Τρίτη 21 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ»
Φοροασυλία χωρίς όρια!

Με «αέρα» τις προκλητικές φοροαπαλλαγές, η θυγατρική εταιρία του ομίλου Λάτση ετοιμάζεται για το χρηματιστήριο

Τα προκλητικά μέτρα φοροαπαλλαγής σε όφελος των λεγόμενων «Ανώνυμων Εταιριών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας» (ΑΕΕΑΠ) - που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει, μέχρι κεραίας, η κυβέρνηση ΝΔ - εκμεταλλεύονται οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι και ιδιαίτερα οι τράπεζες. Αυτά τα προκλητικά φοροπρονόμια των κυβερνήσεων Σημίτη διαφημίζει ανοιχτά η «Eurobank Properties» (θυγατρική της Eurobank του ομίλου Λάτση), η οποία ετοιμάζεται να εισάγει τις μετοχές της στη Σοφοκλέους.

Η συγκεκριμένη φοροασυλία περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

  • Την πλήρη απαλλαγή τους από το φόρο εισοδήματος!
  • Απαλλαγή από κάθε φόρο μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας (!), ο οποίος στις άλλες περιπτώσεις φτάνει σε 11% επί της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.
  • Απαλλαγή από το συμπληρωματικό φόρο ενοικίων (που θα εισπράξουν από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου τους). Για τις άλλες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προβλέπεται αυτοτελής συντελεστής φορολογίας 1,5% ή 3%.
  • Απαλλαγή από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα απολαμβάνουν και οι τράπεζες.
  • Απαλλαγή από το τέλος υπερτιμήματος σε αντίθεση με τις μεταβιβάσεις όλων των νεόδμητων ακινήτων από την εφαρμογή του ΦΠΑ και μετά.
  • Τα τέλη που πληρώνουν σε υποθηκοφυλακεία και αλλού είναι μειωμένα στο 50%.
  • Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους «καθαρίζουν» με την Εφορία πληρώνοντας συμβολικό «ειδικό φόρο» μόλις 3% επί της εκτιμώμενης αξίας των ακινήτων τους.
  • Και επιπλέον αξιώνουν την πλήρη απαλλαγή από το ΦΠΑ ακινήτων, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, στο σχετικό νόμο «δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη»!

Διευθυντικό στέλεχος της «Eurobank Properties», κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» για το ύψος των φορολογικών πλεονεκτημάτων τους, απάντησε - μεταξύ άλλων - πως ο συμβολικός «ειδικός φόρος» υπολογίζεται μειωμένος στο 1/5 συγκριτικά με το φόρο εισοδήματος των άλλων ΑΕ. Αυτό σημαίνει πως αν οι ετήσιες εισπράξεις από ενοίκια παραμείνουν στα επίπεδα του έτους 2005 (δηλαδή 21,4 εκατ. ευρώ), τότε μόνο από τη μείωση του φόρου εισοδήματος στο 1/5 η «Eurobank Properties» θα κερδίζει επιπλέον 650.000 ευρώ το χρόνο...

Η «δημόσια προσφορά» που αφορά το 30% των μετοχών της εταιρίας θα γίνει από 29 μέχρι και 31 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ