Σάββατο 6 Μάη 2023 - Κυριακή 7 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο επίκεντρο τα παζάρια για τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» του τουρκικού κεφαλαίου

AP

Με την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία να μπαίνει στην τελική ευθεία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μάη, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα τα σύνθετα παζάρια που διεξάγονται εντός και εκτός συνόρων για τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» του τουρκικού κεφαλαίου, με μια σειρά από μεγάλα ΜΜΕ του ευρωατλαντικού μπλοκ («Economist», «Wall Street Journal», «Politico» κ.ά.) να κάνουν λόγο για τις «σημαντικότερες εκλογές του 2023».

Χαρακτηριστικές αυτών των παζαριών και των αντιθέσεων είναι και οι «συστάσεις» της ηγεσίας του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας (όπου ζουν πάρα πολλοί Τούρκοι μετανάστες), η οποία σύμφωνα με το «Der Spiegel» τάσσεται υπέρ της καταψήφισης του νυν Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, καλώντας σε ψήφο για «δημοκρατική διαδικασία αλλαγής» και προκρίνοντας τη δραστική αναθέρμανση των διεργασιών ειδικά γύρω από το Κουρδικό.

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπρ. Καλίν, μιλώντας στη γερμανική «Die Zeit» ανέφερε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με την Κίνα, η μετανάστευση, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, η αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού κέντρου βάρους από τη Δύση στην Ανατολή» δείχνουν πως «υπάρχει έλλειψη στρατηγικής σκέψης στους κύκλους της Δύσης».

Μνημονεύοντας τις νέες επισημάνσεις Μακρόν για την ανάγκη «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, ο Καλίν παρατήρησε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφωνία στο εσωτερικό της Δύσης για την αντιμετώπιση της Κίνας. Ορισμένοι έχουν πολύ επιθετική προσέγγιση. Ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση της Ρωσίας...».

Ενώ απαντώντας σε ερώτημα για τον ρόλο που η Τουρκία θα αναλάβει, σημείωσε: «Θέλουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τους συμμάχους μας για το είδος του κοινού μέλλοντος που έχουμε. Είμαστε μέρος του ΝΑΤΟ, θέλουμε να γίνουμε μέρος και της ΕΕ, αλλά επιθυμούμε μια σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο ενδιαφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό».

Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία αντιμετώπισε πολλές αδικίες στο παρελθόν (...) Θέλουμε να μπούμε στην ΕΕ αλλά αν αυτό δεν συμβεί, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου». Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Επειδή είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και θέλουμε να μπούμε στην ΕΕ δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε καλές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και τις χώρες του Κόλπου (...) Η Τουρκία δεν θέλει να εξαρτάται από καμία χώρα».

Την ίδια στιγμή, το επιτελείο του κοινού υποψήφιου προέδρου της αντιπολίτευσης, ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κ. Κιλιτσντάρογλου, επίσης εκφράζει την ετοιμότητά του για όξυνση πολύπλευρων γεωπολιτικών παζαριών.

Οπως δήλωσε στο «Politico» ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κιλιτσντάρογλου, Ουνάλ Τσεβικιούζ, «εμείς θα δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στις συζητήσεις μας με τη Ρωσία θα επιδιώξουμε φυσικά μια σχέση μεταξύ ίσων», ενώ ξεκαθάρισε ότι η στενή σχέση με το ΝΑΤΟ «δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις (της Δύσης κατά της Ρωσίας). Δεν θα το κάνει. Αλλά τουλάχιστον, η σχέση (με τη Ρωσία) θα είναι πιο διαφανής. Ετσι, θα ανοίξει ένας νέος ορίζοντας μπροστά και στις δύο χώρες».

Αναφερόμενος δε στο Αιγαίο και την κατάσταση συνολικά στη Μεσόγειο, ο Τσεβικιούζ είπε ότι «η επαναπροσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα διμερή τους προβλήματα (στο Αιγαίο) θα διευκολύνει τον συντονισμό για την αντιμετώπιση και των άλλων προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», μιλώντας για «ένα πιο ώριμο, πιο διπλωματικό στιλ αντιμετώπισης διαφορών και διαφωνιών» που θα υιοθετήσει μια ηγεσία Κιλιτσντάρογλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα φάση σε έντονες διεργασίες εντός κι εκτός συνόρων (2023-06-02 00:00:00.0)
«Σε επικοινωνία και επαφή» με όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα δηλώνει ο Ερντογάν (2023-05-18 00:00:00.0)
Στρώνουν έδαφος για μετεκλογικές διεργασίες (2023-05-13 00:00:00.0)
«Μοχλός» παζαριών και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (2021-05-13 00:00:00.0)
Φουντώνουν τα πολύπλευρα παζάρια με την Τουρκία (2021-04-28 00:00:00.0)
Παζάρια, αξιώσεις και αμερικανοΝΑΤΟικές «πλατφόρμες κατανόησης» (2021-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ