Τετάρτη 5 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη ζυγαριά του κόστους η Προσχολική Αγωγή, η φροντίδα και η ασφάλεια των παιδιών

Απαράδεκτα τα νέα «δωράκια» της κυβέρνησης στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη και σύγχρονη Προσχολική Αγωγή και φροντίδα για όλα τα παιδιά διεκδικεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η οποία καταγγέλλει την παραπέρα υποβάθμιση των σχετικών υπηρεσιών, μέσα από τα νέα «δωράκια» που προσφέρει η κυβέρνηση στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων των γονιών για το πρόγραμμα που χορηγεί vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του 2023 - 2024. Ωστόσο, οι όροι υλοποίησης του προγράμματος γίνονται χειρότεροι χρόνο με τον χρόνο.

Συγκεκριμένα, η ΟΓΕ στηλιτεύει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη τον περασμένο Μάη, από την απερχόμενη τότε κυβέρνηση της ΝΔ, και αφορά το εν λόγω πρόγραμμα. Με την Απόφαση αυτή, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να εγγράφουν στα νηπιακά τους τμήματα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2,5 ετών.«Η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί ένα ακόμα "δωράκι" στους ιδιώτες, που έρχεται να προστεθεί σε αυτά που είχαν προηγηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει η Ομοσπονδία. Οπως υπενθυμίζει, οι προϋποθέσεις «άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σταθμών» που τέθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψαν στους ιδιωτικούς σταθμούς «να απασχολούν λιγότερο προσωπικό (βρεφονηπιοκόμους και βοηθούς) σε κάθε τμήμα σε σχέση με τους δημοτικούς σταθμούς».

Με αφορμή και τη νέα αρνητική εξέλιξη, η ΟΓΕ αναδεικνύει ότι η πολιτική που βάζει την αγωγή, τη φροντίδα και την ασφάλεια των μικρών παιδιών «στη ζυγαριά του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους» έχει μόνιμο στόχο την ενίσχυση των κερδών «των εμπόρων της παιδικής φροντίδας - αγωγής και των επιχειρήσεών τους». Επισημαίνει μάλιστα ότι την τρέχουσα σχολική χρονιά (2022 - 2023) «το 52,3% των βρεφικών σταθμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα vouchers - κουπόνια είναι ιδιωτικοί!».

«Είναι πρόκληση να μη διαθέτει το κράτος χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα είναι εξοπλισμένοι και πλήρως στελεχωμένοι για όλα τα παιδιά», υπογραμμίζει η ΟΓΕ και προσθέτει: «Από τη μία πλευρά οι κυβερνήσεις και οι δήμοι εναποθέτουν τη λειτουργία τους σε προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης, όπως το ΕΣΠΑ. Και από την άλλη οι ιδιώτες επιχειρηματίες του κλάδου "κυνηγάνε" αυτά τα προγράμματα για να προσελκύσουν ως πελάτες τους γονείς, που βρίσκουν κλειστές πόρτες στους δημοτικούς σταθμούς, αναγκάζοντάς τους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και με επιπλέον χρεώσεις...».

«Δεν δεχόμαστε οι ανάγκες των παιδιών μας να είναι εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία και καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το δικαίωμα όλων των παιδιών σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη και σύγχρονη Προσχολική Αγωγή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ