Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναβάθμιση...

Τη χρονιά πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο αριθμός των φορτίων που μετέφερε μέσω της Αλεξανδρούπολης ο στρατός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 14 φορές σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τη «New York Times». Σε πρόσφατο άρθρο του, ένας διπλωματικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η Αλεξανδρούπολη λειτούργησε ως το σημείο εκκίνησης για δεκάδες σιδηροδρομικές αποστολές και περίπου 4.500 φορτηγά προς χώρες των Βαλκανίων και της Βαλτικής, παραδίδοντας περισσότερα από 2.400 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ελικόπτερα. Μόνο για την πρόσφατη άσκηση - πρόβα πολέμου «Defender Europe '23» στην Ανατολική Ευρώπη, η τοπική ομάδα επιμελητείας του Πενταγώνου συντόνισε την αποστολή άνω των 600 φορτίων στρατιωτικού εξοπλισμού και οχημάτων μέσα σε μόλις 4 μέρες.

... χωρίς πάτο

Την ίδια μέρα που ψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τη δημιουργία νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε στο ίδιο άρθρο πως το Αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει να εγκαταστήσει βαρύ εξοπλισμό στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη διαχείριση ακόμη περισσότερων φορτίων. Παράλληλα, ακόμα και η εμπορική πλευρά της λειτουργίας του λιμανιού εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς παραμένει στο τραπέζι η αξιοποίηση του λιμανιού για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών ως παρακαμπτήρια δίοδος για τη Μαύρη Θάλασσα. Το βαρέλι της εμπλοκής της χώρας σε πολυεπίπεδους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στρατιωτικούς, ενεργειακούς και άλλους, δεν έχει λοιπόν κανέναν πάτο. Αντιθέτως, βήμα - βήμα, όσο κλιμακώνεται και η σύγκρουση στην Ουκρανία, ο βαθμός εμπλοκής ανεβαίνει και αγκαλιάζει όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας που μετατρέπονται σε ορμητήρια πολέμου.

Επιβολή

«Χρειάζεται οργάνωση για να εκμεταλλευτεί κανείς όλους τους δυνατούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να διεκδικήσει την επιβολή του νόμου...». Τα παραπάνω γράφει η «Αυγή» με αφορμή τις λαϊκές αντιδράσεις για την επιχειρηματική δράση στις παραλίες, αναπαράγοντας παρόμοιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης. Η «Αυγή» μάλιστα εντοπίζει ότι «όπου το ιδιωτικό συνυπάρχει με το δημόσιο, στο τέλος το ιδιωτικό καταπίνει όλο τον χώρο» και θυμίζει ότι το ίδιο συμβαίνει στο ΕΣΥ, στα μεταπτυχιακά κ.α. Δεν μπορούμε να πούμε... Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει «διάνα» σε όλα. Αφού και στα τρία παραδείγματα που επιλέγει έχει βάλει το ...χεράκι του. Μήπως δεν έχει συμβάλει για την εμπορευματοποίηση των αιγιαλών με σχετικούς νόμους που ψήφισε από το 2016 ακόμα, παραδίδοντας παραλίες, ποτάμια και λίμνες για «εκμετάλλευση»; Μήπως δεν έχει καταψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για τροποποίηση του Αρθρου 18 του Συντάγματος ώστε να απαγορευτεί κάθε τέτοια επιχειρηματική δράση; Αντίστοιχα στην Υγεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε το πρώτο κρατικό «Νοσοκομείο ΑΕ» στη Σαντορίνη, για να έρθει η ΝΔ να γενικεύσει τις ΣΔΙΤ και την επιχειρηματική δράση; `Η στα μεταπτυχιακά με δικό του νόμο δεν επεκτάθηκαν τα δίδακτρα σε πάνω από 280 προγράμματα; Επομένως, η «επιβολή του νόμου», που απαιτούν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιβολή της ...επιχειρηματικής δράσης, που οι κυβερνήσεις τους γενικεύουν πάνω σε κάθε λαϊκή ανάγκη τσακίζοντάς την.

Δυο όψεις

Στα 21 δισ. ευρώ συγκλίνει ο στόχος για τα φετινά έσοδα από τον Τουρισμό και, παρά τη μουρμούρα των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, αφού οι προσδοκίες τους ήταν μεγαλύτερες, φαίνεται ότι θα προσεγγίσουν τη χρονιά - ορόσημο του 2019. Από την άλλη, τα κέρδη με ...ουρά του «τουριστικού θαύματος» συνδέονται και φέτος με το «μπλόκο» που μπαίνει στα εργατικά - λαϊκά στρώματα για ολιγοήμερες διακοπές. Εξάλλου, σε σχέση με πέρυσι, που μόνο 1 στους 2 δήλωνε ότι θα πάει διακοπές, το συνολικό κόστος έχει αυξηθεί 15% - 20%. Από τη μεταφορά είτε με πλοίο και τα πανάκριβα εισιτήρια είτε οδικώς και τη βενζίνη σχεδόν στα 2 ευρώ, με τα αλλεπάλληλα διόδια μέχρι βέβαια και τη διαμονή, μια οικογένεια συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια. Αυτές είναι λοιπόν οι δυο όψεις του ελληνικού «τουριστικού προϊόντος» και φαίνονται ξεκάθαρα, όσα πανηγύρια και να στήνουν η κυβέρνηση και άλλοι καλοθελητές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Λίγες μέρες μετά την έκρηξη της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, η Εθνοσυνέλευση εκδίδει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο «καταργείται το φεουδαρχικό σύστημα».

1875 Πεθαίνει ο Δανός μυθιστοριογράφος Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, περίφημος συγγραφέας παιδικών παραμυθιών.

1901 Γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός μουσικός της Τζαζ Λούις Αρμστρονγκ.

1914 Η κοινοβουλευτική ομάδα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ψηφίζει στο Ράιχσταγκ τις πολεμικές πιστώσεις, μαζί με τα αστικά κόμματα. Ετσι, οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας) πρόδωσαν το παγκόσμιο προλεταριάτο, συναινώντας στην αλληλοσφαγή των εργατών χάριν των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επιδιώξεων. Την ίδια μέρα που ψηφίστηκαν οι πολεμικές πιστώσεις, η Γερμανία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Βελγίου και η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

1918 Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός αποβιβάζει στρατεύματα στο Μπακού, στο πλαίσιο της διεθνούς ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης 16 κρατών κατά της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.

1936 Κηρύσσεται ο στρατιωτικός νόμος εγκαινιάζοντας την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας. Οπως τόνισε ο ίδιος ο Ι. Μεταξάς, σκοπός της δικτατορίας δεν ήταν άλλος παρά η «αδιάκοπος φροντίς δια την στερέωσιν του αστικού καθεστώτος με όλας τας αναγκαίας θυσίας δια το σύνολον της κοινωνίας και ιδίως δια τας ενδεείς τάξεις».

1944 Οι δυνάμεις κατοχής πραγματοποιούν την τελευταία τους μεγάλη εκστρατεία κατά των περιοχών της Ελεύθερης Ελλάδας. Στις επιχειρήσεις αυτές που κράτησαν 20 μέρες, διεξήχθησαν δεκάδες μάχες. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 700 άντρες, ενώ του ΕΛΑΣ περίπου 300.

1946 Μοναρχικοί πυρπολούν τα γραφεία του ΚΚΕ στον Βόλο.

1964 Οι ΗΠΑ εξαπολύουν τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του Βόρειου Βιετνάμ.

1991 Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους Ελληνες ποιητές, ο Νικηφόρος Βρεττάκος.

1995 Η Κροατία ξεκινά επίθεση με σκοπό να επανακτήσει την Κράινα, η οποία ήταν στα χέρια της μειονότητας των Σέρβων για τέσσερα χρόνια. Η επιχείρηση έληξε στις 7 Αυγούστου με νίκη του κροατικού στρατού. Περίπου 150.000-200.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ