Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Νέα σελίδα» βλέπει ο Τσαβούσογλου, «ανοιχτή η πόρτα» των διευθετήσεων για την κυβέρνηση

Ως ευκαιρία για να «τρέξουν» οι επικίνδυνες «διευθετήσεις» ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας και συνολικά στην περιοχή, με ευρωατλαντική πάντα «σφραγίδα», συνεχίζει να παρουσιάζεται η τραγωδία του τουρκικού λαού από τις δύο κυβερνήσεις. «Εμείς θέλουμε σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας» δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αυτήν τη φορά υποδεχόμενος τον Ισραηλινό ομόλογό του Ελι Κοέν και ενώ η «διπλωματία των σεισμών» επιταχύνει διεργασίες που «τρέχουν» εδώ και καιρό, με φόντο τα ευρωατλαντικά σχέδια. Πρόσθεσε δε πως «τα βήματα που έχουμε κάνει για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τις χώρες της περιοχής, ιδίως με το Ισραήλ, είναι προφανή», ενώ επανερχόμενος και στα Ελληνοτουρκικά, εξέφρασε την ελπίδα «ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα», μπλέκοντας κι εκείνος την αλληλεγγύη ανάμεσα στους δυο λαούς με τα σχέδια των δύο αστικών τάξεων.

Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε χτες από τη Δυτ. Μακεδονία ότι «κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μη γίνει αυτό», σπεύδοντας να προσθέσει πως «εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στον διάλογο» για τις επικίνδυνες διευθετήσεις. Ενώ πρόσθετε πως η ελληνική κυβέρνηση «θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα», για ένα κομμάτι από τη «λεία» και για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κλίμα αναθέρμανσης των Ελληνοτουρκικών και άλλων διαύλων επαφών διαμορφώνουν και τα τουρκικά ΜΜΕ, με το πρακτορείο «Αναντολού» να εκτιμά πως «η τραγωδία του σεισμού φαίνεται ότι άλλαξε "τις καιρικές συνθήκες" στις διμερείς σχέσεις».

Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο της χτεσινής του επίσκεψης ο Κοέν δήλωσε πως ισραηλινές αερογραμμές θα επανεκκινήσουν τις απευθείας πτήσεις τους προς αεροδρόμια της Τουρκίας. Μάλιστα, η πρώτη τέτοια πτήση θα γίνει αύριο, Πέμπτη.

Στο μεταξύ, η συζήτηση διευρύνεται και για την ευελιξία με την οποία το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει το χρονοδιάγραμμα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στη λυκοσυμμαχία, με φόντο και τις επίμονες ενστάσεις της Αγκυρας, που επικαλείται λειψή κατανόηση των ανησυχιών της για την «ασφάλεια», άρση περιορισμών σε εξαγωγές εξοπλισμού κ.τ.λ. Ενδεικτικό είναι πως ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο περιθώριο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ότι «το βασικό ερώτημα είναι όχι αν τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα επικυρωθούν ταυτόχρονα. Το βασικό ζήτημα είναι να επικυρωθούν και των δύο τα αιτήματα ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατόν». Δήλωσε δε «πεπεισμένος ότι και οι δύο θα γίνουν πλήρη μέλη και δουλεύω σκληρά ώστε να επικυρωθούν αμφότερα το συντομότερο δυνατόν».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Νεντ Πράις σχολίασε ότι οι σεισμοί της 6ης Φλεβάρη «δεν επηρέασαν μόνο την Τουρκία και τη Συρία αλλά και τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ