Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Κλίμα ξεσηκωμού σε κάθε πόλη σε όλη τη χώρα

Μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις από εκατοντάδες σωματεία και φορείς

ΣΕΡΡΕΣ
ΣΕΡΡΕΣ
«Με μια φωνή» συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με εκατοντάδες σωματεία και φορείς να οργανώνουν δράσεις σε κάθε πόλη, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, καταδικάζοντας το έγκλημα και ζητώντας μέτρα για να μην επαναληφθεί τέτοια τραγωδία, αναδεικνύοντας τις ευθύνες κυβερνήσεων - ΟΣΕ και «Hellenic Train» και δίνοντας δέσμευση ότι δεν πρόκειται τίποτα να ξεχαστεί.

Στα Γιάννενα

Μαχητική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, με τον Νίκο Εξαρχο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, να καταγγέλλει για το έγκλημα στα Τέμπη την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους των εργοδοτών να προστατέψει τις ζωές των παιδιών του λαού. «Αλήθεια, δεν μπορούσαν να γνωρίζουν πώς δύο τρένα για 25 km βρίσκονταν στην ίδια κατεύθυνση; Αυτοί που με ένα κλικ στον υπολογιστή βγάζουν στο σφυρί χιλιάδες λαϊκές κατοικίες; Αυτοί που με την ηλεκτρονική κάρτα ελέγχουν πότε θα πάει ακόμη και στην τουαλέτα ο εργαζόμενος;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Αμέσως μετά υπογράμμισε ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, «γιατί ακόμη και αυτά τα λίγα λεφτά θα λείψουν από τα αφεντικά τους», αναφερόμενος στην προκλητική επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και τις φοροαπαλλαγές για τη στήριξη της κερδοφορίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
«Ενοχος είναι ο καπιταλισμός και τον καταδικάζουμε. Αλλά δεν φτάνει», τόνισε, για να επισημάνει την ανάγκη να δυναμώσει ο λαϊκός αγώνας για την ανατροπή όλης αυτής της σαπίλας μέσα από τα συνδικάτα, μέχρι ο λαός να κάνει κουμάντο στον τόπο του.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Πρωτόγνωρα μαζική ήταν η κινητοποίηση το απόγευμα της Κυριακής στις Σέρρες, από τον λαό και τη νεολαία, που οργανώθηκε από το Σωματείο Μετάλλου και τους Φοιτητικούς Συλλόγους ΣΜΗ ΔΙΠΑΕ, τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και άλλους φορείς. Η πλατεία Ελευθερίας κυριολεκτικά πλημμύρισε από εκατοντάδες εργαζόμενους, νέους και νέες, οικογένειες με τα παιδιά τους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αγώνα.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν τα ονόματα των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ακολούθησαν ομιλίες μέσα από τις οποίες εκφράστηκε η απόφαση που αποτυπώθηκε και στο κεντρικό σύνθημα του πανό: «Το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί - ποτάμι αγώνα να γίνει η οργή».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία, με τους εργαζόμενους, πίσω από τα μπλοκ των Σωματείων τους, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, κρατώντας στα χέρια τους πλακάτ με συνθήματα όπως «Δολοφόνοι», να φωνάζουν μεταξύ άλλων: «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Στο Κιλκίς, μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Ειρήνης, με πρωτοβουλία των Σωματείων Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, την Πρωτοβουλία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κιλκίς, του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς και των Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στην Κατερίνη, με κινητοποιήσεις το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωί της Κυριακής, οι εργαζόμενοι καταδίκασαν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «H ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε πορεία στον πεζόδρομο της Κατερίνης, η οποία ολοκληρώθηκε με ομιλία. Και το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση - κινητοποίηση στον σταθμό του ΟΣΕ. Με σύνθημα «Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», οι διαδηλωτές έδωσαν την υπόσχεση ότι η οργή των εργαζομένων και του λαού θα γίνει ποτάμι που θα στείλει στον αγύριστο τα κόμματα και τις κυβερνήσεις τους, που στο όνομα της «απελευθέρωσης» των μεταφορών λογαριάζουν τις ζωές μας ως κόστος. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της περιοχής του Σ. Σταθμού.

Χτες, πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία και στην Καστοριά, ενώ την Κυριακή αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Ξάνθη και Γρεβενά, με μαζική συμμετοχή φοιτητών και μαθητών.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Στη Δράμα, κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον σιδηροδρομικό σταθμό ύστερα από κάλεσμα του ΝΤ ΑΔΕΔΥ, στο οποίο ανταποκρίθηκαν σωματεία και φορείς της πόλης.

Σιωπηλή διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα και στην Καβάλα, από σωματεία εργαζομένων, μαζικούς φορείς και φοιτητικούς συλλόγους της πόλης, με μεγάλη συμμετοχή κυρίως της νεολαίας, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Με πανό και πικέτες εκφράστηκαν ο πόνος και η οργή, μαζί με τη δέσμευση ότι ο λαός δεν θα αφήσει το έγκλημα να ξεχαστεί, δεν θα επιτρέψει καμιά συγκάλυψη, θα καταλογίσει τις διαχρονικές βαριές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και την Παρασκευή, σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Σε άλλες περιοχές

Πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της πόλης ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία. Μαζικές ήταν ακόμα οι κινητοποιήσεις σε Λιβαδειά, Χαλκίδα, Θήβα, Καρπενήσι, Αταλάντη, Δήλεσι, Ψαχνά, Λιανοκλάδι κ.α. Ενώ πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις των φοιτητών και μαθητών πραγματοποιήθηκαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Λαμίας και Χαλκίδας. Ο θρήνος και η οργή εκφράστηκαν στις κηδείες των νεκρών επιβατών και εργαζομένων στην Αταλάντη και τη Στυλίδα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Το απόγευμα του Σαββάτου, μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας, μετά από κάλεσμα πολιτιστικών και αγροτικών συλλόγων, συλλόγων γονέων και των σωματείων οικοδόμων και τυροκόμων. Στη μαζική συγκέντρωση διαβάστηκε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα της απουσίας» και στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, των μαθητών, των γονέων και του Σωματείου Οικοδόμων.

Στην Καλαμάτα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο από εργατικά σωματεία. Τον λόγο πήραν εκπρόσωποι μαθητών και φοιτητών, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Παναγιώτη Καράμπελα, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδομών.

«Το αίμα μας - Τα κέρδη τους», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην πικετοφορία του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης το Σάββατο, με μαθητές και φοιτητές να απαιτούν να μη συγκαλυφθεί τίποτα, επισημαίνοντας και με πορεία στους δρόμους του Αργοστολίου ότι δεν ευθύνεται η κακιά στιγμή για τη νέα τραγωδία, αλλά τα κέρδη που «μετράνε» πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σπύρος Καμπίτσης, κατήγγειλε τη διαχρονική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της κατάτμησης του σιδηροδρομικού έργου που ακολουθούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. στα πλαίσια και της ΕΕ. Απαίτησε, επίσης, ασφαλείς για τον λαό και τους εργαζόμενους στα δύο νησιά αλλά και στα πλοία ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όχι τα κέρδη των εφοπλιστικών εταιρειών, για χάρη των οποίων ταλαιπωρούνται τα λαϊκά στρώματα.


ΛΙΒΑΔΕΙΑ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ

ΛΑΜΙΑ
ΛΑΜΙΑ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ