Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γραμμές...

«Μια απ' τα ίδια». Αυτό καταγράφουν, ως γενικευμένη αίσθηση μιας πολύ σημαντικής μερίδας του λαού απέναντι σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα δε με τις μετρήσεις - με όλη τη σχετικότητα που αυτές έχουν - σε αυτό συντείνουν η «απογοήτευση από την προεκλογική δραστηριότητα και τα ψηφοδέλτια» των τριών, τα προγράμματά τους, που είναι «χωρίς όραμα», η «ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων». Δεν είναι λοιπόν ανεξήγητο ούτε το ζόρι των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ούτε οι αστείες «πιρουέτες» με τις οποίες προσπαθούν να χαράξουν «διαχωριστικές γραμμές» στο χιόνι. Ούτε, πάνω απ' όλα, το άγχος τους πίσω από τα εκβιαστικά διλήμματα που επιστρατεύουν για να «μπουζουριάσουν» ξανά τη λαϊκή δυσαρέσκεια στη στρούγκα του συστήματος και του κοινού τους προγράμματος.

... στο χιόνι

Δεν είναι ανεξήγητη, όμως, ούτε η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει διαρκώς στο «είσαστε ίδιοι», που ακούγεται ολοένα και περισσότερο, με δεδομένη και την επώδυνη εμπειρία από την «πρώτη φορά αριστερά». Ορισμένα επιχειρήματα αγγίζουν μάλιστα τα όρια της γελοιότητας, όπως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει έστω και λεκτικά στην υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών», «οι ψηφοφόροι του αυτοχαρακτηρίζονται στην πλειοψηφία τους αριστεροί» και «προέρχονται από διαφορετική κοινωνική βάση σε σχέση με τη ΝΔ». Με τέτοιες σαχλαμάρες και χωρίς να λένε τίποτα για την ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στην ουσία της οικονομικής πολιτικής, την προσήλωση στους ΝΑΤΟικούς στόχους και στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, προσπαθούν να πείσουν ότι «δεν είναι ίδιοι»! Τα ψέματα όμως τελείωσαν! Ο λαός έχει πλέον την πείρα να δει καθαρά ότι αυτά που τους χωρίζουν δεν κρίνουν τη ζωή του, σε αντίθεση με αυτά που τους ενώνουν. Γι' αυτό η επόμενη κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, με οποιονδήποτε συνδυασμό. Μόνο την ψήφο του στο ΚΚΕ θα τη βρει εκεί ο λαός και την επόμενη μέρα: Στον αγώνα του για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για να ανοίξει δρόμο προοπτικής.

Ατμόσφαιρα

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πολύ με το πρόγραμμα που είχε ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ», είπε ο Ευάγγελος Αντώναρος. Σε συνέντευξή του, μάλιστα, ενημερώνει ότι δεν έπεσε από τον ουρανό η συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού γνώριζε τον Τσίπρα από το 2007 και στη συνέχεια, αφού ταλαντεύτηκε λίγο με τον Μεϊμαράκη στις εσωκομματικές εκλογές του 2015, έγειρε οριστικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ως σύμβουλος της τράπεζας επενδύσεων, είδε «έναν πρωθυπουργό (σ.σ. τον Τσίπρα) που μοχθούσε και πάλευε για το καλό της χώρας»! Φαίνεται πάντως πως ήταν μοιραίο να συναντηθούν ο Αντώναρος με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού και ο Τσίπρας την ίδια ακριβώς άποψη έχει για τη ΝΔ: Οτι ήταν μια χαρά κόμμα, αλλά ο Μητσοτάκης την ξεστράτισε από τις αξίες της! Για τέτοιο ξέπλυμα μιλάμε! Και γιατί να μην το κάνει άλλωστε, αφού τις ίδιες αξίες μοιράζονται όλα τα αστικά κόμματα. Και μετά εγκαλούν το ΚΚΕ που λέει το αυτονόητο. Γι' αυτό ψήφισαν όλοι μαζί το τρίτο μνημόνιο και εφάρμοσαν τα άλλα δυο. Γι' αυτό στελέχη του ΠΑΣΟΚ νιώθουν «σαν στο σπίτι τους» στον ΣΥΡΙΖΑ, ή στελεχώνουν ψηφοδέλτια της ΝΔ. Γι' αυτό πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχαν και ως υπουργοί στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, όπως ο Κεδίκογλου, βρίσκουν φιλόξενη στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό κόμματα όπως η Ελ. Λύση αισθάνονται «ανασφάλεια» ότι η ΝΔ θα τους «κλέψει» βουλευτές για να κάνει κυβέρνηση. «Μια ωραία ατμόσφαιρα» είναι όλοι τους, που μπορεί να τους τη χαλάσει μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ, και στις εκλογές.

Ούτε σεντ!

Από τα μεγαλύτερα «ατού» με τα οποία ντύθηκε προπαγανδιστικά η αντιδραστική αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, που πλέον λέγεται ΔΥΠΑ, ήταν τα «προγράμματα κατάρτισης» ώστε να καταπολεμηθεί υποτίθεται η ανεργία. Μάλιστα η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τη διεύρυνση αυτών των προγραμμάτων ως άλλοθι για να αφαιρέσει και τις ελάχιστες παροχές που έδινε σε ένα μικρό ποσοστό των ανέργων, προκειμένου να τους σπρώξει στην κατάρτιση δίχως τέλος και να τους παραδώσει στην αγορά ως αναλώσιμο εργατικό δυναμικό. Το τι σημαίνουν όλα αυτά για τους ανέργους φαίνεται από το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το πρόγραμμα κατάρτισης στις «ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες» ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή 180.000 ανέργων. Ακόμα και σήμερα, όμως, σχεδόν πέντε μήνες μετά, οι καταρτισμένοι δεν έχουν πάρει ούτε σεντ από τα 1.000 ευρώ που δικαιούνται! Χιλιάδες άνθρωποι με μηδενικό εισόδημα, που περίμεναν με αυτά τα χρήματα να κάνουν (έστω) Πάσχα, έμειναν ξανά στο ...«περίμενε». Ο εμπαιγμός απογειώνεται με κάτι αμίμητες δικαιολογίες, για «τεχνικά προβλήματα» (της ...ψηφιακής δεξιότητας!), για «ωφελούμενους» που δεν έχουν συμπληρώσει κάποιο ερωτηματολόγιο κ.λπ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με καταγγελίες, ο «βιαστικός» ΕΦΚΑ, με πρωτοφανή «δεξιότητα», τους εμφανίζει με εισόδημα και έτσι χάνουν κάθε άλλο επίδομα που μπορεί να δικαιούνταν! Στην εποχή της «πράσινης ανάπτυξης» και του «ψηφιακού μετασχηματισμού», αν είσαι επιχειρηματικός όμιλος παίρνεις άδειες και επιδοτήσεις «μέχρι να πεις κύμινο». Αν όμως είσαι «καταρτισμένος άνεργος», «κάτσε και περίμενε» για 1.000 ευρώ πουρμπουάρ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1772 Γεννιέται ο Αγγλος οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο.

1882 Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος, πατέρας της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής.

1906 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Πιερ Κιουρί (βραβείο Νόμπελ 1903).

1941 Σε συνεννόηση με τη χιτλερική Γερμανία τα βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.

1967 Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Κόνραντ Αντενάουερ, πρώτος καγκελάριος της ΟΔ Γερμανίας από το 1949 έως το 1963.

1971 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημικό εργαστήριο «Σαλιούτ».

...σαν χτες

1906 Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000, ενώ οι άστεγοι σε 300.000.

1920 Συνέρχεται το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (18 - 25/4/1920), που ψηφίζει την οργανική προσχώρηση του Κόμματος στην Κομμουνιστική Διεθνή (Γ' Διεθνή). Το Κόμμα προσθέτει στον τίτλο του τον όρο «Κομμουνιστικό»: Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα Ελλάδος (Κομμουνιστικόν).

1935 Πεθαίνει ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας.

1944 Ανασχηματίζεται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).

1951 Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), πρόδρομος της ΕΟΚ.

1955 Πεθαίνει ο κορυφαίος Γερμανός φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν, θεμελιωτής, μεταξύ άλλων, της «Θεωρίας της Σχετικότητας».

1996 Δεκαοχτώ Ελληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο «Europa» στο Κάιρο.

...και σαν προχτές

1194 Ενθρονίζεται για δεύτερη φορά βασιλιάς της Αγγλίας ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.

1521 Αφορίζεται ο Μαρτίνος Λούθηρος, που εισήγαγε τον Προτεσταντισμό.

1790 Πεθαίνει ο Αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης της Ελευθερίας της Αμερικανικής αστικής Επανάστασης του 1776.

1917 Ο Β. Ι. Λένιν συντάσσει έκθεση πάνω στο θέμα «Τα καθήκοντα του προλεταριάτου στη δοσμένη επανάσταση», οι γνωστές και ως «Θέσεις του Απρίλη».

1944 Ο ΕΛΑΣ διαλύει την αστική στρατιωτική οργάνωση της ΕΚΚΑ («Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση») του συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού.

1946 Δολοφονείται από πληρωμένο Χίτη του Λαναρά ο Γ. Βουτυράς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

1956 Το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών Κομμάτων (Κομινφόρμ) ανακοινώνει τη διάλυσή του.

1961 Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Οσκαρ για το τραγούδι του «Τα παιδιά του Πειραιά» που έγραψε για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

1964 Ξεκινά μυστικά η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Λίγες μέρες αργότερα (23 - 29/4/1964) ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

1993 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Τουργκούτ Οζάλ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1989.

2012 Πεθαίνει ο μεγάλος λαϊκός καλλιτέχνης Δημήτρης Μητροπάνος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ