Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Με πολυμορφία συνεχίζουν τον αγώνα

Με συνθήματα στα προαύλια, αποχές, πορείες και πλήθος δράσεων δεν σιωπούν και προετοιμάζουν τα αυριανά συλλαλητήρια

ΡΑΨΑΝΗ
ΡΑΨΑΝΗ
Ξεπερνούν τα 200 τα σχολεία στην Αθήνα και τον Πειραιά, όπου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι μαθητές έστειλαν τα μηνύματά τους και εξέφρασαν την οργή τους για το έγκλημα και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με Γενικές συνελεύσεις, αποχές, καταλήψεις, συνθήματα με τσάντες, τοπικές συγκεντρώσεις και πορείες.

«Από τα ξημερώματα της Τετάρτης 1/3 τίποτα δεν είναι ίδιο. Οι εικόνες από τα Τέμπη μάς συγκλόνισαν. Τα πολλά "γιατί" είναι ακόμα στο μυαλό μας». Με αυτές τις λέξεις η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας περιγράφει αυτό που αισθάνεται ο κάθε μαθητής και εκφράζεται πολύμορφα όλες αυτές τις μέρες.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας προχώρησε σε ανοιχτή συνεδρίαση μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας. Οι μαθητές με τα πανό τους κατευθύνθηκαν στα Προπύλαια για να αποφασίσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους προκειμένου να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, να απαιτήσουν να αποδοθούν οι ευθύνες.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Συντονιστική των μαθητών: «Η Ιστορία κατέγραψε αυτό το έγκλημα. Τώρα θα καταγράψει τη στάση του καθένα και της καθεμίας από εμάς. Για να ακουστεί η αλήθεια. Για να μην ξανασυμβεί. Γιατί το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ απαιτεί ΑΓΩΝΑ.

Συνεχίζουμε ώστε να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά: Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα. Να παρθούν όλα τα μέτρα για ασφαλείς μεταφορές. Να δοθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες, στις οικογένειες», δηλώνουν οι μαθητές, που συνεχίζουν με πολύμορφες δράσεις χτες και σήμερα μέσα στα σχολεία και συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια. Στη συγκέντρωση καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής.

Μαζική κινητοποίηση στον Πειραιά

Από τη συνεδρίαση της Συντονιστικής των Μαθητών στην Αθήνα
Από τη συνεδρίαση της Συντονιστικής των Μαθητών στην Αθήνα
«Ολων των νεκρών γινόμαστε φωνή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», ήταν το σύνθημα που αντήχησε χτες το πρωί στους δρόμους του Πειραιά, όπου πραγματοποιήθηκε μια μαζικότατη κινητοποίηση των μαθητών της πόλης και του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Χιλιάδες μαθητές από 15 και πλέον σχολεία του Πειραιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά και συμμετείχαν μαζικά στη διαδήλωση που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στον σταθμό του προαστιακού οι μαθητές άφησαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος, ενώ άπλωσαν και ένα μαύρο πανί.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μη συγκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη: Σε κατάληψη είχαν προχωρήσει χτες οι μαθητές στο 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Πυλαίας, στο ΓΕΛ Βασιλικών, στο ΕΠΑΛ Δημόκριτος, στο 3ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων.

Παράλληλα, σε πολλά ακόμα σχολεία, οι μαθητές, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στα μεγάλα συλλαλητήρια αύριο, Τετάρτη, που θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και στις 7 μ.μ. στον ίδιο χώρο. Σε συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις καλεί και η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Χτες παρέμεινε κλειστό το 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού καθώς μαθητές και γονείς είπαν το τελευταίο «αντίο» στον 15χρονο Παναγιώτη και στον πατέρα του, θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη.

Επίσης, αύριο, γονείς και μαθητές του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου προγραμματίζουν μεγάλο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ευόσμου, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού και της Ενωσης Γονέων του δήμου.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης οργανώνει το 3ο school art Festival, το Σάββατο 11/3, που αντικειμενικά παίρνει χαρακτήρα μεγάλης μαθητικής συναυλίας καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη. Δίνει ραντεβού με τους μαθητές στις 7 μ.μ., στο 2ο ΓΕΛ Ικτίνου, με σύνθημα «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Σε καταλήψεις προχώρησαν επίσης μαθητές σε σχολεία της Δράμας, ενώ πολύμορφες δράσεις έγιναν τις προηγούμενες μέρες και σε Κομοτηνή, Καβάλα και Χρυσούπολη. Διαμαρτυρίες έγιναν σε σχολεία της Πτολεμαΐδας (συνθήματα με τσάντες), ενώ κατάθεση λουλουδιών έγινε από μαθητές και φοιτητές στη Φλώρινα.

Στην Ξάνθη επίσης πραγματοποιήθηκε χτες μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο. Με αποφάσεις των μαθητικών οργάνων, εκατοντάδες μαθητές από Λύκεια και Γυμνάσια της πόλης συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και με συνθήματα, μαύρα μπαλόνια, πλακάτ και πανό συνέχισαν με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν και οι καθηγητές τους, καθώς η ΕΛΜΕ Ξάνθης πραγματοποίησε στάση εργασίας.

Στη Θεσσαλία

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σε μαχητικό κλίμα συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν δεκάδες μαθητές από τουλάχιστον 16 σχολεία της πόλης, επιβεβαιώνοντας τη θέληση να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για να μη μείνει ατιμώρητο το έγκλημα στα Τέμπη. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι δράσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες στα σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες έγιναν συνελεύσεις και πολύμορφες δραστηριότητες μέσα στα σχολεία, ενώ 5 σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη. Σήμερα, Τρίτη, θα γίνει graffiti σε κεντρικό σημείο της πόλης, ενώ οι δράσεις θα κλιμακωθούν με νέα κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στην οποία θα συμμετάσχουν φοιτητές και εργαζόμενοι. Παράλληλα ετοίμασαν τα πανό και τα πλακάτ τους για να μπουν τις επόμενες μέρες σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά της πόλης.

Στη Μαγνησία, χτες τελούσαν υπό κατάληψη το Γυμνάσιο Αγριάς, το Γυμνάσιο Λεχωνίων, το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, το 4ο ΓΕΛ Βόλου, το 5ο ΓΕΛ Βόλου, το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Αποχή έκαναν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, ενώ για δύο ώρες έκαναν αποχή οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Βόλου και του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

Στην Καρδίτσα, όλα τα σχολεία του νομού έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι.

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Λίγα λουλούδια στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα άφησαν στις γραμμές του τρένου στον σταθμό της Ραψάνης, το πρωί της Κυριακής, μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Πυργετού, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων του σχολείου. Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης τα παιδιά κράτησαν πανό που έγραφε «Δεν ήταν ατυχία ούτε κακιά στιγμή. Είναι το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. 1/3/2023» και τήρησαν ενός λεπτού σιγή εκφράζοντας παράλληλα και τον φόβο τους, καθώς αρκετοί μαθητές μετακινούνται καθημερινά με το τρένο προς τη Λάρισα. Στη δράση τους παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Μαρία Κωστή, υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στον νομό Λάρισας.

Σε όλη τη χώρα

Μαζικά, οι μαθητές των Χανίων διατράνωσαν ότι «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» με μαζική διαδήλωση που πραγματοποίησαν στους δρόμους της πόλης.

Εκατοντάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης έδωσαν ραντεβού στην πλατεία Αγοράς και διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με σύνθημα «Στείλε όταν φτάσεις. Δεν έφτασε ποτέ! Εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ!». Η πορεία σταμάτησε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών. Στο τέλος όλοι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, όπου εκπρόσωποι από τους Φοιτητικούς Συλλόγους του Πολυτεχνείου, την Ενωση Γονέων και το Σωματείο Επισιτισμού στήριξαν τον αγώνα τους και απεύθυναν χαιρετισμό στη συγκέντρωση.

ΛΕΥΚΑΔΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές των σχολείων της Λευκάδας.

Στα πανό και τις πικέτες το μήνυμα της μαθητικής κοινότητας ήταν ξεκάθαρο: «Λέτε ποτέ ξανά, γιατί έγινε εξ αρχής; Δεν φταίει ένας άνθρωπος, το κάνατε εσείς!», «Δεν σωπαίνω, δεν σας κάνω τη χάρη!», «Ολα στο περίπου, ξεσηκώσου», «Η ιδιωτικοποίηση σκοτώνει» κ.λπ. Με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου να παιανίζουν το «Bella ciao» η μεγάλη πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Αγίου Μηνά και κατέληξε μέσω του κεντρικού πεζόδρομου στην παραλία της πόλης και από εκεί μέσω της παραλιακής οδού Γολέμη στο Διοικητήριο.

Το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα, ότι η νέα γενιά δεν πρόκειται να συγχωρέσει το έγκλημα που σημειώθηκε στα Τέμπη, έστειλαν με μαζικές κινητοποιήσεις χτες το πρωί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Αγρινίου και της Ναυπάκτου.

Μαθητική συγκέντρωση έγινε στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή και φοιτητών. Οι μαθητές σχημάτισαν στην αρχή της συγκέντρωσης τη λέξη «ΟΡΓΗ» με τις τσάντες τους, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ξεκίνησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Μετά το τέλος της πορείας συγκροτήθηκε, σε μαχητικό κλίμα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών από όλα τα σχολεία της Τρίπολης συζητώντας τη συνέχεια της δράσης τους, με καταλήψεις στα σχολεία χτες και σήμερα και νέα μαθητική συγκέντρωση αύριο. Την απόφαση υποδέχτηκαν οι μαθητές με χειροκροτήματα και το σύνθημα «Το σύστημά τους με αίμα ποτισμένο... ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στο τρένο!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ