Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βουλευτικές και τοπικές εκλογές

Από την καταμέτρηση των ψήφων

Associated Press

Από την καταμέτρηση των ψήφων
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Την Κυριακή, 31 Μάρτη, πραγματοποιήθηκαν στην Ουκρανία βουλευτικές και δημοτικές εκλογές. Το ουκρανικό Κοινοβούλιο αποτελείται από 450 βουλευτές. Οι μισοί εκλέγονται με τις κομματικές λίστες και οι άλλοι μισοί στις μονοεδρικές περιφέρειες. Συμμετείχαν στις εκλογές 12 συνασπισμοί και 21 κόμματα. Κατά μέσο όρο 15 υποψήφιοι για μια βουλευτική έδρα. Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από μια σειρά σκάνδαλα, δυσφημιστικά υλικά, έλλειψη ίσων όρων συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, πράγμα που το επισήμαναν πολλοί διεθνείς παρατηρητές. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ), προηγείται ο δεξιός - εθνικιστικός συνασπισμός «Η Ουκρανία μας» του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Γιουστσένκο, που λαμβάνει το 21,26%. Ακολουθούν το ΚΚ Ουκρανίας με 20,13%, ο φιλοπροεδρικός κεντρώος συνασπισμός «Για μια Ενιαία Ουκρανία» με 14,34%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας με 7,4%, ο συνασπισμός «Ιουλία Τιμοσένκο» (της πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ιουλίας Τιμοσένκο) με 6,6%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ουκρανίας (ενοποιημένο) με 6%. Συμμετοχή στις εκλογές: 24.174.975 ψηφοφόροι (65,22%) από τα 27.000.000 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Εκλογικό όριο 4%. Οι πολιτικές προτιμήσεις των πολιτών της Ουκρανίας διαφέρουν ριζικά στις ανατολικές και δυτικές περιοχές τη χώρας. Στη Δυτική Ουκρανία η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ του συνασπισμού του Γιουστσένκο, ενώ στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία υπέρ των δυνάμεων που τάσσονται με τη προσέγγιση με τη Ρωσία, μεταξύ τους και το ΚΚ Ουκρανίας.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ Μιχαήλ Ριάμπετς, αν δεν αλλάξουν τα αποτελέσματα μέχρι την οριστική καταμέτρηση των ψήφων, το ΚΚ Ουκρανίας θα λάβει 60 έδρες, οι συνασπισμοί «Η Ουκρανία μας», 66 έδρες, «Για μια ενιαία Ουκρανία», 39 έδρες. Τις υπόλοιπες έδρες θα λάβουν οι συνασπισμοί και τα κόμματα που θα πετύχουν το όριο του 4%. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από την ψηφοφορία στις μονοεδρικές περιφέρειες.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας Πιοτρ Σιμονένκο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι το κόμμα έχει αποδείξεις πως η ΚΕΕ με τη «λεγόμενη τεχνική βοήθεια σε ηλεκτρονικό επίπεδο», ασχολείται με τη νόθευση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών και δημοτικών εκλογών. Προειδοποίησε τον πρόεδρο της ΚΕΕ ότι τα μέλη της «θα διωχτούν ποινικά για τα συμβαίνοντα».

Τέλος, στις εκλογές για το Ανώτατο Σοβιέτ της Κριμαίας, ο ηγέτης του ΚΚ Κριμαίας Λεονίντ Γκρατς εκλέχτηκε στην περιφέρεια Συμφερούπολης. Σημειώνεται ότι τις παραμονές των εκλογών, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ουκρανίας απέρριψε την απόφαση του Εφετείου της Δημοκρατίας της Κριμαίας, με την οποία είχε διαγραφεί ο Γκρατς από υποψήφιος βουλευτής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ