Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Προσηλωμένοι σε «συνεργασία» και διευθετήσεις υπό ευρωατλαντική εποπτεία

Eurokinissi

Νέες διαβεβαιώσεις για την εμβάθυνση της «συνεργασίας» Ελλάδας - Αιγύπτου, πάντα στο φόντο και στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών για την ευρύτερη περιοχή, έδωσαν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σε συνάντησή τους στο Κάιρο χτες.

Η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε τα Ενεργειακά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, την οικονομική και εμπορική συνεργασία, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και το Μεταναστευτικό, κατά πληροφορίες και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών.

Στις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν εκτός από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών συμμετείχαν και οι Αιγύπτιοι υπουργοί Πετρελαίου και Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός που επιβεβαιώνει το στίγμα της ατζέντας των συνομιλιών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ανέφερε ότι συζητήθηκαν «όλα τα θέματα της συνεργασίας μας» και έγινε «μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ διερευνήθηκαν και νέες προοπτικές συνεργασίας, με «έμφαση στα θέματα της Ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα πρότζεκτ το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Παραπέρα, ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και η συνεργασία σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό δυναμικό, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει «σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευές. Και βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Οπως έχω πει πολλές φορές, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση».

Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, «όλα αυτά θα έχουν ως επιστέγασμά τους την απόφασή μας να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου», ενώ εξέφρασε την ελπίδα το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τους πρώτους μήνες του 2024.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ναυτιλία στο επίκεντρο των «πράσινων» μπίζνες(2022-08-30 00:00:00.0)
Επικίνδυνες διευθετήσεις με αναβάθμιση των σχέσεων με το κράτος - τρομοκράτη(2020-06-18 00:00:00.0)
Ενισχύει τις σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ(2019-11-01 00:00:00.0)
Στην Κύπρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος(2017-11-18 00:00:00.0)
Επί τάπητος όλοι οι τομείς όπου βλέπει «ψητό» το κεφάλαιο(2016-10-11 00:00:00.0)
Τριμερής συμφωνία για ηλεκτρισμό - φυσικό αέριο(2012-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ