Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πεδίο μάχης όλη η Δυτική Οχθη

Με τεθωρακισμένα, ισχυρές δυνάμεις και ελικόπτερα εισβάλλει στις παλαιστινιακές πόλεις ο ισραηλινός στρατός, κόβοντας νερό και ρεύμα

Κλειστή στρατιωτική ζώνη η Ραμάλα

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Τη μία μετά την άλλη, παλαιστινιακές πόλεις ανακαταλαμβάνει ο ισραηλινός στρατός ο οποίος, μετά και από το διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού την Κυριακή το βράδυ, προχωρεί σε μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών. Η Ραμάλα κηρύχτηκε, πλέον, στρατιωτική ζώνη, στην Καλκίλια και στην Τουλκαρέμ εισέβαλαν, χθες, τεθωρακισμένα και πεζικό με την υποστήριξη ελικοπτέρων, η Μπέιτ Τζάλα και το Αλ Κχάντερ τελούν υπό κατάληψη, η Νάμπλους και η Βηθλεέμ είναι περικυκλωμένες από τεθωρακισμένα, τα οποία σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από τα περισσότερα προσφυγικά στρατόπεδα. Παντού παρατηρούνται πολύωρες αποσπασματικές διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης ενώ εμφανείς αρχίζουν να γίνονται σε αρκετές πόλεις οι ελλείψεις σε τρόφιμα.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης παραμένει αποκλεισμένος στα δύο δωμάτια του ισοπεδωμένου, πλέον, προεδρικού μεγάρου ενώ ο ισραηλινός στρατός στήνει γύρω από το εναπομείναν κτίριο οδοφράγματα. Στο πλευρό του, εκτός από λίγους σωματοφύλακες και τους στενούς συνεργάτες του, βρίσκονται, από την Κυριακή, και αρκετοί αλλοδαποί φιλειρηνιστές που τονίζουν ότι θα παραμείνουν ως «ανθρώπινη ασπίδα». Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είναι κυρίως Γάλλοι, Ιταλοί, Ελβετοί, Γερμανοί, Βρετανοί και Αμερικανοί. Υπό το φως των κεριών, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, στις ελάχιστες δηλώσεις που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα τηλεοπτικά δίκτυα, επαναλάμβανε ότι «δεν πρόκειται να αφεθεί να αιχμαλωτιστεί, να φυλακιστεί ή να εξοριστεί, όπως θέλει ο Σαρόν» και ότι «προτιμά να είναι ένας από τους χιλιάδες Παλαιστινίους μάρτυρες» ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την ισραηλινή βαρβαρότητα.

Στρατιωτική ναρκοθετημένη ζώνη η Ραμάλα

Κλειστή στρατιωτική ζώνη είναι, πλέον, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η Ραμάλα, η οποία θυμίζει πόλη - φάντασμα, με τους δρόμους έρημους και τα συντρίμμια να καλύπτουν τα πάντα. Στους δημοσιογράφους δεν επιτρέπεται να εισέλθουν αν και ορισμένοι τα κατάφεραν και δέχτηκαν, όπως μεταδόθηκε, τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών, χωρίς να τραυματιστούν ενώ δε θέλησαν να κατονομαστούν. Την Κυριακή τραυματίστηκε ελαφρά, από ισραηλινά πυρά, ο δημοσιογράφος της Boston Globe. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός άρχισε, ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής, να τοποθετεί νάρκες στην περίμετρο της πόλης προκειμένου να αποτρέψει τους Παλαιστίνιους αλλά και Ισραηλινούς φιλειρηνιστές, να εισέρχονται ή να εξέρχονται στην πόλη από κρυφά περάσματα αποφεύγοντας τα στρατιωτικά μπλόκα.

Παλαιστινιακές πηγές τονίζουν ότι γίνονται ακατάπαυστα μαζικές συλλήψεις ενώ ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει από σπίτι σε σπίτι και καλεί όλους τους άνδρες από 14 έως 50 να παραδοθούν. Οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας κατήγγειλαν ότι 30 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί εκτελέστηκαν εν ψυχρώ μετά τη σύλληψή τους από τον ισραηλινό στρατό. Η ισραηλινή πλευρά διέψευσε την είδηση και μίλησε μόνο για δύο νεκρούς κατά τη διάρκεια μάχης, αν και σε ορισμένα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδόθηκαν εικόνες των πτωμάτων. Την Κυριακή, 5 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ενώ είχαν, ήδη, συλληφθεί, υποστήριζαν παλαιστινιακές πηγές.

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 8 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχες με ενόπλους Παλαιστινίους και όταν δέχτηκε πυρά το φυλάκιό τους. Αργά το βράδυ, 15 διαφορετικές εκρήξεις ακούστηκαν σε διάφορα σημεία της Ραμάλα, χωρίς, όμως, να καταστεί δυνατό να διευκρινιστεί τι ακριβώς είχε γίνει. Ουσιαστικά, αδιευκρίνιστος παραμένει και ο ακριβής αριθμός των νεκρών και τραυματιών από την Παρασκευή μέχρι σήμερα στη Ραμάλα, αφού ο ισραηλινός στρατός ελέγχει τα πάντα και οι πληροφορίες δεν μπορούν να διασταυρωθούν.

Πάντως, σε έκκλησή του, το νοσοκομείο της Ραμάλα ζητά να μεταφερθούν επειγόντως φάρμακα και άλλο ιατρικό υλικό καθώς οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να κάνουν τη δουλιά τους. Επίσης, απευθύνουν έκκληση να αρθεί για λίγο η απαγόρευση της κυκλοφορίας για να μπορέσουν οι οικογένειες να παραλάβουν τους νεκρούς που έχουν γεμίσει το νεκροτομείο και δεν υπάρχει πλέον καθόλου χώρος.

Εισβολή παντού

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, νωρίς χθες το βράδυ, κοντά στο φυλάκιο της Καλάντια, που συνδέει τη Β. Ιερουσαλήμ με τη Ραμάλα ανάμεσα σε στρατιώτες και ενόπλους Παλαιστινίους. Λίγο νωρίτερα, εκατοντάδες αλλοδαποί φιλειρηνιστές προσπάθησαν για άλλη μια φορά να σπάσουν το στρατιωτικό κλοιό και να εισέλθουν στην πόλη αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στην Μπέιτ Τζάλα, όπου τα ισραηλινά τανκς ήδη έχουν εγκατασταθεί, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στον αέρα και προς το χώμα για να σταματήσουν αλλοδαπούς φιλειρηνιστές, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαδήλωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό και κατά της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Τραυματίστηκαν 3 Βρετανοί, 1 Ιάπωνας και 1 Γάλλος, οι οποίοι, όπως έγινε γνωστό το βράδυ, επρόκειτο να απελαθούν μαζί με άλλος 11 Ευρωπαίους φιλειρηνιστές, κυρίως Γάλλους ανάμεσα στους οποίους και ο αγρότης Ζοζέ Μποβέ, οι οποίοι είχαν εισέλθει στη Ραμάλα, πριν την έναρξη των επιχειρήσεων, και κατάφεραν την Κυριακή να επισκεφθούν τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, θα απελαθούν επειδή βοήθησαν αρκετούς Παλαιστινίους να εξέλθουν από το κατεστραμμένο προεδρικό μέγαρο και επειδή «παραβίασαν τον ισραηλινό νόμο».

Στην Τουλκαρέμ τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν, λίγο πριν το μεσημέρι, ενώ η πόλη ήταν έρημη. Λίγες ώρες νωρίτερα, δύο μασκοφόροι ένοπλοι εισέβαλαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, όπου εκτέλεσαν 8 Παλαιστινίους που κρατούνταν ως ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ. Αλλοι δύο ύποπτοι εκτελέστηκαν στην Καλκίλια και ένας στη Βηθλεέμ. Μέχρι το βράδυ, 10 τανκς είχαν εγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης, υπό τη διαρκή προστασία ελικοπτέρων, ενώ δεκάδες είχαν αναπτυχθεί στην περίμετρο της πόλης.

Ανάλογη ήταν η εικόνα της Καλκίλια, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε, ήδη από το μεσημέρι, έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Σε μία από αυτές τις εισβολές, τραυματίστηκε σοβαρά ένας στρατιώτης όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός. Στα 500 μέτρα από το ναό της Γέννησης, στάθμευσαν τα ισραηλινά τανκς που εισήλθαν στη Βηθλεέμ από τη νότια είσοδο. Τουλάχιστον άλλα 60 τανκς έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια είσοδο της πόλης, ενώ έχει ανακαταληφθεί το γειτονικό χωριό Αλ Κχαντέρ. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Παλαιστίνιοι μαχητές έπαιρναν θέσεις στα έρημα κτίρια και ετοιμάζονταν να αντιμετωπίσουν με τα όπλα τους τα τεθωρακισμένα και τα ελικόπτερα δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθούμε».

Στη Χεβρώνα, όπου η παρουσία του ισραηλινού στρατού είναι μόνιμη λόγω της ύπαρξης στο κέντρο της του εποικισμού, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, την Κυριακή το βράδυ, αψήφησαν τα τεθωρακισμένα και διαδήλωσαν ζητώντας την άμεση ισραηλινή αποχώρηση και τον τερματισμό της κατοχής. Στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, ένας 10χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Εκτός από αυτό το επεισόδιο, στη Λωρίδα της Γάζας επικρατούσε χθες σχετική ηρεμία παρά την κινητικότητα που υπήρχε στις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις τόσο στα νότια όσο και στα βόρεια όριά της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματικός αναβρασμός χωρίς προοπτικές(2002-04-25 00:00:00.0)
Καμένη γη αφήνει ο ισραηλινός στρατός(2002-04-13 00:00:00.0)
Μερική αποχώρηση και μόνον από δύο πόλεις(2002-04-10 00:00:00.0)
Προελαύνει το «προστατευτικό τείχος»(2002-04-04 00:00:00.0)
Kλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα(2000-11-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνει με ελικόπτερα και τανκς ο ισραηλινός στρατός(2000-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ