια να καταργηθούν όλοι αυτοί οι πόροι, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Στην παρούσα φάση προτείνουν «άμεση κατάργηση όλων των πόρων που έχουν μικρή απόδοση και δεν επηρεάζουν τα έσοδα των φορέων υπέρ των οποίων επιβάλλονται». Προτείνουν «κατάργηση όλων των πόρων που επιβάλλονται υπέρ φορέων άλλων πλην των ταμείων» για να προσθέσουν η κατάργηση των πόρων που διατίθενται για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων «θα πρέπει να συνεξεταστεί με το γενικότερο ζήτημα της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης»...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους(2011-04-15 00:00:00.0)
Φοροασυλία χωρίς όρια!(2006-03-21 00:00:00.0)
Δρομολογούνται οι «αλλαγές»(2005-02-26 00:00:00.0)
Μετεκλογικό χαράτσι στα λαϊκά στρώματα(2002-10-09 00:00:00.0)
Αναδιάρθρωση σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου(2002-06-30 00:00:00.0)
Μαδάς τη χήνα χωρίς να κακαρίζει(2002-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ