Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μετά από πολύμηνους αγώνες πιστώθηκαν τα χρήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

Μετά από πολύμηνους αγώνες, οι αγρότες της Αγιάς είδαν επιτέλους την προηγούμενη βδομάδα να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ορισμένα από τα χρήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα η οποία είχε ανακοινωθεί.

Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς,«αυτή η νίκη είναι των αγροτών της Αγιάς, των Αγροτικών Συλλόγων της Ομοσπονδίας, των συνεταιρισμών της περιοχής, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που ένωσε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας σε συντονισμένες πανελλαδικά κινητοποιήσεις. Στην Αγιά πραγματοποιήσαμε στο διάστημα των 6 τελευταίων μηνών 5 μαζικότατα συλλαλητήρια, δεκάδες τρακτέρ και εκατοντάδες αγρότες πλημμύρισαν την πλατεία με τη στήριξη όλων των φορέων του δήμου Αγιάς. Μαζική κάθοδος αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με λεωφορεία και μηλοπαραγωγούς από άλλες περιοχές της χώρας, 2 μηχανοκίνητες πορείες δεκάδων αυτοκινήτων και εκατοντάδων αγροτών στην Περιφέρεια και την "Agrothessaly", κινητοποίηση καστανοπαραγωγών στον Κόμβο Γυρτώνης, 2 πανελλαδικές συσκέψεις, πολλές τοπικές συσκέψεις και επανειλημμένες συναντήσεις με τον υπουργό και δύο φορές με κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ετσι κερδίζονται οι αγώνες, με την οργάνωση που έχει το αγροτικό κίνημα, ενότητα και αποφασιστικότητα, με μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Ετσι πιέζεται αποτελεσματικά η κυβέρνηση, ούτε με φωνές στα καφενεία, ούτε με πύρινα μηνύματα στο Facebook.

Επειδή η νίκη έχει πολλούς "πατεράδες", που εμφανίζονται να δρέψουν τις δάφνες του αγώνα μας, λέμε στους αγρότες της Αγιάς και όλης της χώρας: Μην επιτρέψετε σε κανέναν να καπηλευτεί τους αγώνες μας και τα αποτελέσματά τους. Ειδικά όσους βουλευτές ή αυτοδιοικητικούς κάνουν δηλώσεις ότι "κατόπιν ενεργειών τους" δρομολογήθηκαν αυτές οι εξελίξεις, επειδή με κάποιους "πρόθυμους" αγρότες πήγαν και συναντήθηκαν στα υπουργεία την περίοδο των κινητοποιήσεών μας».

Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδίδεται στο γνωστό παιχνίδι τού «διαίρει και βασίλευε», δίνοντας αποζημίωση σε κάποια χωριά ή νομούς και σε άλλα όχι, για τα ίδια προϊόντα! Συγκεκριμένα, έδωσε - όπως όφειλε - αποζημιώσεις de minimis 150 ευρώ στους αγροτοπαραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών στους νομούς Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής, αλλά όχι στην περιοχή του Τυρνάβου. Αντίστοιχα, θα δώσει μετά το Πάσχα αποζημιώσεις de minimis για ζημιές στα αμύγδαλα 3 χωριών του νομού Μαγνησίας, αλλά ούτε ευρώ στα χωριά του νομού Λάρισας, ιδιαίτερα της περιοχής Συκουρίου, που εκεί πρόσφατα έπαθαν ξανά τεράστια καταστροφή από τον παγετό, μετά τη μεγάλη πτώση της τιμής για τις αδιάθετες ποσότητες αμυγδάλων της προηγούμενης χρονιάς. Δεν ανακοίνωσε δε τίποτα για τα κεράσια και τα δαμάσκηνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς επισημαίνουν ότι «τα προβλήματά μας δεν τελείωσαν με έναν πετυχημένο αγώνα, απεναντίας οξύνονται, αφού το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη και μια σειρά από προϊόντα για τα οποία αποσπάσαμε δεσμεύσεις από την κυβέρνηση στις κινητοποιήσεις δεν έχουν ενισχυθεί με κάλυψη χαμένου εισοδήματος, ή γίνονται εξόφθαλμες αδικίες στη λογική του "διαίρει και βασίλευε" και των ισορροπιών και παρεμβάσεων στο υπουργικό συμβούλιο».

Ετσι, διεκδικούν:

-- Να ενταχθούν τα κεράσια στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο πριν δύο μήνες.

-- Να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ ανά στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα, με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος, και είχε δεσμευτεί γι' αυτά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά δεν υπάρχουν στο δελτίο Τύπου του υπουργείου. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα κάστανα της Αγιάς, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιάς σήψης.

-- Να εξασφαλιστεί κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και για τον νομό Λάρισας και για όλες τις περιοχές που καλλιεργούν αμύγδαλα, και όχι μόνο για τρία χωριά της Μαγνησίας, καθώς όλοι οι παραγωγοί τη δικαιούνται.

-- Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα και στους καρπούς με κέλυφος δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα μέχρι το 2027, επειδή η κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε τη συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί έναν χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ, των μόλις 76 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, κι αυτών κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των αγροτών, καθώς στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων - εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι χτες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της Αγιάς, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ