Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΣΤΡΑΚΑΛΙΕΙΣ
Παραταγμένοι στο λιμάνι!

Με τις μηχανότρατές τους στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης παρέμειναν και χτες οι οστρακαλιείς-αυτοδύτες της Μηχανιώνας και του Αγγελοχωρίου, ενώ από σήμερα δένουν τα καΐκια τους και οι αλιείς της Ν. Κρήνης. Με τις κινητοποιήσεις τους αυτές οι οστρακαλιείς θέλουν να γνωστοποιήσουν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και που έχει γίνει οξύτερο μετά τα απαγορευτικά μέτρα της νομαρχίας στο Θερμαϊκό, εξαιτίας της μόλυνσης από το τοξικό φυτοπλαγκτόν.

Αντιπροσωπεία των οστρακαλιέων επισκέφθηκε χτες τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Πασχαλίδη, και του επέδωσε ψήφισμα, ενώ μέλη της δήλωσαν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οπως τονίζουν στο ψήφισμά τους οι αλιευτικοί σύλλογοι, λόγω του φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό Κόλπο έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στη δουλιά τους, καθώς από τους 9 μήνες που επιτρέπεται η αλιεία οστράκων, μόνο 3 έως 4 μήνες το χρόνο εργάζονται.

«Εχουμε φτάσει σε απόγνωση και σε οικονομικό μαρασμό», σημειώνουν στο ψήφισμα και ζητούν την άμεση βοήθεια της πολιτείας στα δίκαια αιτήματά τους επειδή τέλος Ιούλη τελειώνει η αλιευτική σεζόν και αρχίζει πάλι την 1η του Νοέμβρη.

Ζητούν να μην ισχύσει για φέτος η τρίμηνη υποχρεωτική απαγόρευση για τους δύτες του Θερμαϊκού και το μέγεθος των κυδωνιών που αλιεύουν να είναι στο όριο των 3,2 εκατ. από 4,5 εκατ. που είναι σήμερα. Ακόμη να ελέγχεται από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες η αλιεία και η ποιότητα των οστράκων και όχι να περιμένουν να χαρακτηριστούν ως ζώνες παραγωγής γιατί αυτό είναι πάρα πολύ χρονοβόρο. Τέλος, επισημαίνουν ότι οι δύτες οστρακαλιείς έχασαν το 70% του εισοδήματός τους, υπάρχουν όμως άλλοι συνάδελφοί τους που αλιεύουν τα όστρακα με αργαλειό και έχουν χάσει το 100% του εισοδήματός τους.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση των αλιέων με τον υπουργό, που έγινε μετά από παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης κατήγγειλε ότι με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στον κλάδο οδηγούνται σε αφανισμό οι μικρομεσαίοι αλιείς, οι παράκτιοι, οι οστρακαλιείς και οι οστρακοκαλλιεργητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ