Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Φορολογικοί κεραυνοί για μισθωτούς - συνταξιούχους
  • Μέτρα απίστευτης φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση
  • Παραμύθια και απροκάλυπτη πρόκληση τα περί αυξήσεων του αφορολόγητου ορίου

Μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα εξαπολύει η κυβέρνηση Σημίτη σκορπώντας κεραυνούς φόρων προς μισθωτούς και συνταξιούχους. Μετά τις βόμβες που έβαλαν στα θεμέλια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τα άλλα μέτρα υπονόμευσης του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων, οι κυβερνώντες επιχειρούν να καταφέρουν ένα ακόμα, εξίσου, βάρβαρο πλήγμα, με... δημοσιονομικούς όρους αυτή τη φορά. Αξιοποιώντας τη δοτή «Συντονιστική Επιτροπή Αναμόρφωσης» του φορολογικού συστήματος και με κύρια επιχειρήματα τη... «φορολογική δικαιοσύνη» και ταυτόχρονα την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών άρχισε ήδη να ετοιμάζει το έδαφος για μια φορολογική μεταρρύθμιση που:

  • Μειώνει ακόμα περισσότερο την προοδευτικότητα της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών εισοδημάτων, αφού όχι μόνο δεν αυξάνει τα φορολογικά κλιμάκια, αλλά θεσπίζει την καθιέρωση τριών μόνο κλιμακίων.
  • Αυξάνει σημαντικά φόρους εισοδήματος που πληρώνει η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων.
  • Μειώνει σχεδόν το σύνολο των φορολογικών απαλλαγών για διάφορες δαπάνες (νοίκι, φροντιστήρια κλπ.) που έδιναν μέχρι σήμερα μια ανάσα στα λαϊκά εισοδήματα.
  • Αυξάνει τους φόρους μεταβίβασης κατοικιών.
  • Αυξάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη, επειδή όπως λένε «επιβαρύνουν κυρίως τον καταναλωτή».
  • Αυξάνει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά.
  • Μειώνει δραστικά τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι βιομήχανοι, επειδή... «παραβλάπτει την ανταγωνιστικότητα».
  • Μειώνει τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων.

Αυτού του είδους οι αντιδραστικές ρυθμίσεις και πολλές άλλες που περιέχονται στην «Εκθεση για την Αναμόρφωση του Ελληνικού Φορολογικού Συστήματος» που παρουσίασε χτες ο Ν. Χριστοδουλάκης, σε ένα ακροατήριο εκατοντάδων παραγόντων. Ο υπουργός ζήτησε οι προτάσεις αυτές να αποτελέσουν «αντικείμενο ευρύτατου διαλόγου», παραβλέποντας το αυταπόδεικτο, ότι τέτοιου είδους επιλογές και προσατολισμοί δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν αντικείμενο οποιασδήποτε συζήτησης! Κλείνοντας τα περί «ανταγωνιστικότητας» και πραγματικής σύγκλισης» σε όλους τους τόνους, ο υπουργός χαρακτήρισε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις γύρω από το φορολογικό σύστημα ως τη «μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων». Η μεταρρύθμιση -κατά τον υπουργό αποτελεί το τέταρτο σημείο του νέου θεσμικού πλαισίου- που προωθούν οι «εκσυγχρονιστές», περιλαμβάνει, με τη σειρά που ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε:

  • Το νόμο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
  • Ενα σύγχρονο αναπτυξιακό πλαίσιο για την ενίσχυση των επενδύσεων
  • Την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Αν αναλογιστεί κανείς ότι καθεμιά από τις παραπάνω κυβερνητικές πολιτικές και οι τρεις μαζί στο σύνολό τους αποτελούν πολιτικές- ρυθμίσεις πλουσιοπάροχης ενίσχυσης των εκπροσώπων της ολιγαρχίας και ταυτόχρονα υπονόμευσης του βιοτικού επιπέδου του λαού και κατακρεούργησης λαϊκών καταχτήσεων, αρκεί να βγάλει συμπέρασμα για ό,τι αντιπροσωπεύει η...«μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων». Ο υπουργός, του κόμματος που επί 21 χρόνια βρίσκεται στην εξουσία, ανέπτυξε με όλα τα του τα επιχειρήματα ότι «η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα τα τελευταία 25 χρόνια και είναι απαίτηση όλης της κοινωνίας», παραβλέποντας βέβαια ότι σε περίπτωση που παρουσίαζε πράγματι στην... κοινωνία το περιεχόμενο των προβλεπόμενων φορολογικών ρυθμίσεων, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του συνολικά δε θα έβρισκαν πού να κρυφτούν.

Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη μεταρρύθμιση αυτή, είπε ο υπουργός, θα κινηθεί στους εξής τέσσερις βασικούς άξονες:

Πρώτος: Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου.

Δεύτερος: Κατάργηση όλων των φόρων που αποφέρουν περιορισμένα έσοδα.

Τρίτος: Επέκταση της φορολογικής βάσης (αύξηση δηλαδή των φορολογουμένων και της φορολογικής ύλης) και μείωση των ονομαστικών συντελεστών φορολογίας.

Τέταρτος: Σταδιακή κατάργηση των εκτεταμένων τεκμαρτών, εξολογιστικών ή ειδικών τρόπων προσδιορισμού της φορολογικής βάσης.

Ο υπουργός βεβαίως δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι και αυτή η μεταρρύθμιση στοχεύει να γονατίσει και φορολογικά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Μέσα από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό που διαθέτει η κυβέρνηση και έχοντας σταθερό σύμμαχο το ΣΕΒ και τη συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παραποιούν την αλήθεια και αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, ταυτίζοντας την επικείμενη μεταρρύθμιση με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, κάτι που καμιά απολύτως σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ