Τετάρτη 5 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για τα «ατυχήματα» στο μεροκάματο δεν φταίει «η κακιά η ώρα»!

Κινητοποίηση την Τρίτη 11 Ιούλη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Παρέμβαση - κινητοποίηση την Τρίτη 11 Ιούλη, στις 9 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, οργανώνουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Την πρωτοβουλία - με αφορμή τα πολλά εργατικά «ατυχήματα» με νεκρούς και σακατεμένους εργάτες το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη - παίρνουν τα Σωματεία «e-food» Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων, Εργαζομένων ΟΤΑ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η «Ταξική Ενότητα» στο ΣΕΤΕΠΕ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και χθες το πρωί έγινε νέο εργατικό «ατύχημα», στην περιοχή του Σταυρού Θεσσαλονίκης. Ενας 52χρονος υπάλληλος στον δήμο Βόλβης έπεσε από φορτηγό στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μαδύτου.

Μόλις τις τελευταίες δυο βδομάδες, στη «μαύρη λίστα» προστέθηκαν δύο νεκροί και τουλάχιστον άλλοι τρεις τραυματίες στο μεροκάματο.

Οπως σημειώνουν τα σωματεία σε ανακοίνωσή τους, «για όλα αυτά δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά στιγμή. Φταίει η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τη ζωή.

Η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στο παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων έχουν μετατρέψει τους χώρους σε αρένες θανάτου. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των εργατών στον βωμό του κέρδους των μονοπωλίων.

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν μέχρι σήμερα είναι τεράστιες. Το αίμα των συναδέλφων βάφει τα χέρια τους, όπως και τα χέρια της εργοδοσίας.

Δεν αποδεχόμαστε αυτήν τη μαύρη πραγματικότητά τους. Οργανώνουμε τη δράση των ταξικών μας συνδικάτων σε συλλογικό και οργανωμένο αγώνα απέναντι στο κεφάλαιο και στις κυβερνήσεις του, σε πάλη για όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς».

Στην Αθήνα για τον τραυματία διανομέα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της αλυσίδας «Πιάτσα Καλαμάκι» στην Κυψέλη καλεί σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ. το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, διεκδικώντας μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι εργαζόμενος διανομέας στην επιχείρηση τσακίστηκε σε «ατύχημα» το βράδυ των εκλογών στην Αγίας Λαύρας. Ευτυχώς γλίτωσε τα χειρότερα, όμως διαμετακομίστηκε στο νοσοκομείο με ράμματα στο κεφάλι και το μηχανάκι του, εργαλείο της δουλειάς του, να έχει γίνει μια μάζα παλιοσίδερα.

Πρόκειται για εργαζόμενο με 4 παιδιά και μοναδικό εισόδημα το μεροκάματό του, οπότε αυτήν τη στιγμή είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Συνδικάτο, στη συγκεκριμένη αλυσίδα η αμοιβή «δεν υπερβαίνει τα 5 ευρώ την ώρα, με μισά ένσημα, περικλείοντας τα πάντα μέσα: Εξοδα για το μηχανάκι, βενζίνες, Δώρα, άδειες, το 15% και άλλα, αναγκάζοντας τους διανομείς να κυνηγούν περισσότερες ώρες αλλά και μέρες δουλειάς για να ανέβει το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα την εξουθένωσή τους και την κατάληξη σε "ατυχήματα". Ούτε συζήτηση για ΜΑΠ ή εταιρικό μηχανάκι κ.λπ.».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ