Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2023 - αριθ. φύλλου: 14244

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ
Αύριο στις κάλπες για «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη ξανά!

Κάθε ψήφος στην ΠΚΣ μετράει! Είναι απάντηση στη χυδαία προσπάθεια διαφόρων μηχανισμών να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα και εγγύηση ότι το φοιτητικό κίνημα θα συνεχίσει στον δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης, της σύγκρουσης


ΣΕΛ.  10   -   11

Τα σπίτια του λαού τα σώζει μόνο ο λαϊκός ξεσηκωμός! Πιο ισχυρό ΚΚΕ για την οργάνωση της αντεπίθεσης

Σε μεγάλη εκδήλωση για τη λαϊκή στέγη μίλησε την Κυριακή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας | Παρεμβάσεις από υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Κάλεσμα στον λαό να γυρίσει την πλάτη στα εκβιαστικά και απατηλά διλήμματα. Να μην επιλέξει αν θα χάσει το σπίτι του, ή ό,τι έχει και δεν έχει για να το κρατήσει. Να μην επιλέξει αν οι πλειστηριασμοί και οι εξωδικαστικές ρυθμίσεις θα γίνουν με νόμο της κυβέρνησης ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Να αγωνιστεί με το ΚΚΕ για την πραγματική κατάργηση των πλειστηριασμών.

RIZOSPASTIS


ΣΕΛ.  14   -   19

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ειδική ζώνη

Η εργοδοσία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η αμερικανική ΟΝΕΧ, κάτοχος και των Ναυπηγείων Σύρου, με το «έτσι θέλω» δεν κατέβαλε τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα στους εργαζόμενους, δίνοντας ένα ακόμα αποκαλυπτικό παράδειγμα για το πώς τα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και τα πιο στοιχειώδη, γίνονται θυσία για τα κέρδη των επενδυτών και την καπιταλιστική «ανάπτυξη», με τη συναίνεση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μαζί στη Βουλή τη μετατροπή των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε «ειδική οικονομική ζώνη», ώστε ο εργοδότης να απολαμβάνει πλήρη «ασυλία» για να τσακίζει τους εργαζόμενους.

Προκειμένου λοιπόν να γίνει πράξη η επένδυση, να «σωθούν τα ναυπηγεία» και άλλα παρόμοια που τσαμπουνάνε τα κόμματα του κεφαλαίου, δόθηκε το «ελεύθερο» στη νέα εργοδοσία να απασχολεί εργάτες χωρίς συγκροτημένα συλλογικά δικαιώματα, χωρίς ΣΣΕ, χωρίς προσαυξήσεις για υπερωρίες / Σαββατοκύριακα / νυχτερινά, να προωθεί την ελαστική απασχόληση, αλλά να έχει και ειδικό φορολογικό και νομικό καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ψηφιζόταν ο σχετικός νόμος στη Βουλή, με τον οποίο μάλιστα χαρίστηκαν στην εργοδοσία και μια σειρά παλιότερες υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, ο αρμόδιος υπουργός της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης έλεγε: «Αυτή η επιτυχία δεν είναι μόνο της κυβέρνησης της ΝΔ, τη μοιράζομαι και με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μαζί ψηφίσαμε στη Βουλή αυτό το σχέδιο εξυγίανσης».

Η «επιτυχία» λοιπόν ήταν ότι τα δεδουλευμένα ενός χρόνου παραγράφονται και ότι από τα υπόλοιπα θα δοθεί ένα 70%, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις και ενώ ήδη ο πληθωρισμός έχει απαξιώσει σημαντικό τμήμα τους! Μάλιστα, η εργοδοσία με θράσος λέει στους εργαζόμενους να ξεχάσουν τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, κοροϊδεύοντας αισχρά ότι αυτά «ενσωματώνονται» στα ψίχουλα που τους δίνει ως ...εξόφληση παλιότερων δεδουλευμένων!

Τα παραπάνω δεν ήταν καμιά καινοτομία της ΝΔ. Είχε προηγηθεί η παράδοση των Ναυπηγείων Σύρου στην ίδια εταιρεία (ΟΝΕΧ) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, μια επένδυση που χαρακτηρίστηκε «πιλότος» για όσα έγιναν τελικά και στην Ελευσίνα και στον Σκαραμαγκά.

Η ταύτιση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση εξηγείται και από το γεγονός ότι η ΟΝΕΧ θα λειτουργεί τα ναυπηγεία και ως ΝΑΤΟικά παραμάγαζα, υποστηρικτικά στις αρμάδες των ΗΠΑ που επιχειρούν στη Μεσόγειο. Μετατρέπουν δηλαδή τα ναυπηγεία, εκτός από «ειδικές οικονομικές ζώνες», και σε βάσεις - μαγνήτες κινδύνων για τους εργαζόμενους και τον λαό.

Κάπως έτσι «σώζονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας», όπως καμαρώνουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τσακώνονται μάλιστα για το ποιος τα «έσωσε» και ποιος «κλέβει» την ιδέα του άλλου. «Σώζονται» με δουλειά σε συνθήκες γαλέρας, για να έχει ο επενδυτής κέρδη.

Αποδεικνύεται ξανά από τι υλικά είναι φτιαγμένη τόσο η «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ όσο και η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, το κοινό τους πρόγραμμα δηλαδή, με άξονα το Ταμείο Ανάκαμψης: Τσεκουρωμένοι μισθοί, απληρωσιά, «ειδικές οικονομικές ζώνες» για να θωρακίζονται τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, όταν ψηφιζόταν η σύμβαση με τον νέο ιδιοκτήτη κόμπαζε ότι επέβαλε τάχα «καλύτερους όρους» για τους εργαζόμενους, ειδικά σε ό,τι αφορά τα δεδουλευμένα. Τώρα η κοροϊδία αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ συντέλεσε στον εξωραϊσμό αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας.

Αυτή τους η συναίνεση δεν είναι ούτε «εξαίρεση» ούτε «παραφωνία», αλλά η ίδια η «κανονικότητα» με την οποία θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι και μετά τις κάλπες, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί.

Γι' αυτό, κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσει αυτό που κρίνεται πραγματικά στις εκλογές: Το πόσο οι ίδιοι θα βγουν πιο δυνατοί, με ένα ΚΚΕ ακόμα πιο ισχυρό, για να βάλουν εμπόδια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που κλιμακώνονται, στη «σωτηρία» των επενδυτών με «τίμημα» ακόμα και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, την ίδια τη ζωή τους.


9 ΜΑΗ 1945 | ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Πάντα στην καρδιά των λαών, πάντα στο στόχαστρο των αστών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ | Σήμερα η αντιφασιστική εκδήλωση - συναυλία στο Κερατσίνι | Το ΚΚΕ τίμησε την Αντιφασιστική Νίκη στο Βερολίνο, παρά τις απαγορεύσεις της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης!


ΣΕΛ.  12   -   13


ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Προεκλογικός ανταγωνισμός για την εξαγορά ψήφων της νεολαίας

ΣΕΛ.  6,    9
ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ 'Η ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
Ρεκόρ κερδοφορίας για τους ομίλους, κίνδυνος φτώχειας για τα μισά νοικοκυριά

Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνέπειες της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων | Νέα «δωράκια» στις ασφαλιστικές ανακοινώνει η ΝΔ, 30% κέρδος στα funds τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ!


ΣΕΛ.  3,    9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ