Τετάρτη 5 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Από 13 έως 16 Ιούλη η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Νεστόριο - Πολύμορφη δραστηριότητα προετοιμασίας από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ
  • Οι οικότροφοι φοιτητές διεκδικούν να ζουν και να σπουδάζουν με αξιοπρέπεια
  • Κινητοποιήσεις ενάντια σε διώξεις εκπαιδευτικών
Ραντεβού στην παιδική κατασκήνωση!

Για ακόμα μια χρονιά, την 11η κατά σειρά, στο πλαίσιο της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, θα πραγματοποιηθεί και παιδική κατασκήνωση, ένα μεγάλο αντάμωμα παιδιών των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα!

Από την Τετάρτη 12 Ιούλη έως και την Κυριακή 16 Ιούλη εκατοντάδες παιδιά θα διασκεδάσουν, θα μάθουν, θα γίνουν μια παρέα μέσα από το προσεγμένο πρόγραμμα που επιμελείται με μεράκι και με τη συνδρομή παιδαγωγών η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Οσοι έχουν εμπειρία από τις προηγούμενες χρονιές, σίγουρα θυμούνται τον γλυκό αποχαιρετισμό της τελευταίας μέρας, αλλά και τη σιγουριά και τη διαβεβαίωση που έρχονταν αβίαστα από τα στόματα των παιδιών ότι «θα τα πούμε και του χρόνου». Αυτό είναι, άλλωστε, και το «στοίχημα»: Να συγκροτηθεί μια υποδειγματική κατασκήνωση που θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε γονείς και παιδιά.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια ακόμα γωνιά της χώρας μας, να γνωρίσουν από κοντά ηρωικές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας. Ειδικά για φέτος, μέσα από ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα, με κατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο θα «ταξιδέψουν» στην 3χρονη εποποιία του ΔΣΕ. Θα συμμετάσχουν, επίσης, σε αθλητικά παιχνίδια, δράσεις στο βουνό, ενώ θα πραγματοποιήσουν και εκπαιδευτικές επισκέψεις και θα παρακολουθήσουν το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που θα ξεδιπλώνεται στην κατασκήνωση.

Το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης

Τετάρτη 12/7: Αναχώρηση από τις περιοχές με ενδιάμεσο σταθμό για μπάνιο στη θάλασσα (για όσους ξεκινήσουν από πιο μακρινές περιοχές). Αφιξη στην κατασκήνωση, τακτοποίηση στις σκηνές, γνωριμία με τον χώρο, τους κανόνες και το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, προβολή ταινίας.

Πέμπτη 13/7: Αθλητικές δραστηριότητες - παιχνίδια δάσους, πεζοπορία στο βουνό, πάρτι για τα 30 τεύχη του «κόκκινου Αερόστατου».

Παρασκευή 14/7: Επίσκεψη στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, έναν λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. και στο αντίστοιχο μουσείο, επίσκεψη στο ενυδρείο και βόλτα στην πόλη της Καστοριάς, συναυλίες στον χώρο της κατασκήνωσης.

Σάββατο 15/7: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, ξενάγηση στη νοσοκομειούπολη, συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση, παιχνίδια και δραστηριότητες στο μαθητικό στέκι, συναυλίες και προβολή ταινίας.

Κυριακή 16/7: Αναχώρηση από Νεστόριο με ενδιάμεσο σταθμό για μπάνιο στη θάλασσα.

  • Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Από τους διοργανωτές γίνεται ειδική παράκληση οι δηλώσεις συμμετοχής να γίνουν έγκαιρα, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη και πιο ασφαλή φιλοξενία των παιδιών.
32η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας

Το μεσημέρι του Σαββάτου η κεντρική συγκέντρωση και τα εγκαίνια της έκθεσης στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο

«Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας».

Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιείται η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στις 13 - 16 Ιουλίου, στο Νεστόριο Καστοριάς, σε μια τοποθεσία μεγάλης φυσικής ομορφιάς, δίπλα στον Αλιάκμονα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη η νέα γενιά να έρθει σε επαφή με την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας.

Στο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ ξεχωρίζουν η κεντρική συγκέντρωση το μεσημέρι του Σαββάτου 15/7 στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τα εγκαίνια μόνιμης έκθεσης για τη λειτουργία του. Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση θα απευθύνουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βασισμένοι σε υλικά από το Αρχείο του Κόμματος, σε μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ και στα βιβλία που έχουν γραφτεί για το Υγειονομικό του ΔΣΕ, μέλη και στελέχη του Κόμματος εξόρμησαν στον Γράμμο με στόχο να βρουν την τοποθεσία όπου βρισκόταν το μεγάλο νοσοκομείο του ΔΣΕ. Αυτή η - καθόλου εύκολη - αναζήτηση μέσα στο πυκνό δάσος απέδωσε καρπούς, όταν ανακαλύφθηκαν στη νοτιοανατολική πλευρά του υψώματος Σκάλα τα πρώτα υπολείμματα τοίχων πολλών από τα κτίσματα του νοσοκομείου, ενώ μαζί ήρθαν στο φως κι άλλα ευρήματα, όπως χειρουργικά εργαλεία, πιάτα κατσαρόλες κ.ά. Συνεργεία του Κόμματος δούλεψαν εντατικά στην περιοχή και κατάφεραν να αναδείξουν το μεγαλείο μιας νοσοκομειούπολης που χτίστηκε 74 χρόνια πριν.


Παράλληλα οι συμμετέχοντες στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν κι άλλα μνημεία και μουσεία στην ευρύτερη περιοχή, που σηματοδοτούν το μεγαλείο του ΔΣΕ και την εποποιίας του. Και να απολαύσουν την πλούσια φύση της περιοχής, στέλνοντας μήνυμα για την υπεράσπισή της, κόντρα στα σχέδια που υπάρχουν για κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη 13 Ιούλη
  • Αφιξη Οργανώσεων.
  • 19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Προστατεύουμε τον Γράμμο από "πράσινα" και "μαύρα" αρπακτικά». Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • 20.30 Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».
  • 22.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από μουσικό σχήμα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.
Παρασκευή 14 Ιούλη
  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
  • Συμβολική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • 9.00 - 14.00 Επίσκεψη Οργανώσεων στο Μνημείο - Μουσείο στο Νεστόριο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ.
  • Επίσκεψη ομάδας κατασκηνωτών στο Βατοχώρι.
  • 17.00 Εναρξη αθλητικών τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
  • 19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Νέο "λάδι στη φωτιά" του πολέμου και των ανταγωνισμών». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
  • 21.30 Χαιρετισμός από την Αναστασία Γεωργιάδου, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • 21.40 Συναυλία με το ντόπιο παραδοσιακό σχήμα «Κοζανίτικο Τακίμι».
  • 23.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.
Σάββατο 15 Ιούλη


13.00 Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο - Εγκαίνια μόνιμης έκθεσης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

-- Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

-- Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά στον χώρο της κατασκήνωσης με:

  • Ολοκλήρωση τουρνουά ποδοσφαίρου - μπάσκετ, άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
  • 19.00 Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Η συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ».
  • 21.00 Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι:«"Καινούριοι ανάβουν Γράμμοι, ακράτητο ποτάμι, απ' άκρη σ' άκρη εμπρός!"... Θα νικήσουμε!».
  • 22.00 Μεγάλη συναυλία.
  • 23.00 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.
Κυριακή 16 Ιούλη
  • Αναχώρηση Οργανώσεων.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Προβολές ντοκιμαντέρ για τον Δημοκρατικό Στρατό

Εκδηλώσεις με προβολή ντοκιμαντέρ, ενόψει της φετινής 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στο Νεστόριο Καστοριάς, θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική. Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται τα εξής:

Σήμερα Τετάρτη

- Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητείας - Κατάρτισης προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος - Εμείς θα νικήσουμε», στις 8 μ.μ. στο στέκι Πολιτισμού «Τραβέρσο» της ΚΝΕ στον Πειραιά.

- Το ίδιο ντοκιμαντέρ προβάλλει η ΤΟ Φυσικομαθηματικής στις 7.30 μ.μ., στον χώρο της Πληροφορικής.

Αύριο Πέμπτη

- Η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», στις 8 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Ανδρέας Λυκουρίνος» στην Καισαριανή (Ερυθρού Σταυρού 29).

Παρασκευή 7 Ιουλίου

- Η ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος - Εμείς θα νικήσουμε», στις 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου».

- Η ΤΟ Βόρειου Τομέα προβάλλει το ίδιο ντοκιμαντέρ στις 8 μ.μ., στην Αγία Παρασκευή (Λεωφ. Μεσογείων 497).

Σάββατο 8 Ιούλη

- Οι Οργανώσεις Kαλλιθέας, Ταύρου, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου προβάλλουν το ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος - Εμείς θα νικήσουμε», στις 8 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (επί της οδού Λασκαρίδου) στην Καλλιθέα.

Κυριακή 9 Ιούλη

- Οι Οργανώσεις Καλλιθέας πραγματοποιούν ιστορικό περίπατο στις 7.30 μ.μ., με ραντεβού στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Πολύμορφη δραστηριότητα στη Μακεδονία

Με πολύμορφη δραστηριότητα ετοιμάζει τη συμμετοχή της στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, αλλά και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία, που είναι αυτές που θα φιλοξενήσουν την κατασκήνωση. Στο πλαίσιο αυτό οι Οργανώσεις της Κοζάνης βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Επταχώρι, στην Κοτύλη, στη Χρυσή, στο Πευκόφυτο και άλλα χωριά του Γράμμου για να ενημερώσουν τον λαό της περιοχής για το πρόγραμμα της κατασκήνωσης.

Αυτές τις μέρες πιο συγκεκριμένα προγραμματίζονται:

  • Σήμερα, Τετάρτη:

- Η ΤΟ ΠΑΜΑΚ και η ΤΟ Γεωτεχνών διοργανώνουν σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά, έτσι γράφεται η Ιστορία. Ελα μαζί μας! Οργανώσου στην ΚΝΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (Βελισσαρίου 5).

- Η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης οργανώνει ιστορικό περίπατο στα χνάρια του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, με σημείο εκκίνησης στις 7 μ.μ., το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

- Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη γνωριμίας με την ΚΝΕ, στις 7.30 μ.μ., στα γηπεδάκια της Γωγούση, με θέμα: «Ελα μαζί μας να αλλάξουμε τον κόσμο».

  • Αύριο, Πέμπτη:

- Η ΤΟ Πολυτεχνείου οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία. Ελα μαζί μας! Οργανώσου στην ΚΝΕ!». Θα μιλήσει η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Βελισσαρίου 5).

- Η ΤΟ Σχολής Θετικών Επιστημών οργανώσει σύσκεψη - συζήτηση με το ίδιο θέμα, την ίδια ώρα, επίσης στο Στέκι Πολιτισμού. Θα μιλήσει η Αννα - Μαρία Ηλιού, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης θα προβάλει ταινία, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Εύοσμου.

- Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης θα προβάλει ταινία, στις 9 μ.μ., στο αναψυκτήριο Αρετσούς.

  • Την Παρασκευή 7 Ιούλη:

- Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης οργανώνει τουρνουά μπάσκετ 5x5 στα γηπεδάκια Στρεμπενιώτη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: «Αθλητισμός, δικαίωμα για όλους!».

- Οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας οργανώνουν συζήτηση για την Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στην Καστοριά.

Γλέντι στα γρασίδια της Φιλοσοφικής

Μεγάλο γλέντι στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, με την Βάσω Βασιλειάδου, πραγματοποιεί την Κυριακή 9 Ιούλη στις 9 μ.μ. η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Παίζουν οι μουσικοί: Αρετή Καμηλάκη (βιολί), Δημήτρης Μπίλης (κλαρίνο), Βαλάντης Ουζουνίδης (λαούτο), Λευτέρης Παύλου (κρουστά).

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ - «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ»
Ολοκληρώνει το πρόγραμμα παρουσίασης της δουλειάς των ομάδων του

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος» ολοκληρώνει το πρόγραμμα παρουσίασης της δουλειάς των ομάδων, εργαστηρίων και μαθημάτων του αυτήν τη βδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, στον χώρο του Στεκιού εκτίθενται έως την Παρασκευή 7 Ιούλη εικαστικά έργα των μαθητών του εργαστηρίου ζωγραφικής. Οι μαθητές, τον χρόνο που πέρασε, αποτύπωσαν συνθέσεις, εμπνεύστηκαν από την επικαιρότητα αλλά και την καθημερινότητα που βιώνουν.

Επίσης, σήμερα, Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., η παρέα των τμημάτων μουσικής του Στεκιού αποχαιρετά τη χρονιά με μουσική συνάντηση μαθητών και φίλων, με πολύ δημιουργική διάθεση καθώς θα μοιραστούν αγαπημένα κομμάτια, τραγουδώντας και παίζοντας μουσική.

Ακόμα, αύριο, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., η Ομάδα Λογοτεχνίας θα πραγματοποιήσει την τελευταία της συνάντηση για τη φετινή χρονιά με εκδήλωση για τη ρωσική λογοτεχνία με τίτλο «Διαβάζοντας τους Ρώσους κλασικούς τον 21ο αιώνα». Θα μιλήσει η Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορας Φιλολογίας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, συνεργάτιδα του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Γιώργος Σαρτζής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ. Σημειώνεται ότι η Ομάδα Λογοτεχνίας φέτος ασχολήθηκε με τα μεγάλα ρεαλιστικά κείμενα της ρωσικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, που ονομάστηκε «Χρυσός αιώνας της Ρωσικής Λογοτεχνίας», η οποία τότε είχε εκρηκτική άνθηση χαρίζοντας βιβλία που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα και διαβάζονται έως σήμερα.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οι εστιακοί φοιτητές διεκδικούν τα αυτονόητα

Ανακοίνωση για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες και τις κινητοποιήσεις των οικοτρόφων

«Εδώ και τώρα να υλοποιηθούν τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών για κλιματισμό, σίτιση και παραμονή στις εστίες όλο το καλοκαίρι», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σημειώνοντας ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο οι εστιακοί φοιτητές βρίσκονται δίκαια σε κινητοποιήσεις γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τονίζει συγκεκριμένα το ΜΑΣ:

«Διεκδικούν τα αυτονόητα:

-- Να έχουν κλιματισμό και να μη βράζουν από τον καύσωνα όπως στην Αθήνα

-- Να λειτουργούν κανονικά οι λέσχες σίτισης και να μη μένουν χωρίς φαγητό ενώ το δικαιούνται, όπως στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και αλλού...

-- Να μην πετιούνται έξω από τα δωμάτιά τους για να αξιοποιηθούν οι εστίες των ιδρυμάτων για επιχειρηματικούς σκοπούς και τουριστικές μπίζνες, όπως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο...

-- Να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και όχι μουχλιασμένες τουαλέτες, ταβάνια που πέφτουν, ανθυγιεινές συνθήκες στις κουζίνες όπως στις εστίες της ΑΣΠΑΙΤΕ και αλλού...

-- Να μη χρειάζεται να πληρώνουν χαράτσια για να πάρουν πτυχίο, όπως στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας...

Οι κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Λάρισα, Αθήνα, Κρήτη και αλλού φανερώνουν το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος σε όλη τη χώρα.

Απέναντι στα αυτονόητα αιτήματα των εστιακών φοιτητών οι υπεύθυνοι τηρούν σιγήν ιχθύος, με αποκορύφωμα τις απαράδεκτες εικόνες στην κινητοποίηση των εστιακών στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην Αθήνα, όπου ο εκπρόσωπος "υποδέχτηκε" τους εστιακούς πίσω από τα ΜΑΤ.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι τεράστιες για την τραγική κατάσταση που καταγγέλλουν οι σύλλογοι εστιακών φοιτητών. Είναι φανερό ότι οι ανάγκες μας δεν εμπεριέχονται στους "μπλε φακέλους" που ανταλλάσσουν τόσες μέρες η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας που φαίνεται ότι ασχολούνται με το πώς θα προωθήσουν ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε σήμερα.

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους όλης της χώρας να στηρίξουν τις διεκδικήσεις των εστιακών φοιτητών για κλιματισμό, σίτιση, καμία έξωση φοιτητή όλο το καλοκαίρι.

Τους προειδοποιούμε πως δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω! Εδώ και τώρα να δοθεί λύση σε όλα τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν καταθέσει οι Σύλλογοι Οικοτρόφων».

Θέλουμε να ζούμε και να σπουδάζουμε με αξιοπρέπεια

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» οικότροφοι φοιτητές

Με δυναμικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την εξασφάλιση σίτισης, παραμονής και κλιματισμού στις Εστίες, καθώς και την επίλυση των ζητημάτων υλικοτεχνικής υποδομής που καθημερινά αντιμετωπίζουν, οικότροφοι φοιτητικών εστιών παλεύουν συλλογικά για τα αυτονόητα. «Δεν είμαστε φοιτητές β' κατηγορίας» αναγραφόταν στο πανό των Συλλόγων Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ και ΑΣΠΑΙΤΕ της Αθήνας, που την περασμένη Δευτέρα έκαναν κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ενώ σε αντίστοιχες διεκδικήσεις προχωρούν και σε άλλες πόλεις. Σήμερα μιλούν στον «Ριζοσπάστη» εκπρόσωποί τους, περιγράφοντας την κατάσταση.

«Αρχές Ιούλη, στη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών ο κλιματισμός για όλους μας παραμένει κλειστός. Πασχίζουμε να διαβάσουμε αλλά και να κοιμηθούμε, γυρνώντας από τις δουλειές μας μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η κατάσταση όμως γίνεται επικίνδυνη όταν μιλάμε για ΑμεΑ ή ανθρώπους με προβλήματα υγείας, π.χ. αναπνευστικά, και είναι τραγική και για τους εργαζόμενους στην Εστία, οι οποίοι δουλεύουν δίπλα σε φούρνους και μηχανήματα, περιμένοντας κυριολεκτικά ποιος θα είναι ο επόμενος που θα λιποθυμήσει!», μας λέει η Δανάη Κοιλάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων ΦΕΠΑ. «Αντίστοιχο πρόβλημα είναι και η σίτιση, καθώς - με Υπουργική Απόφαση πλέον - η σίτιση των φοιτητών τους 2 μήνες του καλοκαιριού κρίνεται παράνομη! Οι αρμόδιοι επιμένουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στην ανάγκη των φτωχών ή εργαζόμενων φοιτητών να σιτιστούν τους μήνες του καλοκαιριού. Η κατάσταση που επικρατεί στην Εστία μας είναι η ίδια που επικρατεί πάνω κάτω και σε όλες τις υπόλοιπες Εστίες της Αθήνας, ενώ σε κάποιες, όπως στη ΝΦΕΕΜΠ, δεν υπάρχει σύμβαση ούτε για πυρασφάλεια! Η διαχρονική πολιτική που μας αντιμετωπίζει σαν επιπλέον κόστος είναι αυτή που μας έχει φέρει σήμερα ως εδώ», συνεχίζει, για να προσθέσει ότι «οι Σύλλογοι Οικοτρόφων της Αθήνας, με τη στήριξη και άλλων φοιτητικών συλλόγων, κινητοποιούμαστε και θα συνεχίσουμε μέχρι τα δίκαια αιτήματα μας να γίνουν πράξη, μέχρι να καταφέρουμε να ζούμε και να σπουδάζουμε με αξιοπρέπεια!».

Οι ανάγκες αναμετρούνται με τη λογική του κέρδους

«Κάθε χρόνο το καλοκαίρι μάς διώχνουν από τα δωμάτιά μας στην Εστία του ΕΛΜΕΠΑ, με την πρόφαση ότι έχει τελειώσει το ακαδημαϊκό έτος, ενώ φυσικά ούτε οι ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις τελειώνουν ούτε έχουν όλοι τη δυνατότητα να επιστρέψουν σπίτι τους», σημειώνει ο Νίκος Παραγάλας, εστιακός φοιτητής του ΕΛΜΕΠΑ, και συμπληρώνει: «Μάλιστα φέτος είχαν το θράσος, ενώ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης, να πληρώνουμε και 45 ευρώ τον μήνα ενοίκιο! Φέτος δημοσίευσαν ανακοίνωση όπου μας απειλούσαν ότι ή θα παραδώσουμε τα δωμάτια μέχρι 2 Ιουλίου ή τιμωρητικά θα μας αφαιρέσουν μόρια από την επόμενη αίτησή μας για δωμάτιο! Ο λόγος που τους "καίει" τόσο να αδειάσουμε τα δωμάτια είναι για να τα νοικιάσουν σε ομάδες που φτάνουν στην Κρήτη για πρωταθλήματα, συνέδρια και summer schools του Πανεπιστημίου ή της Περιφέρειας, που θα πληρώνει το τριπλάσιο ποσό του ενοικίου και τα χρήματα θα τα καρπώνονται οι ιδιώτες που συμμετέχουν στη λειτουργία των Εστιών μέσω των Συμπράξεων Ιδιωτικού - Δημόσιου Τομέα. Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά ότι όταν μπαίνει στη μέση το κέρδος, μέσω των ΣΔΙΤ στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι μόνο δεν υπάρχει μέριμνα για το σύνολο των φοιτητών, ακόμα περισσότερο για το πιο ευάλωτο τμήμα του που είναι τα παιδιά που μένουν στις Εστίες, αλλά μπορούν να φτάσουν και σε σημείο να μας εκφοβίζουν με κυρώσεις για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να καταργηθεί ο άδικος εσωτερικός κανονισμός που βάζει εμπόδια στις σπουδές και στις ζωές μας!

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει επιστολή που υπογράφουν 16 νυν και πρώην εστιακοί φοιτητές, με την οποία ζητούν να ορκιστεί κανονικά η φοιτήτρια που δεν πλήρωσε το χαράτσι

Για άλλη μια φορά, με βάση τον κανονισμό της Εστίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι φοιτητές που δεν πληρώνουν το χαράτσι της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν και να πάρουν το πτυχίο τους, ακόμα κι αν έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών τους.

Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει με επιστολή της προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου η Αγγελική Μάνου, τελειόφοιτη του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του πρώην ΤΕΙ Λάρισας. Την επιστολή υπογράφουν και άλλοι 15 νυν και πρώην εστιακοί φοιτητές.

Πιο αναλυτικά στην επιστολή σημειώνονται τα εξής:

«Ονομάζομαι Αγγελική Μάνου, κατάγομαι από την Αρτα και είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του πρώην ΤΕΙ Λάρισας.

Στα 4 χρόνια των σπουδών μου διέμενα στις φοιτητικές εστίες της Λάρισας, πληρώνοντας όλα τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Είμαι μέλος μιας τρίτεκνης οικογένειας και την ίδια περίοδο που εγώ σπούδαζα στη Λάρισα, ο μεγάλος αδερφός μου ολοκλήρωνε τις σπουδές του στην Κοζάνη και ο μικρότερός μου αδερφός ήταν μαθητής Λυκείου.

Στέλνω αυτήν την επιστολή στον νέο πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να ρωτήσω: Τι σκοπεύετε να κάνετε με τον εσωτερικό κανονισμό των Εστιών, που με εμποδίζει από την απόκτηση του πτυχίου μου;

Με βάση αυτόν τον κανονισμό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που δεν πληρώνουν το χαράτσι της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν και να πάρουν το πτυχίο τους, ακόμα κι αν έχουν τελειώσει το πρόγραμμα σπουδών τους.

Σας ρωτώ, κύριε πρύτανη, θεωρείτε δίκαιο, αυτό το χαράτσι που μας επιβάλλεται, να αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου μας;

Δεν γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που διαμένουν στις Εστίες του ΠΘ διαμένουν εκεί επειδή, λόγω του χαμηλού έως και μηδενικού εισοδήματός τους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα πανάκριβα νοίκια που υπάρχουν; (...)

Ολα αυτά τα χρόνια επέλεξα να αγωνιστώ μαζί με δεκάδες άλλους, μέσα από τον Φοιτητικό Σύλλογο των Εστιών. Αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να καταργηθεί ο κανονισμός που επιβάλλει χαράτσια σε δημόσιες Εστίες, που αποκλείει κάθε χρόνο δεκάδες φοιτητές και βάζει εμπόδια στις σπουδές μας. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Για να σταματήσει να γίνεται "διαγωνισμός φτώχειας" για ένα δωμάτιο στις Εστίες. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να έχουν πραγματικά δωρεάν στέγαση και εγκαταστάσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας το 2023.

Πριν λίγους μήνες υπήρξαν άλλες δύο περιπτώσεις συναδέλφων μου που δεν μπορούσαν να πάρουν το πτυχίο τους. Επομένως σας ρωτώ, κύριε πρύτανη, πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε στο μέλλον τις δεκάδες περιπτώσεις που θα προκύψουν σαν τη δική μου, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για τις λαϊκές οικογένειες;

Οι παρακάτω φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΘ συνυπογράφουμε και συμφωνούμε με την παραπάνω επιστολή, καθώς σε λίγο καιρό θα βρεθούμε στην ίδια θέση με την συνάδελφό μας. Ζητάμε την κατάργηση αυτού του άδικου και αντιδραστικού εσωτερικού κανονισμού που βάζει εμπόδια στις σπουδές και τις ζωές μας. Περιμένουμε άμεση απάντηση σας.

Με εκτίμηση,

Αγγελική Μάνου, Αναστασία Χατζηβασίλη, Βασίλης Λαδάς, Γιώργος Τηγάνης, Δήμητρα Χατζηβασίλη, Hekuran Velikaj, Marsel Velikaj, Κωνσταντίνος Κουρελάς, Xlulio Lamaj, Πάολα Ιμπρα, Χρυσή Μπάτσου, Αντώνης Μίλλερ, Αλέξανδρος Σίνος, Βασίλης Γκάρος, Μαρίνα Τσάνκο, Μαρία Γκεοργκίεβα».

ΠΑΤΡΑ
Αφησαν εκτός δωρεάν σίτισης περίπου 1.500 φοιτητές

Λήξη... σύμβασης με τον εργολάβο επικαλείται η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών

Να μη σταματήσει η δωρεάν σίτιση των περίπου 1.500 φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από την εστία, απαιτεί με συνεχείς δράσεις ο Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Μηχανικών.

Από την Παρασκευή 30 Ιούνη, όπως ενημέρωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει υπό την ευθύνη του το εστιατόριο και για τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον χώρο του πρώην ΤΕΙ στην Πάτρα, σταμάτησε η δωρεάν πρόσβαση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τη δικαιολογία λήξης της σύμβασης με τον εργολάβο (έχει την ευθύνη σίτισης και για τα δύο Πανεπιστήμια)! Μάλιστα, από το μέτρο πλήττονται και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου η εξεταστική στις σχολές τους δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως και για τους συναδέλφους τους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μάλιστα, σε μια πρώτη παρέμβαση στον κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έγινε από φοιτητές την Παρασκευή, αυτό απάντησε ότι δεν έχει ευθύνη και ότι το ζήτημα αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόβλεψη έστω για επέκταση της σύμβασης για όσες μέρες απαιτείται ακόμη.

Από τη Δευτέρα ως και χτες περίπου 1.500 φοιτητές των τριών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αλλά και του Πανεπιστημίου Πατρών δεν έχουν πρόσβαση στο εστιατόριο και στη δωρεάν σίτιση. Η μη λειτουργία της εστίας αιφνιδίασε τους φοιτητές, που τόνισαν ότι ποτέ δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, καθώς και ότι ούτε οι εργαζόμενοι της εταιρείας που έχει αναλάβει τη σίτιση γνώριζαν πως θα σταματούσε η δουλειά τους.

Τόσο τη Δευτέρα όσο και χτες πραγματοποιήθηκαν νέες παρεμβάσεις στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών απ' τους Συλλόγους Σχολής Μηχανικών και Εστίας, απαιτώντας έστω και για τις τελευταίες μέρες να ανοίξει το εστιατόριο. Να σημειωθεί ότι στο «πινγκ - πονγκ» ανάμεσα στις Πρυτανείες των δύο ιδρυμάτων, καμία δεν ανέλαβε την ευθύνη για τα προβλήματα που προκλήθηκαν, ενώ σήμερα, Τετάρτη, θα γίνει νέα κινητοποίηση στον κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πρόκειται για άλλο ένα «δείγμα» για το πού οδηγεί η «επιχειρηματική δράση» και στον χώρο της Παιδείας, που διαχρονικά εφαρμόζουν οι έως και σήμερα κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., που συνεχίζεται, με τους φοιτητές να δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν την ώρα που πολλοί αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα ή να παρατάνε τις σπουδές τους, να χάνουν το ένα πίσω από το άλλο τα δικαιώματά τους.

Για το θέμα, απαιτώντας άμεσα λύσεις, τηλεφωνική παρέμβαση πραγματοποίησε στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

ΣΕΦΙΕ
Κινητοποίηση για ανάκληση απόλυσης εκπαιδευτικών

Δυναμική κινητοποίηση στα εκπαιδευτήρια «Φρυγανιώτη» στα Πεύκα Θεσσαλονίκης, ενάντια στην απόλυση δύο εκπαιδευτικών, πραγματοποίησαν χθες το πρωί σωματεία εκπαιδευτικών και εργατικά σωματεία. Απαίτησαν ανάκληση των απολύσεων των δύο εκπαιδευτικών συνδικαλιστών και διαμήνυσαν προς την εργοδοσία, που εμφανίζεται αδιάλλακτη, ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν μπροστά στο συγκρότημα όπου λειτουργούν το Γυμνάσιο και το Λύκειο, και στη συνέχεια στο συγκρότημα όπου λειτουργούν το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό των Εκπαιδευτηρίων «Φρυγανιώτη».

Με συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», αλλά και «Θέλουμε σχολείο δημοκρατικό και όχι ένα κάτεργο εργασιακό», διαδήλωσαν την απόφασή τους να βάλουν φραγμό στην εργοδοτική επίθεση.

Στην κινητοποίηση, στην οποία κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ), συμμετείχαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και σωματείων εκπαιδευτικών δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης, όπως της ΟΙΕΛΕ, του ΣΙΕΛΒΕ (Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βορείου Ελλάδας), της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Υπαίθρου νομού Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό των απολυμένων πήρε θέση και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι δύο εκπαιδευτικοί, που απολύθηκαν με αστείες προφάσεις και δικαιολογίες, εργάζονταν ως ωρομίσθιοι και είναι μέλη του ΔΣ του ΣΕΦΙΕ. Απολύθηκαν γιατί απήργησαν τον Μάρτη, όταν όλη η Ελλάδα απεργούσε και κατέβαινε στους δρόμους ενάντια στην πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, με τους 57 νεκρούς.

Ο Δ. Πετρίδης και ο Κ. Ευσταθιάδης βρίσκονται μπροστά στον αγώνα και δηλώνουν ότι μαζί με τα σωματεία θα συνεχίσουν την πάλη για την επιστροφή τους στην εργασία, αλλά και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, για δουλειά με δικαιώματα και να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως για την ιδιωτική Εκπαίδευση (4713/2020), που επιτρέπει οι εκπαιδευτικοί να απολύονται «αναιτιωδώς».

Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των σωματείων, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει λύσει τα χέρια των εργοδοτών με τις αναιτιώδεις απολύσεις. Ετσι, μπορούν να απολύουν όσους εκπαιδευτικούς αρνούνται να υποχωρήσουν στις πιέσεις της διεύθυνσης για καλούς βαθμούς σε μαθητές με γονείς που έχουν τη νοοτροπία του πελάτη, όσους δεν αποδέχονται παράνομες απαιτήσεις για δωρεάν υπερωριακή εργασία, ούτε «εθελοντική» μείωση του ωραρίου και του μισθού τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πρώτη αναδείχθηκε η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων»

Η ανάγκη αγωνιστικής και συλλογικής διεκδίκησης των σύγχρονων μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, με ακόμα πιο μαζικούς συλλόγους, αναγνωρίζοντας τον αναντικατάστατο ρόλο των γονεϊκών οργάνων, αναδείχθηκε μέσα από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο δημαρχείο Κορδελιού - Ευόσμου.

Από τις αρχαιρεσίες πρώτη αναδείχθηκε η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων», που κατέλαβε 12 έδρες. Η «Ανεξάρτητη Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων ΚΜ» κατέλαβε 7 έδρες και οι «Ανεξάρτητοι Γονείς» καμία έδρα.

Η συζήτηση στη συνέλευση ασχολήθηκε με την ανάγκη να υπάρχουν πρωτοβουλίες από όλες τις Ενώσεις, με σκοπό να εκφραστούν ακόμα περισσότερο η αγωνία και ο προβληματισμός των γονιών για τα δεκάδες συσσωρευμένα ζητήματα βίας που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο χρόνο μέσα και έξω από τα σχολεία.

Τονίστηκε ότι τα περιστατικά βίας, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ικανού επιστημονικού προσωπικού (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί) που θα καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που ανά πάσα στιγμή θα «εκραγεί» και θα έχουμε πραγματικά επικίνδυνα φαινόμενα βίας μέσα και έξω από το σχολείο.

Επιπλέον, ο θάνατος του μαθητή στις Σέρρες, μαζί με το έγκλημα στα Τέμπη και τον φονικό σεισμό σε Συρία - Τουρκία, ήταν η αφορμή να μεγαλώσει και η συζήτηση για την ασφάλεια των μαθητών μέσα στα σχολεία αλλά και για τις μετακινήσεις.

Στον τελευταίο έναν χρόνο η Ομοσπονδία έκανε μία σοβαρή προσπάθεια να επεξεργαστεί σειρά αιτημάτων για όλα τα προβλήματα των σχολείων, όπως η σχολική στέγη, η παράλληλη στήριξη, η ενισχυτική διδασκαλία, τα προβλήματα με τη σχολική στέγη και την κατάσταση στα Ειδικά Σχολεία.

Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας να μαζικοποιήσει τη συμμετοχή των γονιών στους συλλόγους και στις Ενώσεις είχε ως αποτέλεσμα την τελευταία χρόνια να δημιουργηθούν δύο νέες Ενώσεις.

Τέλος, από τη ΓΣ της Ομοσπονδίας εγκρίθηκαν ομόφωνα η στήριξη του ψηφίσματος του ΣΕΦΙΕ και η συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση των δύο εργαζόμενων εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Φρυγανιώτη».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ «Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ»
«Καμία διακοπή ρεύματος σε σχολείο, σπίτι μαθητή μας, εκπαιδευτικού»

Κινητοποίηση σήμερα στο δημαρχείο Περάματος

Για δραματική κατάσταση σε μια σειρά από σχολεία εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης κάνει λόγο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης».

Οπως καταγγέλλει, «με πρόσφατη επιστολή ειδοποίησης - όχλησης για ληξιπρόθεσμη οφειλή από λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας που απέστειλε η ΔΕΗ ΑΕ στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος καλεί τη σχολική μονάδα εντός 30 ημερών να προβεί στην τακτοποίηση οφειλής 21.185 ευρώ, διαφορετικά απειλεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα κόψει το ρεύμα». Με αφορμή τα παραπάνω το σωματείο των εκπαιδευτικών καλεί σε κινητοποίηση στο δημαρχείο Περάματος σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ. με κεντρικά αιτήματα «Καμία διακοπή ρεύματος σε σχολείο, σπίτι μαθητή μας, εκπαιδευτικού», να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, να διαγραφούν χρέη των σχολείων προς τις λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ, να συμβάλουν ο δήμος Περάματος και η σχολική επιτροπή ώστε να βρεθεί λύση στα σχολεία του Περάματος που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αυξημένες οφειλές στη ΔΕΗ, να γίνουν έργα και επισκευές στα σχολεία άμεσα και να ξεκινήσει εδώ και τώρα γενναίο κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος «Ν. Πλουμπίδης», η εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης γνωρίζει ότι το πρόβλημα δεν αφορά το συγκεκριμένο σχολείο και ότι είναι γενικευμένο, λόγω της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών και της αύξησης των λογαριασμών για την Ενέργεια. «Στην ίδια κατάσταση και ακόμα χειρότερη βρίσκονται και άλλα σχολεία του Συλλόγου μας που και αυτά απειλούνται άμεσα με διακοπή», σημειώνει, επισημαίνοντας και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, που, όπως υπογραμμίζει, «είναι ενήμερη για την κατάσταση και τις οφειλές των σχολείων από τη διεύθυνση των σχολείων και δεν προβαίνει σε κάποια ενέργεια ουσιαστικής υποστήριξης και ανακούφισης στο ζήτημα αυτό, την ώρα που διατυμπανίζει πλεονάσματα εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από το χαράτσωμα του περαμαϊκού λαού από τέλη και φόρους».

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Δεν μας τρομοκρατεί η επιχείρηση φίμωσης»

Κινητοποίηση την Παρασκευή 7/7στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Από προηγούμενη κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά
Από προηγούμενη κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά
«Βιομηχανία διώξεων εκπαιδευτικών» και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά καταγγέλλουν η ΕΛΜΕ Πειραιά και μια σειρά σωματείων εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα εκφράζοντας αλληλεγγύη στους διωκόμενους.

«Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τους συναδέλφους! Η τρομοκρατία δε θα περάσει - του λαού η πάλη θα τη σπάσει! Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη», δηλώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία καλεί την Παρασκευή 7 Ιούλη σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας (ΔΙΔΕ) Εκπαίδευσης Πειραιά (Ελ. Βενιζέλου 35).

Ειδικότερα η ΕΛΜΕ Πειραιά αναφέρεται στη δίωξη 4 μελών της για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά ενάντια στις εξετάσεις Pisa, έξω από το 1ο Γυμνάσιο Κερατσινίου. Οπως σημειώνει το σωματείο, «αποτελεί συνέχεια της προκαταρκτικής ΕΔΕ που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΔΙΔΕ Πειραιά τον τελευταίο μήνα. Σχεδόν ένας ολόκληρος σύλλογος διδασκόντων, αυτός του 1ου Γυμνασίου Κερατσινίου, κλήθηκε σε κατάθεση κατά τη διαδικασία της προκαταρκτικής ΕΔΕ, που διήρκεσε πάνω από έναν μήνα, γιατί προφανώς... κάπου έπρεπε να βγάλει». Δύο μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά αντιμετωπίζουν πειθαρχικά την ίδια κατηγορία, επειδή συμμετείχαν στην κινητοποίηση το 2020 για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου. Η ΕΛΜΕ επισημαίνει ότι «ενώ η υπόθεση έχει πάει στο δικαστήριο και η δίκη παίρνει εδώ και 3 χρόνια συνεχείς αναβολές, παρατείνοντας τη δικαστική ομηρία των εκπαιδευτικών, τώρα, ως διά μαγείας, παραπέμπονται και πειθαρχικά». Επίσης, η ΕΛΜΕ καταγγέλλει ότι ένα μέλος της, «πέρα από ..."ανάρμοστη συμπεριφορά" κατηγορείται και για "κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊστάμενης αρχής" γιατί σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του σχολίασε την εγκύκλιο του - πρώην - γγ του υπουργείου Αλ. Κόπτση, μία μέρα μετά την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων κι ενώ η ΟΛΜΕ και η ΕΛΜΕ είχαν βγάλει σχετική ανακοίνωση - καταγγελία».

«Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά διώξεων που έχουν γίνει αυτήν τη χρονιά στον Πειραιά αλλά και σε διώξεις που έχουν στηθεί το τελευταίο διάστημα σε εκπαιδευτικούς στην υπόλοιπη Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Από παραπομπές σε Πειθαρχικό Συμβούλιο 2 διευθυντών επειδή συμμετείχαν στη νόμιμα προκηρυγμένη απεργία - αποχή από τον θεσμό των μεντόρων - συντονιστών, σε συνεχείς οχλήσεις σε συναδέλφους ζητώντας "διευκρινίσεις" με κάθε αφορμή, μέχρι και σε κλήση σε απολογία συναδέλφισσας από τη Δυτική Αττική, γιατί τόλμησε να ασκήσει κριτική στη δράση του διευθυντή ΔΕ Πειραιά ενάντια στην ΕΛΜΕ Πειραιά. Αυτά αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στον Πειραιά την ίδια στιγμή που ο διευθυντής ΔΕ βρίσκεται σε ...εξωτερικές δουλειές κάθε φορά που η ΕΛΜΕ ή άλλοι φορείς καλούν σε κινητοποίηση! Φυσικά, διώξεις εκπαιδευτικών πραγματοποιούνται στη ΔΙΔΕ Α' Αθήνας και στη ΔΙΠΕ Β' Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές», σημειώνει η ΕΛΜΕ.

«Η κυβέρνηση, το υπουργείο και τα όργανά της, όπως ο προϊστάμενος των σχολείων του Πειραιά, οξύνουν την τρομοκρατία και την καταστολή, την ίδια στιγμή που γιγαντώνονται εκρηκτικά τα προβλήματα της δημόσιας Εκπαίδευσης (υποχρηματοδότηση, απειλές για διακοπές ρεύματος, ακατάλληλα σχολικά κτίρια, αξιολόγηση εκπαιδευτικών και κατηγοριοποίηση σχολείων, εκατοντάδες κενά μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς, ομηρία νεοδιόριστων)», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ Πειραιά, ξεκαθαρίζοντας: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και μαθητών και θα αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση. Δεν μας τρομοκρατεί η επιχείρηση φίμωσης των σωματείων, της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης! Δεν θα μας κάνουν να σωπάσουμε! Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ