Σάββατο 6 Μάη 2023 - Κυριακή 7 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Αντιφασιστική συγκέντρωση στην Κοπεγχάγη

Μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Κοπεγχάγη δίπλα από τον κεντρικό σταθμό, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Δανίας από τους ναζί στις 4 Μάη 1945. Ακολούθησε πορεία μέχρι την πλατεία Enhave που αποτελούσε κέντρο των αντιστασιακών οργανώσεων και όπου σκοτώθηκαν πάνω από 100 κομμουνιστές και άλλοι αντιφασίστες.

Παρά την πολιτική συνεργασίας της τότε σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης με το χιτλερικό καθεστώς, με πρωτοβουλία των κομμουνιστών δημιουργήθηκαν αντιστασιακές οργανώσεις και πολέμησαν τον κατακτητή με κάθε τρόπο.

Η συγκεκριμένη πορεία διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους κομμουνιστές και τον Σύλλογο Αντιστασιακών και Απογόνων.

Τον περασμένο χρόνο έγινε έντονη προσπάθεια από το οπορτουνιστικό κόμμα των Κοκκινοπράσινων να εμποδιστούν οι ομιλητές να αναφερθούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και να κατηγορήσουν το ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της Δανίας που κλιμακώνεται ανησυχητικά. Το ίδιο προσπάθησαν και φέτος και επειδή τα σχέδιά τους απέτυχαν αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν ανοιχτά την εκδήλωση.

Παρ' όλα αυτά η συγκέντρωση ήταν μαζική και από τους ομιλητές καταγγέλθηκαν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η συμμετοχή της Δανίας σε αυτόν, που κλιμακώνεται με ευθύνη της σημερινής συμμαχικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών, φιλελεύθερων και «μετριοπαθών».

Μαζική ήταν και η παρουσία Ελλήνων μεταναστών στο μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 9 Μάη στο μνημείο των πεσόντων κομμουνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ