Κυριακή 2 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φοροεκπτώσεις που απομένουν

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της δικής της «φορολογικής μεταρρύθμισης» φρόντισε να επιβαρύνει τους εργαζόμενους, μισθωτούς - συνταξιούχους, τους ΕΒΕ, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και με «κρυφές» φορολογικές επιβαρύνσεις. Ετσι ανάμεσα σε πολλά στις φετινές δηλώσεις (αφορούν στα εισοδήματα του 2003) καταργήθηκαν και δεν ισχύουν οι φοροεκπτώσεις για αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και η δαπάνη για αγορά και εγκατάσταση συσκευών φυσικού αερίου. Με βάση το φορολογικό νόμο υπάρχουν αλλαγές και στον τρόπο υπολογισμού των φοροεκπτώσεων, γεγονός που στις περισσότερες περιπτώσεις θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Ετσι, μια σειρά από δαπάνες των νοικοκυριών δε θα αφαιρούνται πλέον από το εισόδημα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θα δίνονται -πετσοκομμένες- ως «έκπτωση» από το φόρο.

Στην κατηγορία αυτή (έκπτωση φόρου) για τα εισοδήματα του 2003 (που θα δηλωθούν φέτος) ισχύουν και τα παρακάτω:

  • Οικογενειακές δαπάνες: Για τους ΕΒΕ καταργήθηκαν ολοσχερώς. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους αναγνωρίζονται σε αναλογία 15% και με ανώτατη έκπτωση φόρου τα 75 ευρώ. Στην πράξη οι μισθωτοί και συνταξιούχοι προκειμένου να πάρουν την ανώτατη επιστροφή αρκεί να δηλώσουν ως δαπάνη το ποσόν των 500 ευρώ.
  • Ενοίκιο κύριας κατοικίας: Αναγνωρίζεται το 15% της δαπάνης. Η έκπτωση μπορεί να φτάσει το πολύ μέχρι τα 150 ευρώ σε φόρο. Το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια κατοικίας για κάθε παιδί που σπουδάζει. Μέχρι πέρυσι η σχετική δαπάνη μείωνε το φορολογούμενο εισόδημα κατά 740 ευρώ.
  • Τόκοι στεγαστικών δανείων (που συνάφθηκαν μετά την 1/1/2003: Το ποσό των τόκων στα νέα στεγαστικά (πρώτη κατοικία) αφαιρούνται από το φόρο σε αναλογία 15%. Οι εκπτώσεις τόκων για τα παλαιά στεγαστικά δάνεια παραμένουν οι ίδιες. Για κατοικία μέχρι 120 τμ εκπίπτει, από το εισόδημα, ολόκληρο το ποσό των τόκων.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Αναγνωρίζεται πλέον το 15% της δαπάνης, που αφαιρείται από το φόρο. Μέχρι πέρυσι αφαιρούνταν από το εισόδημα, ολόκληρη η δαπάνη, μέχρι 29.350 ευρώ.
  • Δίδακτρα για φροντιστήρια: Το 15% της δαπάνης και μέχρι 150 ευρώ φόρου για κάθε παιδί.

Δηλαδή οι φορολογούμενοι για κάθε μία από τις δαπάνες που αφορούν ενοίκιο πρώτης κατοικίας, ενοίκιο κάθε παιδιού που σπουδάζει και για φροντιστήρια μπορούν να πάρουν επιστροφή φόρου 150 ευρώ.

  • Να σημειωθεί ότι άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά που «βαρύνουν» τους φορολογούμενους. Το αφορολόγητο όριο (10.000 ευρώ για μισθωτούς - συνταξιούχους και 8.400 για τους λοιπούς) αυξάνεται ως εξής: Κατά 1.000 ευρώ για 1 παιδί, 2.000 ευρώ για 2 παιδιά, 10.000 ευρώ για 3 παιδιά και 1.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί πάνω από τα τρία.

Οι κυβερνώντες αύξησαν τη φοροέκπτωση για τα ασφάλιστρα (ζωής, ασθένειας κλπ) που πληρώνονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, κάνοντας φανερό σε τι αποσκοπούν. Η συγκεκριμένη δαπάνη, υπολογίζεται και φέτος ως έκπτωση από το εισόδημα, αλλά αυξημένη στα 1.000 ευρώ, από 740 το ανώτερο, που ήταν στις δηλώσεις των προηγούμενων χρόνων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ