ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2023
Σελ. /32
Κι άλλος

«Η συνεργασία των τριών βασικών κομμάτων είναι και εφικτή και ευκταία», είπε την Κυριακή μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Ν. Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ηρθε έτσι να προστεθεί στις τοποθετήσεις Τσαπανίδου, Μπακογιάννη, Βενιζέλου, Αποστολάκη, Αβραμόπουλου και πολλών ακόμα στελεχών των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που λένε και ξαναλένε ότι στα βασικά και μεγάλα κάθε άλλο παρά άβυσσος τους χωρίζει. Αλήθεια, όμως, κάπως πολλά δεν μαζεύτηκαν; Μήπως «παραγίνανε» οι επιβεβαιώσεις ότι «όλοι κολλάνε με όλους» κι ότι όποιο από τα άλλα κόμματα - πλην ΚΚΕ - κι αν ψηφίσει κανείς, θα βρει την επόμενη μέρα αντιλαϊκό «φασούλι» μπροστά του; Μήπως τέτοιες διαβεβαιώσεις, μαζί με τη «σιωπή νεκροταφείου» για το κοινό τους πρόγραμμα και την «υποτονική» προεκλογική περίοδο, κάνουν προετοιμασία εδάφους και «ασκήσεις» αντιλαϊκής συναίνεσης για όσα βρίσκονται μπροστά; Από τα 350 και πλέον αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, ως την παραπέρα εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επικίνδυνες ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά; Ρητορικά βέβαια τα ερωτήματα... Γι' αυτό, μόνο μια απάντηση χωράει από τη μεριά του λαού: Ισχυρό ΚΚΕ για να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Εξ-ασφαλίζει...

Από το σύνολο των κατοικιών στη χώρα μας (6.371.901) μόλις το 17% (1.074.053) είναι ασφαλισμένες έναντι κινδύνου από φυσικές ή άλλες καταστροφές. Σύμφωνα με τα ασφαλιστικά μεγαθήρια, η αγορά στον συγκεκριμένο τομέα είναι σχεδόν παρθένα και έχει τεράστια περιθώρια κερδοφορίας. Τι είναι αυτό που ζητάνε από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις για να «ανοίξουν» οι δουλειές; Φορολογικά και άλλα κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ασφαλίσουν το σπίτι τους. Το αίτημα αυτό σπεύδει να ικανοποιήσει η ΝΔ, ανακοινώνοντας προεκλογικά τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες που είτε έχουν ασφαλίσει είτε θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους για ζημιές από φυσικές καταστροφές. Το «όφελος» για το κράτος είναι πολλαπλάσιο του κόστους, αφού γλιτώνει ακόμα και τις πενιχρές αποζημιώσεις σ' όσους ιδιοκτήτες υποστούν ζημιές. Σταδιακά, δηλαδή, η πρόληψη, η προστασία και οι αποζημιώσεις σε περίπτωση καταστροφών, μετατρέπονται σε ατομική υπόθεση, αφού μόνο όποιος έχει να πληρώσει θα αισθάνεται ασφαλής. Σημειωτέον, η Eurostat υπολογίζει στα 91 ευρώ ανά κάτοικο το ετήσιο κόστος από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα (21 ευρώ ο μέσος όρος της ΕΕ), φανερώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο πόσο κερδοφόρα μπορεί να είναι η αγορά, αλλά και γιατί το κράτος «καίγεται» να απαλλαγεί από τα κόστη των αποζημιώσεων.

... τις ασφαλιστικές

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, που επιβεβαιώνει το «ένα σου δίνω, δυο σου παίρνω» σε κάθε πτυχή των προγραμμάτων που ανακοινώνουν προεκλογικά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ: Από την αύξηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων το κράτος προσδοκά αύξηση των εσόδων από τον φόρο ασφαλίστρων, ο οποίος θα μετακυλίεται βέβαια στον ιδιοκτήτη! Χαμένος δηλαδή ξανά ο λαός, που του μένει και η κοροϊδία ότι μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, ο άδικος αυτός φόρος, που όλες τάχα οι κυβερνήσεις θα καταργούσαν και ακόμα ζει και βασιλεύει! Παρεμπιπτόντως, μην παραξενευτεί κανείς αν ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ ότι κι εδώ του παίρνει την μπουκιά από το στόμα. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει για την πρόθεση να συζητήσουν «σχέδιο δημιουργίας κινήτρων» για την ασφάλιση περιουσίας, ενώ σε συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «ολιγωρεί» στο συγκεκριμένο θέμα. Φαίνεται λοιπόν πως οι παραινέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έπιασαν τόπο και στον ανταγωνισμό της για τα ...μάτια των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων ανασκουμπώθηκε προεκλογικά και ανακοίνωσε «κίνητρα», με στόχο να τονώσει την κερδοφορία τους.

Απροκάλυπτα ψεύδη

Απροκάλυπτα ψεύδη επιστρατεύουν δυνάμεις του οπορτουνισμού, νομίζοντας πως έτσι θα ανακόψουν την πορεία συνεπών αγωνιστών και προοδευτικών ανθρώπων, που παίρνουν «διαζύγιο» από ψευδαισθήσεις και συναντιούνται πλέον με το ΚΚΕ. Για παράδειγμα, σε άρθρο του «ΠΡΙΝ» γράφτηκε ότι το ΚΚΕ «συνθηματολογεί» για την «κατάργηση στην πράξη» του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, αλλά στο πρόσφατο Συνέδριο του ΕΚΑ οι συνδικαλιστές του αποδέχτηκαν τις ηλεκτρονικές εκλογές! Το ψέμα βγάζει μάτι, αφού το Συνέδριο του ΕΚΑ, με καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών συνδικαλιστών και των εκλεγμένων αντιπροσώπων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απέρριψε τις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη και εφάρμοσε αποκλειστικά διά ζώσης διαδικασίες. Επιπλέον, το ΕΚΑ ήταν από τους πρώτους που προσέφυγαν και νομικά ενάντια στο συγκεκριμένο τερατούργημα, φτάνοντας μέχρι την Ολομέλεια του ΣτΕ. Αλλά και το πώς καταργείται στην πράξη το αντεργατικό έκτρωμα, το έδειξαν οι δεκάδες χιλιάδες απεργοί του περασμένου Μάρτη, όταν σε μια βδομάδα έγιναν δύο πανελλαδικές απεργίες κουρελιάζοντας κάθε απεργοσπαστική νομοθετική διάταξη. Το έδειξαν οι μεγάλες απεργίες στο λιμάνι, στα εργοτάξια, στη Ζώνη του Περάματος κ.α., οι οποίες δεν πήραν την «άδεια» καμιάς κυβέρνησης για να γίνουν και στις οποίες πρωτοστάτησαν σωματεία και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα από την πραγματική ζωή των αγωνιζόμενων εργατών και όχι από τις κάλπικες «ειδήσεις» που διακινούν προεκλογικά όσοι προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1936 Ο Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο απεργιακό σταθμό του ελληνικού προλεταριάτου πριν από τη δικτατορία Μεταξά.

1945 Ωρα 0.43 π.μ. Στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ υπογράφουν την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των Συμμάχων: Από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ, της Αγγλίας ο στρατάρχης της Αεροπορίας Α. Τέντερ, των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί. Η 9η του Μάη καταγράφεται στην Ιστορία ως η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

1947 Στους Φούρνους Ικαρίας όπου ήταν εξόριστος, βρέθηκε νεκρός με σφαίρα στο στήθος ο στρατηγός του ΕΛΑΣ και πρώτος Πρόεδρος της ΠΕΕΑ Ευριπίδης Μπακιρτζής.

1958 Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης».

1968 Ο Γιώργης Τσαρουχάς, πρώην βουλευτής της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ, δολοφονείται από τα όργανα της χούντας στα κρατητήρια του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

1978 Δολοφονείται ο Ιταλός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Αλντο Μόρο από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες».

2009 Πεθαίνει ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Ευγένιος Σπαθάρης.

...και σαν χτες

1821 Η Μάχη της Γραβιάς. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο νικούν τις τουρκικές υπό τον Ομέρ Βρυώνη.

1828 Γεννιέται ο Ελβετός συγγραφέας και φιλάνθρωπος Ερρίκος Ντινάν, «πατέρας» του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1901.

1838 Δημοσιεύεται στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού». Το κίνημα των «Χαρτιστών», όπως καταγράφηκε στην Ιστορία, ήταν ένα μαζικό πολιτικό κίνημα των εργατών και ορισμένων μικροαστικών στρωμάτων με βασικό πρόγραμμα που ζητούσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για την εργατική τάξη στα πλαίσια του καπιταλισμού.

1934 Ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί με τίτλο: «ΟΧΤΩ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΣ ΜΑΣ».

1945 Τα Δωδεκάνησα παραδίδονται από τους Γερμανούς στους Βρετανούς. Ξεκινά η βρετανική κατοχή.

1970 Στις 8 και 9 του Μάη η Ασφάλεια της Αθήνας συλλαμβάνει τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη.

1984 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει την αποχή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ