Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Θλίψη και οργή για τους δεκάδες αδικοχαμένους

Προφυλακιστέος ο σταθμάρχης Λάρισας, σε αργία ο προϊστάμενος επόπτης

Τα βαγόνια απομακρύνονται από τον τόπο της τραγωδίας

Eurokinissi

Τα βαγόνια απομακρύνονται από τον τόπο της τραγωδίας
Με την απότιση φόρου τιμής στα θύματα από τα σωστικά συνεργεία, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας. Η τελευταία πράξη του δράματος για τις δεκάδες οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους, γράφεται με σπαρακτικό τρόπο στις κηδείες ανά την Ελλάδα, ενώ πιο τραγικά είναι τα πράγματα εκεί που πολλοί γονείς δεν μπορούν καν να δουν για τελευταία φορά τα παιδιά τους.

Μία φοιτήτρια που ταξίδευε με τη μοιραία αμαξοστοιχία παραμένει αταυτοποίητη, γιατί ακόμα δεν έχουν βρεθεί ίχνη της, όπως και η σορός ενός ακόμα άνδρα. Μια βδομάδα μετά το τραγικό συμβάν, ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα από την ιδιωτική εταιρεία για τον συνολικό αριθμό των επιβατών!

Σε απλές κλίνες πέντε νοσοκομείων σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται οι τελευταίοι 20 τραυματίες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ 7 - ηλικίας 21 με 27 ετών - παραμένουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Χτες αποσωληνώθηκε μία κοπέλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ωστόσο παραμένουν σε πολύ σοβαρή κατάσταση 2 από τους 7.

Πρόκειται για τον 20χρονο φοιτητή, μοναδικό επιζώντα από το πρώτο βαγόνι, ο οποίος βρέθηκε να έχει εκτιναχθεί έξω από το τρένο και χωρίς τις αισθήσεις του, και έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις, με την κατάστασή του να παραμένει κρίσιμη, καθώς και μία κοπέλα που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και φέρει εγκαύματα.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., έχουν επισήμως ταυτοποιηθεί 55 θύματα, για τα οποία έχουν ενημερωθεί οι οικογένειες και έχουν παραδοθεί οι σοροί (51 σοροί) ή έχει δρομολογηθεί η παραλαβή τους από τις οικογένειές τους (4 σοροί).

Προφυλάκιση και αργία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, που όπως όλα δείχνουν με ευθύνη της κυβέρνησης εστιάζουν στο «ανθρώπινο λάθος», επιχειρώντας να «βγάλουν λάδι» την εγκληματική πολιτική της ιδιωτικοποίησης, του ξεχαρβαλώματος των σιδηροδρόμων και της λειτουργίας τους για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Την Κυριακή, με ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα, και μετά από απολογία επτά και πλέον ωρών, κρίθηκε προφυλακιστέος ο σταθμάρχης Β. Σ. για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη. Ο 59χρονος κατηγορείται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε θάνατος πολλών ατόμων, καθώς και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια και κατά συρροή.

Σε χτεσινή του ανακοίνωση, ο δικηγόρος του σταθμάρχη, Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, σημειώνει πως «είναι προφανές ότι η δική του ευθύνη, στο μέτρο που υπάρχει, καλύπτει ένα μικρό μόνο μέρος του όλου φάσματος εγκληματικών ελλείψεων, λαθών και παραλείψεων που συνδέονται με το τραγικό αυτό δυστύχημα».

Πλην της προφυλάκισης, την Κυριακή με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τέθηκαν σε αργία ο σταθμάρχης Λάρισας Β. Σ. και ο επιθεωρητής Λάρισας Δ. Ν., μέχρι τη διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του σταθμάρχη για υπηρεσία στον σταθμό της πόλης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Από την πλευρά του ο επιθεωρητής του ΟΣΕ επικαλέστηκε το φύλλο παρουσιών, σύμφωνα με το οποίο στη νυχτερινή βάρδια θα έπρεπε να εργάζονται τρεις σταθμάρχες: Ο ένας που η βάρδιά του τελείωνε στις 11 μ.μ. και άλλοι δύο από 10 μ.μ. μέχρι 7 π.μ. Αλλά σημείωσε ότι ο πιο έμπειρος εκ των δύο δεν παρουσιάστηκε στην υπηρεσία του, με αποτέλεσμα ο 59χρονος να μείνει μόνος του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ