Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2023 - αριθ. φύλλου: 14242

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Αποσύρονται φάρμακα χαμηλού κόστους για τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών

Αλλα σκευάσματα περνάνε από τη «θετική» στην «αρνητική» λίστα, όπου τα πληρώνει εξολοκλήρου από την τσέπη του ο λαός


ΣΕΛ.  17
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Πυρομαχικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα παράγουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Σε λειτουργία «πολεμικής οικονομίας» η ΕΕ | Πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ο λαός, με ευθύνη των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ


ΣΕΛ.  11

Ρεκόρ κερδών για τους ομίλους... θυσίες διαρκείας για τον λαό!

Τα παραμύθια των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για «δίκαιη ανάπτυξη» και «ανάπτυξη για όλους» πάνε περίπατο | Ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 25% ενώ τσακίζεται από την ακρίβεια | Για να ανασάνει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο. Γι' αυτό χρειάζεται ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!

  • Στα 10,4 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη 150 επιχειρηματικών ομίλων, με όχημα τους αντιλαϊκούς νόμους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.
  • Κατά τ' άλλα ...«η οικονομία δεν αντέχει» αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζόμενους, ούτε κάλυψη σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
  • Οι δεσμεύσεις στα προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για νέο γύρο προνομίων, φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων εγγυώνται ακόμα περισσότερα κέρδη στα μονοπώλια και ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια στον λαό, όποιος κι αν είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Πολεμική οικονομία»

Οι ιαχές για πέρασμα της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας σε λειτουργία «πολεμικής οικονομίας», με τις οποίες παρουσίασε προχτές η Κομισιόν το 3ο σκέλος του σχεδίου της για παραπέρα αύξηση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου και συνολικότερη αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών και πυραύλων στα κράτη - μέλη, είναι χαρακτηριστικές για τη νέα φάση κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολεμικών προετοιμασιών, όπως και για τα νέα δεινά που προδιαγράφουν για τους λαούς.

Το σχέδιο της ΕΕ που συμφωνήθηκε τον Μάρτη και προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή έως το καλοκαίρι του 2023, περιλαμβάνει 1 δισ. ευρώ για την επιπλέον παροχή πυρομαχικών στην Ουκρανία από τα αποθέματα των στρατών των κρατών - μελών και άλλο 1 δισ. ευρώ για την από κοινού αγορά πυρομαχικών και πυραύλων, με στόχο την αναπλήρωση των αποθεμάτων των κρατών - μελών και την απρόσκοπτη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου.

Το τρίτο σκέλος του σχεδίου προβλέπει χρηματοδοτήσεις επιπλέον 1 δισ. ευρώ προς τις «αμυντικές» βιομηχανίες της ΕΕ (500 εκατ. από την ΕΕ και άλλα τόσα από τα κράτη - μέλη), για την αύξηση της παραγωγής τους. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στόχος είναι μέσα σε 12 μόλις μήνες να αυξήσει η ΕΕ την παραγωγική της ικανότητα σε 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού τον χρόνο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ρόλο αναλαμβάνουν και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, εμπλέκοντας τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στον πόλεμο και στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Συνολικότερα, η στρατιωτική στήριξη των κρατών - μελών της ΕΕ στην Ουκρανία υπολογίζεται πως έχει ήδη φθάσει στα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισ. μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη».

Τεράστια αύξηση καταγράφεται και στις στρατιωτικές δαπάνες σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, προδίδοντας την πολεμική προετοιμασία. Στα κράτη της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης (περιλαμβάνεται και η Βρετανία) οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 345 δισ. δολάρια το 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά σε πραγματικούς όρους τις αντίστοιχες δαπάνες του 1989 και καταγράφοντας αύξηση 30% μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Γερμανίας, με τη δημιουργία ειδικού στρατιωτικού ταμείου ύψους 100 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης του στρατού της τα επόμενα χρόνια, όπως και της Πολωνίας, οι «αμυντικές» δαπάνες της οποίας θα αντιστοιχούν φέτος στο 3% του ΑΕΠ.

Ολα αυτά τα σχέδια «κουμπώνουν» και με την υποστήριξη της αυξημένης και μονιμότερης παρουσίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, των τεράστιων πολυεθνικών ασκήσεων της λυκοσυμμαχίας κ.ο.κ.

Οι λαοί εκτίθενται σε ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους, ενώ με όλους τους τρόπους πληρώνουν και τις τεράστιες δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Την ίδια ώρα που ρέουν τα δισ. για τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας πετσοκόβονται και δεν χωράνε στα «κοστολογημένα» και «ρεαλιστικά προγράμματα» των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου.

Ολα τα παραπάνω βέβαια περνάνε στα «ψιλά», δεν χωράνε στις αποπροσανατολιστικές κοκορομαχίες ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, στα κόμματα αυτά δηλαδή που ήδη από το φθινόπωρο του 2022 ψήφιζαν από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα που επικροτούσε την απόφαση της ΕΕ και των κρατών - μελών να «αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», ζητώντας τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού για την Ουκρανία», και καλώντας σε συντονισμό τις κυβερνήσεις για τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

Κι αν απροκάλυπτα πλέον δηλώνουν ότι η ανάγκη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων είναι η «πολεμική οικονομία», το αναγκαίο για τον λαό είναι να γυρίσει την πλάτη στην ΕΕ του πολέμου και τα κόμματά της, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!


RIZOSPASTIS

RIZOSPASTIS

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αξιοποιούμε κάθε μέρα, κάθε ώρα που απομένει, για ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό!

Ο λαός των Ιωαννίνων έχει κάθε συμφέρον να εκλέξει για πρώτη φορά μετά από χρόνια κομμουνιστή βουλευτή | Χαιρέτισαν υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος


ΣΕΛ.  12   -   15


ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 10 ΜΑΗ
«Κάν' το όπως το 2022» για πρωτιά ξανά στην «Πανσπουδαστική»!

Πρώτη με αυτοδυναμία η ΠΚΣ σε σχολές του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο


ΣΕΛ.  21
ΡΩΣΙΑ
«Δείχνει» τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο

ΣΕΛ.  23
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Συγκέντρωση - απάντηση στα κυβερνητικά παραμύθια για τη Ναυπηγοεπισκευή

ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ