Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απεργία - σταθμός στην πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, για μέτρα προστασίας, ενάντια στις απολύσεις

Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν». Την απεργία της Πρωτομαγιάς και τις συγκεντρώσεις με αφορμή τη μέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο προετοιμάζουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις μεγάλες πανεργατικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη.

Στο επίκεντρο της αγωνιστικής προετοιμασίας βρίσκονται μεγάλα μέτωπα σε χώρους δουλειάς και κλάδους, με τα εργατικά σωματεία να ξεχωρίζουν την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, διεκδίκηση που ξαναφέρνει για παράδειγμα στην επιφάνεια το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής για τοπική κλαδική ΣΣΕ (βλ. σχετικό θέμα).

Ψηλά στις διεκδικήσεις κλαδικών και επιχειρησιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σε μια περίοδο που έχει γίνει πια κανόνας να χάνει ένας εργάτης τη ζωή του κάθε τρεις μέρες και δεκάδες να σακατεύονται. Μόνο από την αρχή της χρονιάς, και μαζί με την τραγωδία των Τεμπών, πάνω από 20 είναι οι εργαζόμενοι που δεν γύρισαν στα σπίτια τους από το μεροκάματο. Τελευταία τραγικά περιστατικά ήταν αυτό στην εταιρεία EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ»), που προκάλεσε και μεγάλες αντιδράσεις στο προσωπικό, ακόμα και με απεργία (βλ. σελ. 11), αλλά και αυτό σε κατάστημα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στη Χαλκίδα.

Με την απεργιακή προετοιμασία της Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι δίνουν απάντηση και στο πογκρόμ απολύσεων που εξαπολύει η εργοδοσία, με τις πάνω από 7.000 απολύσεις τη μέρα μέσα στο 2023!

Αλλά και ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία που στοχεύει πρώτα και κύρια στους πιο πρωτοπόρους σε κάθε χώρο δουλειάς, όπως οι συνδικαλιστές οι οποίοι πρωτοστάτησαν στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του Μάρτη. Ηδη σε μια χώρους και κλάδους, όπως στο Φάρμακο, οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας βρίσκουν «τείχος» στην αλληλεγγύη και στις άμεσες παρεμβάσεις σωματείων.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή όλες τις εργαζόμενες και όλους τους εργαζόμενους που το προηγούμενο διάστημα γέμισαν τους δρόμους, που απήργησαν, κάποιοι για πρώτη φορά, που έκαναν την οργή τους διεκδίκηση και αγώνα. «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, σε χώρους εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι κινητοποιήσεις των φτωχοδιάβολων της δουλειάς, είναι οδηγός και ελπίδα. Οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στο μεροκάματο, οι αγώνες για να μην εργαζόμαστε με τη μαγκούρα στο χέρι, χρειάζεται να δυναμώσουν, να απλωθούν, διότι είναι απάντηση και αισιοδοξία στη λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Κάλεσμα από την Ομοσπονδία Οικοδόμων

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων της σε όλη τη χώρα καλεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων.«Στην πολύχρονη Ιστορία του κλάδου μας, συνολικότερα της ταξικής πάλης, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία "θεούς και δαίμονες", αποσπάσαμε κατακτήσεις, αντιμετωπίσαμε τα χειρότερα. Καμία κυβέρνηση δεν μας χαρίστηκε. Κανένα αφεντικό δεν μας λυπήθηκε. Με όπλο τους αντεργατικούς νόμους, χρόνια τώρα, κλέβουν τον ιδρώτα της δουλειάς μας. Ολοι αυτοί, μαζί με τα στηρίγματά τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, βρίσκονται σταθερά απέναντι στις ανάγκες και στα συμφέροντά μας», υπογραμμίζει.

Στο φόντο αυτό, καλεί τους εργαζόμενους να επιβάλουν με τον αγώνα το δίκιο τους. Να παλέψουν ώστε «να σταματήσουμε την αρπαγή των σπιτιών μας με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» και να διεκδικήσουν «μέτρα για την αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία». Να υπερασπιστούν την Ασφάλισή τους, κόντρα στην κλοπή των ενσήμων, που τους αφήνει χωρίς σύνταξη ή με αποδοχές - πενταροδεκάρες. Να αγωνιστούν για αυξήσεις στα μεροκάματα και μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.

«Αντί αυτοί να μετράνε κέρδη κι εμείς κάθε τρεις μέρες νεκρούς συναδέλφους και δεκάδες σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη "κοιλάδα των Τεμπών", να προστατεύσουμε τη ζωή μας, με την πάλη μας, να μπορούμε να πηγαίνουμε γεροί και να γυρίζουμε γεροί απ' τη δουλειά», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Πολύμορφη αγωνιστική προετοιμασία

Με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς αλλά και άλλες δράσεις, όπως συσκέψεις, εκδηλώσεις και προβολές ταινιών, τα εργατικά σωματεία στη Θεσσαλονίκης και στους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας προετοιμάζουν την ταξική αγωνιστική κλιμάκωση της πάλης με την απεργία της 1ης Μάη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει σύσκεψη με εργαζόμενους και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου την Κυριακή 23/4, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε χώρους δουλειάς, όπως: «Hellenic Catering», «Αραμπατζής», «Οhonos Snack», «Artima», «Παπαδόπουλος», «Μπάρμπα Στάθης», «Κουκάκης», «ΔΕΛΤΑ», «Αμβροσία», «Konva», «Κολιός».

Το Σωματείο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας προγραμματίζει εξορμήσεις σε «Palaplast», «Tosoh», «HB Body» και «Μονομάτ». Επίσης, στις 27/4 οργανώνει συνάντηση με τα ΔΣ των Σωματείων σε «Veltia» και «Ευθυμιάδη», με στόχο την οργάνωση κοινής εκδήλωσης μέσα στον Μάιο με θέμα τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας και τα ΒΑΕ. Στις 28/4, στις 7 μ.μ., θα συμμετάσχει στην προβολή της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα», στην αίθουσα τελετών στο ΑΠΘ, και στις 29/4 οργανώνει σύσκεψη με εργαζόμενους στην «Body».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει σύσκεψη στις 26/4, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ, για την οργάνωση και την ενημέρωση των μελών του Συνδικάτου. Επίσης οργανώνει περιοδείες σε «Axinar», ΕΚΜΕ, «Θεσσαλονίκη Κατασκευαστική», «Πυραμίς», «Alumil», ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΒΙΑΛ, «Milkplan», «Inox Dobros», «Kleemann», Μηχανουργεία.

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης καθορίστηκε και στην Πέλλα, μέσα από σύσκεψη σωματείων και φορέων που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας, της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών. Στη σύσκεψη αναδείχθηκε ότι είναι σημαντικό αυτό που έχουν καταφέρει, ο συντονισμός της δράσης συνδικάτων του νομού με άλλους μαζικούς φορείς γύρω από μεγάλα μέτωπα πάλης, για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων τους. Μπροστά στην Πρωτομαγιά αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν διήμερα δράσης το Σαββατοκύριακο 22 - 23 Απρίλη και το Σαββατοκύριακο 29 - 30 Απρίλη σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νομού, καθώς επίσης να γίνουν απεργιακές συγκεντρώσεις στα Γιαννιτσά (πλατεία ΕΠΟΝ) και στην Εδεσσα (Μικροί Καταρράκτες).

Παράλληλα ανακοινώθηκε εκδήλωση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας, με θέμα «Εργατικά ατυχήματα και μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς», στις 30 Απρίλη.

Για το ζήτημα της Υγείας, συζητήθηκε να απευθυνθούν αντίστοιχα σε σωματεία και φορείς νομών της Κεντρικής Μακεδονίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των δομών Υγείας και βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με στόχο την κοινή κάθοδο στην Αθήνα και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στο υπουργείο Υγείας μετά την Πρωτομαγιά. Τέλος, αποφασίστηκε κινητοποίηση των σωματείων ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών από Εργατικά Κέντρα

Στο μεταξύ, συνδικάτα σε όλη τη χώρα παίρνουν σειρά νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών, μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς και σε συνέχεια της πλούσιας δράσης που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα.

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του. Από το βήμα αυτό θα ανακοινωθεί και η πλατιά καμπάνια εγγραφής νέων μελών στα συνδικάτα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και οι διανομείς της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Wolt» στην πόλη, οι οποίοι, μετά από Γενική Συνέλευση που έκαναν με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις από 14 έως 16 Απρίλη και σχεδιάζουν νέες το Σαββατοκύριακο 29 - 30 Απρίλη και βέβαια την 1η Μάη, μαζί με όλο τον κλάδο (προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου).

Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες του ΕΚ Πάτρας για τα προβλήματα της Υγείας, με νέα σύσκεψη φορέων με αιχμή την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης (ΠΓΝΠ του Ρίου, «Αγιος Ανδρέας», «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό), αλλά και στα πρώην 409 και «Θώρακος».

Τέλος, το ΕΚ Πάτρας προχωρά στη συγκρότηση ομάδας υπεύθυνης για τους πλειστηριασμούς, ενώ σχεδιάζει και εκδήλωση για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τη συγκρότηση και λειτουργία των αντίστοιχων Επιτροπών.

Πρωτοβουλίες για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια αναλαμβάνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και μαζί με άλλους φορείς καλεί σε νέα πλατιά σύσκεψη με αυτό το θέμα την Τετάρτη 26 Απρίλη (7.30 μ.μ. στο ΕΚΑ). Την Παρασκευή 28 Απρίλη σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία των σχολικών συγκροτημάτων.

Το πρόγραμμα δράσης συμπληρώνουν πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις (έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο) για την Πρωτομαγιά, την Παρασκευή 28 Απρίλη στην κεντρική πλατεία Αγρινίου. Στον ίδιο χώρο ορίστηκε η απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη, στις 11 π.μ.

Απεργιακή συγκέντρωση την Πρωτομαγιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίου Μάρκου, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με διεκδικητική αιχμή τη στήριξη των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, για να υπογραφεί τοπική κλαδική ΣΣΕ. Το αίτημα αυτό αγκαλιάζει σχεδόν το σύνολο των οικογενειών στο νησί, αφού στον κλάδο απασχολούνται περίπου 20.000 εργαζόμενοι, ντόπιοι αλλά και εκτός Ζακύνθου.

Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, μετά από σύσκεψη με σωματεία και φορείς, οργανώνει Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Παράλληλα, συναυλία διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση και τις μεγάλες ελλείψεις στις δομές Υγείας στο νησί της Κω, την Τρίτη 25 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ανταγόρα.

Αλλες απεργιακές συγκεντρώσεις και συνελεύσεις

Στο Ηράκλειο Κρήτης η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων καλεί σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 20 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, μπροστά στη νέα τουριστική σεζόν και την Πρωτομαγιά.

Στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Τα σωματεία και οι φορείς της Δυτικής Αττικής καλούν στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην Ελευσίνα στις 10.30 π.μ., στην πλατεία των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Νικολαΐδου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ