Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η απείθαρχη... βαμβακιά

«ΜΟΥΡΛΙΑ» τα είπε ο Κ. Σημίτης για τα αγροτικά, στη διακαναλική συνέντευξή του. Αφού, να φανταστείτε, έπεισε ακόμα και τον Π. Καψή - αδελφό του Μανώλη και διευθυντή των «ΝΕΩΝ» - ο οποίος, μιλώντας στο «παράθυρο» κάποιας από τις πάμπολλες μετασυνεντευξιακές τηλεοπτικές εκπομπές, εξέφρασε το θαυμασμό του για τις γνώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το «αγροτικό» και για την ικανότητά του να τις εκλαϊκεύει με μαστοριά.

ΤΙ ΕΙΠΕ, όμως, ο πρωθυπουργός και κατάφερε να προκαλέσει το θαυμασμό; Υποστήριξε πως η ουσία του αγροτικού προβλήματος της χώρας μας συνίσταται στο γεγονός ότι η βαμβακιά δε συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παράγει περισσότερο από όσο δικαιούται, με αποτέλεσμα η χώρα μας να πληρώνει πολύ μεγάλο πρόστιμο, λόγω υπέρβασης της ποσόστωσης βαμβακιού που έχει θέσει η ΕΕ.

ΒΕΒΑΙΩΣ, όπως σωστά τόνισε στη συνέχεια ο Κ. Σημίτης, φταίει και ο βαμβακοπαραγωγός, ο οποίος όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για να εμποδίσει τη βαμβακιά να παράγει όσο αυτή «γουστάρει», χωρίς να ρωτάει κανένα, αλλά την περιποιείται κιόλας - να πότισμα, να λίπασμα, να φυτοφάρμακα, να σκάλισμα - με αποτέλεσμα νάτη «νυφούλα» η βαμβακιά να «φουντώνει» κι άντε μετά να μην παράγει πολλά κιλά βαμβάκι.

ΔΕΝ το είπε ο πρωθυπουργός, αλλά μερίδιο ευθύνης έχει και η ελιά που βγάζει πολύ λάδι και η μπουρμπουτσιλιά που παράγει πολλά μπουρμπούτσιλα κι όχι μόνο τα φυτά και τα δέντρα, αλλά και τα ζώα. Διότι ποιος έδωσε το δικαίωμα στην αγελάδα - ειδικά στην «Ολλανδέζα» - να βγάζει όσο γάλα θέλει, χωρίς να ρωτήσει τον Πρόντι; Γνωρίζει η κυρία Διαμαντοπούλου ότι οι τράγοι έχουν «ξεσαλώσει», με αποτέλεσμα οι γίδες να «γεννοβολούν»;

ΚΑΛΩΣ, λοιπόν, ο Κ. Σημίτης επισημαίνει τις ευθύνες της απείθαρχης βαμβακιάς. Και δικαίως χαρακτηρίζει τους βαμβακοπαραγωγούς παράνομους. Με ποιον άλλον να τα βάλει; Με την Κομισιόν που καθορίζει τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και την κυβέρνησή του που εφαρμόζει την ΚΑΠ ή με τον εαυτό του που συνυπογράφει τις αποφάσεις της «Ατζέντας 2000»;


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ