Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Σαρωτικός ο Σαρόν με την υποστήριξη Μπους

Οργή από τις αραβικές ηγεσίες κατά της Ουάσιγκτον, που «επιτρέπει τις σφαγές»

Στο στόχαστρο ο ηλικιωμένος Παλαιστίνιος

Associated Press

Στο στόχαστρο ο ηλικιωμένος Παλαιστίνιος
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΣΑΝΑ'Α - ΑΓΚΥΡΑ - ΑΜΜΑΝ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Η τρομοκρατία ενεργοποιείται και κατευθύνεται από έναν μόνο άνθρωπο: τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον Γιάσερ Αραφάτ. Είναι εχθρός του Ισραήλ, εχθρός ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου, εμπόδιο για την ειρήνη και κίνδυνος για όλη την περιοχή». Αυτό δήλωσε προκλητικά στο διάγγελμά του προς τον ισραηλινό λαό, το βράδυ της Κυριακής, ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος απροκάλυπτα υποστήριζε ότι «πρόκειται για έναν ανοιχτό πόλεμο, που το Ισραήλ δεν επιδίωξε αλλά του επιβλήθηκε» και ότι η ισραηλινή ηγεσία έκανε «τα πάντα για την ειρήνη, αλλά η μόνη απάντηση που έλαβε ήταν ολοένα και περισσότερη τρομοκρατία».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε κατηγορηματικά ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Προστατευτικό Τείχος» θα συνεχιστεί επί μακρόν και θα είναι εξαιρετικά ευρεία «μέχρις ότου ξεριζωθεί και η τελευταία υποδομή των τρομοκρατών», ενώ διαβεβαίωνε τους Ισραηλινούς πολίτες ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση από την οποία το Ισραήλ θα βγει νικητής». Χτες, ο Σαρόν απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον εσωκομματικό του αντίπαλο και πρώην πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να συνεργαστεί ενεργά στην «εκστρατεία ενημέρωσης του Ισραήλ προς τον κόσμο», παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ας σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου έχει, επανειλημμένως, επικρίνει την κυβέρνηση Σαρόν για «μαλθακότητα στις αντιδράσεις της απέναντι στους Παλαιστινίους» και την Παρασκευή δήλωνε ότι «ο Αραφάτ πρέπει να εξαφανιστεί από τα αυτόνομα εδάφη για πάντα».

Το διάγγελμα Σαρόν ήρθε λίγη ώρα μετά τη δεύτερη μεγάλη επίθεση αυτοκτονίας που έγινε, την Κυριακή το μεσημέρι, στη Χάιφα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 15 Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν 30. Την ευθύνη ανέλαβαν, από κοινού, οι οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ». Ταυτόχρονα, άλλη μια επίθεση αυτοκτονίας σημειωνόταν στον εποικισμό Εφράτ, κοντά στη Βηθλεέμ, όπου τραυματίστηκαν 4 Ισραηλινοί. Το Σάββατο το απόγευμα, οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα» ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε καφέ του Τελ Αβίβ, που προκάλεσε τον τραυματισμό 30 ανθρώπων.

Ο συνεργάτης του Σαρόν, Ντέιβιντ Μπέικερ, υπογράμμιζε ότι «το Ισραήλ δε θα αφήσει ούτε πέτρα ανέγγιχτη μέχρις ότου καταστείλει πλήρως την τρομοκρατία», ενώ ο υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ διακήρυττε ότι πρόκειται «για ένα πόλεμο αυτοάμυνας για να προστατεύσουμε τα σπίτια μας». Φυσικά ουδείς ανέφερε τη λεπτομέρεια ότι το Ισραήλ είναι δύναμη κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, δήλωνε ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει αρκετά και ότι κλήθηκαν επιπλέον 20.000 έφεδροι «διότι είναι περίπλοκη και δύσκολη».

«Πράσινο φως» από Μπους

Στο πλευρό του Αριέλ Σαρόν συντάχθηκε με έκτακτο μήνυμά του, το Σάββατο το απόγευμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε κατανόηση για την «ανάγκη αυτοάμυνας του Ισραήλ» και κατηγόρησε τον Γιάσερ Αραφάτ ότι «θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα, και ακόμη μπορεί, για να σταματήσει πλήρως αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες, τις οποίες περιμένω να καταδικάσει ανοιχτά».

Χθες το πρωί, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ συναντήθηκαν με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, από τον οποίο ζήτησαν να διασφαλίσει τη μετάβασή τους στη Ραμάλα προκειμένου να συναντηθούν με τον Γιάσερ Αραφάτ. Εντούτοις, τίποτε δεν κανονίστηκε. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, υπογράμμισε ότι «ο Γιάσερ Αραφάτ θα μείνει απομονωμένος μέχρις ότου ξεριζωθεί και το τελευταίο σπέρμα τρομοκρατίας από τα παλαιστινιακά εδάφη».

Αραβική οργή για Σαρόν και για Μπους

Το μήνυμα Μπους, αλλά και το διάγγελμα Σαρόν προκάλεσαν τις εντονότατες αντιδράσεις των αραβικών ηγεσιών. Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, ως πρόεδρος της Αραβικής Συνόδου Κορυφής, κατήγγειλε τη διεθνή σιωπή «που ενθαρρύνει το Σαρόν να τινάξει στον αέρα τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ισοσκελίζουν την ισραηλινή κατοχή με την παλαιστινιακή αντίσταση». Ο Πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ανακοίνωσε ότι θέτει τον εαυτό του «σε περιορισμό, μη δεχόμενος τηλεφωνήματα και διπλωματικές επισκέψεις», για να εκφράσει την αγανάκτησή του «για την αραβική σιωπή και απραξία, ιδιαίτερα εκείνων των αραβικών χωρών που έχουν συμφωνίες με το Ισραήλ».

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δε θέλουν να πιέσουν το Ισραήλ γι' αυτό αφήνουν να αιματοκυλίζεται ο παλαιστινιακός λαός». Στο ιορδανικό ΥΠΕΞ κλήθηκε επειγόντως ο Ισραηλινός πρέσβης, στον οποίο κατέστη σαφές ότι «αν δε σταματήσει άμεσα η ισραηλινή βαρβαρότητα σε βάρος των Παλαιστινίων και δεν αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, τότε η Ιορδανία θα λάβει μέτρα». Πάντως, διαψεύστηκε ότι επίκειται, εντός ωρών, απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη καθώς, όπως δήλωνε Ιορδανός αξιωματούχος, «αφήνουμε ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας για να μπορούμε τουλάχιστον να στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους».

Μέτρα κατά του Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα πάρει και ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ο 6ος, ενώ ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπογράμμιζε ότι «μετά την κοινή απόφαση της Αραβικής Συνόδου Κορυφής, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία δικαιολογία να μη σταματούν τις σφαγές των Παλαιστινίων, προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες σε όλη την περιοχή». Οργισμένη ήταν και η αντίδραση της Αγκυρας, διά στόματος του ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού και του Γιάσερ Αραφάτ», συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δείχνει ασέβεια απέναντι σε ένα πρόεδρο και στο λαό που τον επέλεξε». Ο Τζεμ κάλεσε εκ νέου τις ΗΠΑ «να διευκολύνουν στην εξεύρεση λύσης» και τόνισε ότι «κάθε λεπτό που σπαταλιέται συμβάλλει στην κλιμάκωση της βίας, με απρόβλεπτες συνέπειες».

Τέλος, από το γερμανικό ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε ότι ο Γιόσκα Φίσερ έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Σαρόν, τον Μπεν Ελιέζερ και τον Αραφάτ και ότι συνομιλεί διαρκώς με την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία προκειμένου να σχηματιστεί «ένα ενιαίο μέτωπο κατά της βίας». Ο Γιόσκα Φίσερ κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να μην προβεί σε καμία ενέργεια κατά του προεδρικού μεγάρου στη Ραμάλα, τόσο για την ασφάλεια του Αραφάτ όσο και για την ασφάλεια της ζωής των φιλειρηνιστών που τον συντροφεύουν ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και, τουλάχιστον, 2 Γερμανοί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ