Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Εντείνεται η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας ... «αλά Ουκρανία»

Στην καταγγελία ότι προετοιμάζεται φιλορωσικό πραξικόπημα, με την ενεργή εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, προχώρησε η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μ. Σαντού, μετά από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της φιλορωσικής αντιπολίτευσης και την πρόσφατη παραίτηση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Νατάλια Γκραβριλίτα.

Σύμφωνα με την Σάντου - που υιοθέτησε αντίστοιχες καταγγελίες του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι - αναμένονται καταλήψεις δημόσιων κτιρίων από ενόπλους οι οποίοι θα υποδύονται τους «αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές» και η σύλληψη ομήρων. Στόχος, είπε, είναι η αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας, η εγκαθίδρυση φιλορωσικής κυβέρνησης, η διακοπή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και η χρήση της ως βάσης για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η ίδια είπε ότι στο σχέδιο αυτό εμπλέκονται πολίτες από τη Ρωσία, το Μαυροβούνιο, τη Λευκορωσία και τη Σερβία που έχουν εισέλθει στη Μολδαβία. Οπως τόνισε, ήδη οι αρχές ασφαλείας της χώρας έχουν αποτρέψει διάφορες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει.

Η Ρωσία απέρριψε την κατηγορία της Προέδρου της Μολδαβίας ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «ανυπόστατους και ατεκμηρίωτους». Κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπαθεί να παρασύρει τη Μολδαβία «σε μια σκληρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία». Πριν από μέρες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, κατηγόρησε τη Μολδαβία ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τη Δύση ότι προετοιμάζει εκεί μια «νέα Ουκρανία».

Το μολδαβικό αντιπολιτευόμενο φιλορωσικό «Μπλοκ Κομμουνιστών και Σοσιαλιστών» ζήτησε να δημοσιευτούν αποδείξεις για τα λεγόμενα της Σάντου, «διαφορετικά θα θεωρηθούν πρόκληση με σκοπό να σύρουν την ουδέτερη Μολδαβία στην ένοπλη σύγκρουση και να εκφοβίσουν την αντιπολίτευση».

Την Παρασκευή, ρωσικός πύραυλος φέρεται να πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας προτού χτυπήσει ουκρανικό έδαφος.

Σχολιάζοντας το συμβάν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Μολδαβία, όμως δεν βλέπουν να υπάρχει κάποια «άμεση στρατιωτική απειλή».

«Γενικότερα, στηρίζουμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας, καθώς και την ουδετερότητά της που προβλέπεται από το Σύνταγμά της», πρόσθεσε.

Οταν ρωτήθηκε για την παραίτηση της φιλοδυτικής μολδαβικής κυβέρνησης και τον διορισμό του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ντ. Ρετσεάν στη θέση του πρωθυπουργού, απάντησε ότι οι ΗΠΑ σέβονται τις αποφάσεις του Κισινάου.

Το ζήτημα του φιλορωσικού θύλακα της Υπερδνειστερίας επαναφέρει σταθερά το τελευταίο διάστημα η Μολδαβία και χτες η ΥΠΕΞ της χώρας ζήτησε να αποχωρήσουν ειρηνικά από το έδαφος της Υπερδνειστερίας οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και όλα τα ρωσικά όπλα που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με την Ποπέσκου, η κυβέρνηση της Μολδαβίας επιμένει στη διαδικασία ειρηνικής ενοποίησης της χώρας μέσω του διαλόγου και των συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ