Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επείγουσες παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών αποφάσισε η «Ομάδα Επαφής»

Επιτάχυνση της ΝΑΤΟικής ενίσχυσης του Κιέβου τόσο για μια αντεπίθεση την άνοιξη όσο και σε «μακροπρόθεσμη βάση»

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» στις Βρυξέλλες
Από τη χτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» στις Βρυξέλλες
Για μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου δεσμεύτηκε η «Ομάδα Επαφής» του ευρωατλαντικού μπλοκ για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία προετοιμάζονται για συνολικότερη ένταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη, ανεξάρτητα από το αν και πότε θα υπάρξει μια συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, κι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους με στόχο τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, οι υπουργοί Αμυνας των άνω των 40 κρατών - μελών ή «εταίρων» του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στην «Ομάδα Επαφής» επισήμαναν την ανάγκη για άμεσες αποστολές εξοπλισμών για μια ουκρανική «αντεπίθεση» την άνοιξη. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ.

Η «Ομάδα Επαφής» θα υποστηρίξει τον «αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία σε μακροπρόθεσμη βάση», τόνισε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, προσθέτοντας ότι «θα δώσουμε τις δυνατότητες στα χέρια εκπαιδευμένων ουκρανικών δυνάμεων... ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν μαζί στο πεδίο της μάχης». Ενώ υπογράμμισε ότι «συνεργαζόμαστε για την εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω διμερών και πολυμερών εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, όπως η Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (EU Military Assistance Mission)».

Ο Οστιν υπενθύμισε επίσης ότι έχουν δεσμευτεί για σχεδόν 50 δισ. δολάρια σε «θανατηφόρα βοήθεια» στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πέρυσι τον Φλεβάρη. «Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία εργάζονται μαζί για να παράσχουν συστήματα αεράμυνας "Patriot" στην Ουκρανία», ενώ «η Γαλλία και η Ιταλία εργάζονται για την παροχή ενός συστήματος αεράμυνας SAMP/T», σημείωσε.

Η Γερμανία παρήγγειλε νέα πυρομαχικά για τα αντιαεροπορικά άρματα «Gepard» που έχει στείλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, στο περιθώριο της συνάντησης. Τα συμβόλαια υπέγραψε η Γερμανία με τον όμιλο «Rheinmetall» για λογαριασμό της Ουκρανίας. Ενα νέο εργοστάσιο της «Rheinmetall» για την παραγωγή αυτών των πυρομαχικών κατασκευάζεται αυτήν τη στιγμή στην Κάτω Σαξονία.

Ο Πιστόριους τόνισε τις αυξανόμενες προσπάθειες της Ρωσίας «να ανακτήσει την πρωτοβουλία στο Ντονμπάς» και χαρακτήρισε το «θέμα της αεροπορικής άμυνας και της προμήθειας πυρομαχικών» πολύ «πιο σημαντικό από τα μαχητικά αεροσκάφη». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα τέλος του πολέμου ούτε βραχυπρόθεσμος νικητής».

ΝΑΤΟ: Να σταλούν επειγόντως εξοπλισμοί και πυρομαχικά

Οι δε υπουργοί Αμυνας του NATO, που άρχισαν χτες διήμερη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, εξετάζουν επίσης πώς θα επιταχύνουν τις παραδόσεις εξοπλισμών και πυρομαχικών στην Ουκρανία, ενώ υπήρξαν συζητήσεις και για το θέμα της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί συναίνεση.

«Η προτεραιότητα, η επείγουσα ανάγκη, είναι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα καύσιμα που της έχουν υποσχεθεί το συντομότερο δυνατό», αντί να ληφθούν αποφάσεις για σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Πάντως, η ΝΑΤΟική στρατιωτική βοήθεια εξελίσσεται ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου και των στρατιωτικών αναγκών του Κιέβου και σήμερα συζητιέται η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο, εάν μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ αποφασίσουν να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, θα «πάρει λίγο χρόνο», είπε ο ίδιος.

Σημειωτέον, ο γγ του ΝΑΤΟ σε άλλο σημείο είπε ότι «ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014», αναφερόμενος στις συγκρούσεις που κορυφώθηκαν αφότου στο Κίεβο προέκυψε φιλοδυτική κυβέρνηση μετά από πραξικόπημα με ανοιχτή ευρωατλαντική ιμπεριαλιστική επέμβαση και στήριξη. Ενώ πρόσθεσε ότι «από το 2014, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ παρείχαν υποστήριξη στην Ουκρανία, με εκπαίδευση, με εξοπλισμό, έτσι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ήταν πολύ ισχυρότερες το 2022, από ό,τι το 2020 και το 2014».

Οι συνομιλίες για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία θα αποδώσουν καρπούς, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας. «Γνωρίζουμε ότι οι δυνατότητές μας σε αυτόν τον τομέα είναι περιορισμένες, γιατί έχουμε μόνο 48 αεροσκάφη F-16, αλλά οι σύμμαχοι έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες, οπότε νομίζω ότι αυτή η συζήτηση θα... τελειώσει με θετικές αποφάσεις», είπε και πρόσθεσε: «Απλώς πρέπει να ασκήσεις πίεση».

Στα τέλη Μάρτη αναμένονται στην Ουκρανία τα πρώτα δυτικά, σύγχρονα άρματα μάχης («Leopard», «Challenger», «Abrams») και οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις εκτιμούν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλία στο πεδίο για αντεπιθέσεις.

Χτες και η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει 8 από τα 36 «Leopard 2» που διαθέτει, καθώς και 4 άρματα μάχης ειδικού σκοπού στην Ουκρανία, και θα προβλέψει κονδύλια για πυρομαχικά και ανταλλακτικά.

Στο Κίεβο ο Ζελένσκι συναντήθηκε χτες με την Καναδή ΥΠΕΞ, Μέλανι Τζολί, όπου συζήτησαν με λεπτομέρειες την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο κρατών στην Αμυνα και την Ασφάλεια.

Το ΝΑΤΟ δείχνει την εχθρότητά του προς τη Ρωσία κάθε μέρα και εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σχολίασε το Κρεμλίνο. «Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός εχθρικός προς εμάς και (...) κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει σαφή την ανάμειξή του στη σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

ΝΑΤΟικά μαχητικά αναχαίτισαν τρία ρωσικά κοντά στην Πολωνία

Δύο ολλανδικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 ενεπλάκησαν χτες για να εντοπίσουν και να αναχαιτίσουν τρία ρωσικά αεροσκάφη που πετούσαν κοντά στα πολωνικά σύνορα με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Αμυνας.

«Ενα άγνωστο αεροσκάφος προσέγγισε την πολωνική περιοχή ευθύνης του ΝΑΤΟ από το Καλίνινγκραντ», ανέφερε το υπουργείο και «μετά την ταυτοποίηση, αποδείχθηκε ότι ήταν τρία αεροσκάφη: Ενα ρωσικό IL-20M Coot-A που συνοδευόταν από δύο SU-27 Flankers. Τα ολλανδικά F-35 συνόδευσαν τον σχηματισμό από απόσταση».

Οχτώ ολλανδικά F-35 εδρεύουν στην Πολωνία για τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη, τα μισά για περιπολίες του ΝΑΤΟ και τα μισά για εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μεγάλης κλίμακας κοινές ασκήσεις προγραμματίζει για φέτος ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), το «αμυντικό σύμφωνο» στο οποίο ηγείται η Ρωσία, με την ονομασία «Combat Brotherhood» (Αδελφότητα Μάχης).

Οπως αναφέρεται σχετικά, «είναι η υψηλότερη μορφή κοινής εκπαίδευσης εντός του Οργανισμού. Ολα τα στοιχεία του συστήματος συλλογικής ασφάλειας θα εμπλέκονται σε διάφορα μέρη της περιοχής ευθύνης του CSTO», όπου συμμετέχουν οι Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Καζακστάν.

Μεταξύ άλλων σχεδιάζονται κοινές και ειδικές ασκήσεις που συνδυάζουν την εκπαίδευση διαφόρων συνιστωσών του CSTO στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Οι κοινές ασκήσεις γίνονται σε μια φάση που ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται, ενώ η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει τη συμμαχία της με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, σε ανταγωνισμό με την ΕΕ, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα.

Στη Λευκορωσία ο Ούγγρος ΥΠΕΞ

Με φόντο τις εντεινόμενες αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και ενώ η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλει νέες κυρώσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο, επισκέφτηκε προχτές τη Λευκορωσία. Η Ουγγαρία έχει αντιταχθεί στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και διατηρεί οικονομικές σχέσεις με το Μινσκ.

Ο Σιγιάρτο εξέφρασε την ικανοποίησή του που ορισμένοι τομείς της οικονομίας δεν επηρεάζονται ακόμη από τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και δήλωσε ότι αναπτύχθηκε περαιτέρω η συνεργασία Βουδαπέστης - Μινσκ. Τέτοιοι κλάδοι είναι η γεωργία και η βιομηχανία τροφίμων, με ήδη σημαντικές εξαγωγές από την Ουγγαρία, όπως και η φαρμακοβιομηχανία, όπου αγοράστηκαν φάρμακα αξίας 60 εκατ. ευρώ από ουγγρικές εταιρείες.

Δήλωσε επίσης ότι άρθηκαν τα νομικά εμπόδια για τις μεταφορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και της Ουγγαρίας να παραδίδουν οι της μιας χώρας στην άλλη.

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ κάλεσε στον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων και ασκώντας έμμεση κριτική στη στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να δράσει υπέρ της ειρήνης το συντομότερο δυνατό και να αποφύγει ενέργειες που κινδυνεύουν να παρατείνουν ή να κλιμακώσουν τον πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ