Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Η σφαγή των εκπτώσεων για δαπάνες

Οι λέξεις «αίσχος» και «ντροπή» δεν αποδίδουν ίσως το βρώμικο ρόλο της πληρωμένης και διορισμένης από την κυβέρνηση επιτροπής για την «αναμόρφωση» του φορολογικού συστήματος, σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση. Οτι οι άνθρωποι απλώς επιχειρούν να νομιμοποιήσουν ειλημμένες αποφάσεις είναι καθαρό. Αυτό όμως που εκπλήσσει είναι ο κυριολεκτικά «χασάπικος» τρόπος προβολής των προτάσεων. Πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι, όπως δηλαδή λειτουργούσε η Ιερά Εξέταση στο Μεσαίωνα.

Μεταξύ άλλων προτείνεται:

  • Η κατάργηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπιπτόμενων δαπανών (ενοίκια, εκπτώσεις αγορών, δίδακτρα κλπ.) καθώς και ο δραστικός περιορισμός άλλων. Χωρίς αιδώ μετατρέπονται σε προαγωγούς των ασφαλιστικών εταιριών καθώς τάσσονται υπέρ της διατήρησης της έκπτωσης των ασφαλιστικών δαπανών που καταβάλλονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά
  • Η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με μικρή αύξηση του αφορολόγητου στα 9.500- 10.000 ευρώ (3.230.000-3.450.000 δρχ.) αλλά επιβολή συντελεστή 20% για τα εισοδήματα του επόμενου κλιμακίου, κάτι που σε συνδυασμό με την κατάργηση των εκπτώσεων αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση
  • Μείωση του ανώτατου συντελεστή στο 38% από 40% - και 45% που ήταν μέχρι το 2000 - με προοπτική να μειωθεί στο 35%!
  • Ιδιαίτερη αντιμετώπιση για τους μικρομεσαίους. Κυνικά προτείνουν να καταργηθεί ο σημερινός - άδικος - τρόπος φορολόγησής τους και να φορολογούνται πλέον ως νομικές εταιρίες με συντελεστή φόρου καθαρών κερδών 25%! Προτείνουν επίσης να διατηρηθεί το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς της μη φορολόγησης μερισμάτων από ιδρυτικούς τίτλους και μετοχές εφοπλιστικών εταιριών
  • Η διατήρηση του απαράδεκτου καθεστώτος φορολογίας των εισηγμένων και μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών. Σήμερα προβλέπεται ότι η πώληση μη εισηγμένων μετοχών φορολογείται με 5% επί της αξίας μεταβίβασής τους και οι εισηγμένες με 0,3%. Μάλιστα, για τις τελευταίες προτείνεται και η κατάργηση και αυτού του 0,3%!
Στον Καιάδα οι δαπάνες

Οι νέοι φόροι που θα πληρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα προκύψουν κύρια μέσα από την καρατόμηση των εκπιπτόμενων δαπανών. Η βασική μάλιστα δικαιολογία που επικαλούνται για το σφαγιασμό τους είναι ότι έτσι το φορολογικό σύστημα θα γίνει πιο απλό... Ανατριχιαστικά απλό, θα προσθέταμε. Προτείνουν την κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών για:

  • Το ενοίκιο της κύριας κατοικίας του φορολογούμενου, αλλά και των τέκνων που σπουδάζουν
  • Την παράδοση κατ' οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια
  • Αξία των ακινήτων και των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από το φορολογούμενο λόγω δωρεάς στο δημόσιο και σ' άλλους φορείς
  • Αγορά αγαθών και υπηρεσιών με αποδείξεις μέχρι 1 εκατ. δρχ.
  • Αγορά και εγκατάσταση οικιακών συσκευών ή συστημάτων χρήσης φυσικού αερίου
  • Αγορά μεριδίων μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού (15%).

Το συνολικό όφελος εκτιμάται σε 130 δισ. δραχμές.

Προτείνουν μόνο τη διατήρηση των εκπτώσεων για:

Δαπάνες που καταβάλλονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για ασφάλιστρα ασφάλισης ζωής ή θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων καθώς και για ασφάλιστρα ασφαλιστηρίων ασθενείας. Λειτουργώντας σαν «βαποράκια» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, ανερυθρίαστα αναφέρουν ότι προτείνουν τη διατήρηση της έκπτωσης «προκειμένου να αποτελέσει κίνητρο για την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ενόψει της σημασίας που έχει η προώθηση της ασφάλισης των πολιτών μιας κοινωνίας και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης»!

Την ίδια στιγμή υποτίθεται πως διατηρούν, αλλά πετσοκόβουν τις εκπτώσεις για ιατρικές δαπάνες και τόκους στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα:

  • Οι ιατρικές δαπάνες που είναι μικρότερες από 100.000 το χρόνο δεν αναγνωρίζονται. Το σχιζοφρενές της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 77% των δαπανών αυτών το 2000 ήταν κάτω από 100.000 δρχ.
  • Οι μεγαλύτερες ιατρικές δαπάνες δε θα εκπίπτουν πια από το εισόδημα, αλλά προτείνεται να αφαιρείται ένα ποσοστό 25 -30% από το φόρο, με το επιχείρημα ότι έτσι δε θα ευνοούνται οι μεγαλοεισοδηματίες, πράγμα που είναι εντελώς ψευδές. Το 30% στις 500.000 δρχ. είναι 150 χιλιάδες δρχ. και στα 5 εκατ. δρχ. είναι 1,5 εκατ. δρχ.
  • Κατακρεουργούνται επίσης οι εκπτώσεις για τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας. Ενώ μέχρι σήμερα εξέπιπταν από το εισόδημα, προτείνεται να εκπίπτει το 20-25% των τόκων, χωρίς όμως και να διευκρινίζεται επαρκώς από πού θα εκπίπτει το κουτσουρεμένο αυτό ποσό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ