ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2023
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Αποσύρονται φάρμακα χαμηλού κόστους, σκευάσματα περνάνε από τη «θετική» στην «αρνητική» λίστα

Στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού» των τιμών, δηλαδή των αυξήσεων, που υπερασπίζονται η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Με την απόσυρση από την αγορά φαρμάκων χαμηλού κόστους έρχεται σταδιακά αντιμέτωπος ο λαός, σε συνέχεια των τραγικών ελλείψεων σε σκευάσματα, οι οποίες επανέρχονται στην ημερήσια διάταξη τους τελευταίους μήνες. Το φάρμακο - εμπόρευμα είναι είτε πανάκριβο είτε δυσεύρετο για τον λαό, αφού η παραγωγή και η διακίνησή του είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, των οποίων τα συμφέροντα θωρακίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα τελικά τα άδεια ράφια των φαρμακείων.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο μεγάλο κύμα όξυνσης των ελλείψεων σε φάρμακα, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν ως μέτρο τον «εξορθολογισμό» των τιμών των φαρμάκων, ώστε να γίνει «ελκυστική» η ελληνική αγορά. Η μεν ΝΔ προανήγγειλε αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων, ο δε ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωνε ότι πράγματι «έχει μειωθεί η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης». Οι θέσεις τους λοιπόν γίνονται ήδη πράξη, με την απόσυρση φαρμάκων από την αγορά, στο όνομα των χαμηλών τιμών.

Την ίδια στιγμή οι φαρμακέμποροι ανενόχλητοι συνεχίζουν τις «παράλληλες εξαγωγές», αναζητώντας το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, βάζοντας έτσι εμπόδια στην πρόσβαση του λαού στη φαρμακευτική περίθαλψη.

«Οι ελλείψεις των φαρμάκων στη χώρα μας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών είναι πιο ορατός από ποτέ. Οι εταιρείες ήδη μας ενημερώνουν ότι για διαφόρους λόγους αδυνατούν να εφοδιάσουν την αγορά με τα απαραίτητα φάρμακα. Οι συνεχιζόμενες "παράλληλες εξαγωγές" εντείνουν περαιτέρω το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα με αποφάσεις των εταιρειών φάρμακα αποσύρονται από την ελληνική αγορά», ενημερώνει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το σκεύασμα «Prezolon», με αντιφλεγμονώδεις - αντιαλλεργικές ιδιότητες, το οποίο έχει λιανική τιμή 1 ευρώ. Η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία.

Οπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, το φαινόμενο αυτό αφορά αρκετά φάρμακα αντίστοιχης χαμηλής τιμής, τα οποία όμως παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν.

Θύματα του ίδιου παιχνιδιού είναι και οι περίπου 2.500 πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτηση, καθώς είναι αντιμέτωποι με αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης. «Γολγοθά» για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αποτελεί και η εύρεση GLP-1 αναλόγων, λόγω της μεγάλης έλλειψης, και όπως επισημαίνουν η υποχρεωτική αλλαγή θεραπευτικής αγωγής «θα θέσει σε κίνδυνο τη ρύθμιση της πάθησής μας, την υγεία και κατά συνέπεια και την ίδια μας τη ζωή»!

Σύμφωνα με τη λίστα του ΕΟΦ, οι ελλείψεις σκευασμάτων ανέρχονται σε 232 (εκ των οποίων 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα). Για τα 76 έχει διακοπεί η παραγωγή και διάθεσή τους, όπως το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, και 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για νέα Υπουργική Απόφαση η οποία θα επιτρέπει σε φαρμακοβιομηχανίες να αποσύρουν σκευάσματά τους από τη «θετική λίστα» (συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα) και να μεταφερθούν στην «αρνητική λίστα» (συνταγογραφούμενα και μη αποζημιούμενα). Το υπουργείο Υγείας δεσμεύεται επίσης για τη νομοθέτηση περί απένταξης από τον ΚΑΦ (Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων) ορισμένων κατηγοριών σκευασμάτων, με στόχο να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των φαρμάκων που υπάρχουν στη «θετική λίστα», με τους φαρμακοβιομήχανους να απαιτούν να δίνεται τέτοια δυνατότητα αδιακρίτως για όλα τα σκευάσματα.

Να φύγουν τώρα οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία!

Κινητοποίηση στην Καρδίτσα ενάντια στην παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία

Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στην παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Αγώνα συμβασιούχων εργαζομένων (ΣΟΧ) στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας (ΓΝΚ).

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους εξέφρασαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ), του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Γυναικών.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενες στην καθαριότητα απαίτησαν την παραμονή τους στις θέσεις εργασίας τους, με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Κατήγγειλαν την ανάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβο, ο οποίος τους ζητά, αν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, να προσκομίσουν άμεσα επίσημα έγγραφα για να τις προσλάβει, χωρίς - όπως επισημαίνουν - να γνωρίζουν το καθεστώς και τις συνθήκες εργασίας.

Την κινητοποίηση χαιρέτισε ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΝΚ, αναδεικνύοντας ότι η παραχώρηση τομέων σε εργολαβικές εταιρείες στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων των προηγούμενων χρόνων, τόσο της ΝΔ όσο και των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της απόρριψης, από όλα τα άλλα κόμματα, της πρότασης που έκανε το ΚΚΕ για τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων.

«Δεν θα τους περάσει. Οπως οι νοσοκομειακοί γιατροί αναγκάσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει άρον άρον την αντιεπιστημονική εγκύκλιο για τις εφημερίες μέσα σε μία μέρα, έτσι θα εμποδίσουμε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και την είσοδο του εργολάβου στο νοσοκομείου. Αρκεί να το πιστέψουμε. Είμαστε οι πολλοί και μπορούμε όλα να τα καταφέρουμε», ανέφερε ο Εκτ. Γάζος.

Τη συμπαράστασή του στις καθαρίστριες εξέφρασε ο Γιώργος Αλεξόπουλος, γραμματέας του ΝΤ Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, καταδικάζοντας παράλληλα τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), αφού, όπως είπε, στη συνεδρίαση του ΔΣ δήλωσαν ότι στηρίζουν τα αιτήματα των καθαριστριών αλλά όχι την κινητοποίηση.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, σημειώνοντας ότι «κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται. Οπως εμείς οι αγρότες καταφέραμε όλος ο νομός να συζητάει και να στηρίζει τα αιτήματά μας, έτσι κι εσείς έχετε καταφέρει να είμαστε όλοι δίπλα σας και να σας στηρίζουμε. Λύσεις υπάρχουν. Οι υπεύθυνοι των κυβερνήσεων και των διοικήσεων να κάτσουν κάτω και να βρουν τον τρόπο να υλοποιήσουν τα αιτήματά σας. Γιατί είναι δίκαια και δεν θέλουμε ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, με υγειονομικούς εξαθλιωμένους».

Για το επίδομα ΒΑΕ στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, ενάντια στην απαράδεκτη ΚΥΑ του υπουργείου Υγείας για το επίδομα των ΒΑΕ, πραγματοποίησαν χθες οι υγειονομικοί, συμμετέχοντας στην 3ωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΕΔΟΘ.

Οπως σημείωσαν, η ΚΥΑ αυτή αποτελεί κοροϊδία προς τους υγειονομικούς, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται ο διαχωρισμός ανάμεσά τους, μιας και κατηγοριοποιεί το ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δημιουργώντας εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.

«Είμαστε εδώ και διεκδικούμε την ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ», τόνισε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων μας από τη χορήγηση του επιδόματος και η μη ένταξή τους στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται στον σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό. Εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας».

Οι υγειονομικοί απαιτούν: Επαναφορά - ένταξη στο ανθυγιεινό επίδομα όλων όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία και διπλασιασμό του επιδόματος. Οχι στους άδικους διαχωρισμούς. Ενταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων - επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυξήσεις στους μισθούς. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσης κινητοποίηση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενάντια στα επανειλημμένα περιστατικά παρέμβασης της διοίκησης του νοσοκομείου στη συνδικαλιστική δράση των υγειονομικών.

Τελευταίο κρούσμα ήταν η παρέμβαση του διοικητή σε καταγγελία του Σωματείου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου, όπου απαίτησε να του δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, για να δει ποιοι ψήφισαν, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

«Αυτή είναι ωμή παρέμβαση στη συνδικαλιστικά δράση μας και προσπάθεια εκφοβισμού, δεν θα το αφήσουμε να περάσει», αναφέρει σε δήλωσή της η Ελένη Μπακιρλή, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση, καταγγέλλοντας τη στάση της, για μια ακόμα φορά ο διοικητής υπεραμύνθηκε της απόφασής του για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Εκδήλωση του ΚΚΕ για τη σύγχρονη παιδιατρική φροντίδα

Σήμερα στις 2 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στο κεντρικό αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», με θέμα «Η δημόσια παιδιατρική περίθαλψη σε συνεχή υποβάθμιση. Οι θέσεις του ΚΚΕ η πραγματική λύση για τη σύγχρονη φροντίδα των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους». Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μητσιάκος, καθηγητής Παιδιατρικής - Νεογνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και η Δήμητρα Σταματέλου, υποψήφια βουλευτής στην Α' Πειραιά, επιμελήτρια Β' στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από υγειονομικούς των παιδιατρικών νοσοκομείων.

Στους 57 οι θάνατοι από κορονοϊό σε μια βδομάδα

Αύξηση 21% στους θανάτους από Covid σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 βδομάδες καταγράφει η Εβδομαδιαία Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων για το διάστημα 24 - 30 Απρίλη. Συγκεκριμένα:

Πενήντα εφτά άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία ήταν 732. Ο αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 61.

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε έξι από τις δέκα περιοχές που εντάσσονται στις μετρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ