Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καμιά άδικη απόλυση δεν γίνεται δεκτή, δεν θα περάσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς

Πληθαίνουν οι εκδικητικές απολύσεις, ξεσαλώνει η εργοδοσία με τις πλάτες των νόμων των κυβερνήσεων

Από την παρέμβαση στο κατάστημα «Νάκας» στην Αθήνα
Από την παρέμβαση στο κατάστημα «Νάκας» στην Αθήνα
«Ψωμοτύρι» είναι για την εργοδοσία οι απολύσεις προσωπικού, αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που της έχουν προσφέρει απλόχερα οι κυβερνήσεις. Με τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη μάλιστα οι απολύσεις γίνονται ακόμα πιο εύκολες για την εργοδοσία, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την κινητικότητα μέσα στην εργατική τάξη αφού όλο και πιο λίγοι είναι οι εργαζόμενοι που «στεριώνουν» σε έναν χώρο δουλειάς, που θεμελιώνουν δικαιώματα κ.ο.κ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο 1ο 9μηνο του 2022 έγιναν πάνω από 2 εκατομμύρια απολύσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με την ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού να γίνεται πλέον καθεστώς αφού οι βιομήχανοι και οι άλλοι επιχειρηματίες «απαιτούν» όλο και μεγαλύτερη «ευελιξία». Στο στόχαστρο μάλιστα της εργοδοσίας όλο και περισσότερο βρίσκονται οι πρωτοπόροι εργαζόμενοι που δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο μέσα από τις γραμμές των σωματείων τους. Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα τα συνδικάτα δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, αντίθετα με κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και άλλες παρεμβάσεις απαιτούν να μη μείνει κανένας εργαζόμενος στον δρόμο και να ανακληθούν οι άδικες απολύσεις.

Απολύθηκε μετά από αναρρωτική άδεια και διάγνωση αυτοάνοσου νοσήματος

Στο «Πράκτικερ» στη Θεσσαλονίκη
Στο «Πράκτικερ» στη Θεσσαλονίκη
Την απόλυση εργαζόμενου, μετά τη διάγνωσή του με αυτοάνοσο νόσημα, από την επιχείρηση «Φίλιππος Νάκας ΑΒΕΕΤΕ» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και απαιτεί να επιστρέψει ο εργαζόμενος στη δουλειά.

Ο εργαζόμενος, όπως εξηγεί το σωματείο, δουλεύει στη συγκεκριμένη επιχείρηση εδώ και 14 μήνες χωρίς να έχει δεχτεί σε όλο αυτό το διάστημα καμία παρατήρηση για τη δουλειά του. Στις 19 Νοέμβρη χρειάστηκε να απουσιάσει «γιατί εισήχθη στο νοσοκομείο για εξετάσεις». Στις 28 Νοέμβρη επέστρεψε στην εργασία του, μετά το πέρας της αναρρωτικής του άδειας. Εκεί «ήρθε αντιμέτωπος με μια άθλια στάση από τον υπεύθυνο καταστήματος με σχόλια του τύπου "μια χαρά σε βλέπω", "έλειψες και δεν μας ζήτησες ούτε μια συγγνώμη"», ενώ του ανακοινώθηκε ότι θα απολυθεί! «Το βράδυ της ίδιας μέρας ο συνάδελφος μαθαίνει ότι πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας και ενημερώνει την εταιρεία! Στις 9 Δεκέμβρη του ανακοινώνεται ότι η εταιρεία πήρε την απόφαση να τον απολύσει και στις 12 Δεκέμβρη του κοινοποιείται και επίσημα η καταγγελία της σύμβασής του!», συμπληρώνει ο Σύλλογος όσον αφορά το χρονικό της απαράδεκτης απόλυσης.

Μάλιστα, σε παρέμβαση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος, η εργοδοσία επικαλέστηκε την πρόφαση ότι ο εργαζόμενος ήταν «ανεπαρκής» και για τον λόγο αυτό απολύθηκε. «Η πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση απέλυσε τον συνάδελφο όταν επέστρεψε από αναρρωτική άδεια και έχοντας διαγνωστεί με σοβαρό αυτοάνοσο γιατί πλέον τους ήταν βάρος. Αυτός είναι ο ορισμός της εργοδοτικής ασυδοσίας. Μας λιώνουν όλη μέρα κάθε μέρα στη δουλειά, αμειβόμαστε με μισθούς - ψίχουλα και αν τολμήσουμε να αρρωστήσουμε μας απολύουν», καταγγέλλει ο Σύλλογος. Το πρωί του Σαββάτου έκανε νέα παρέμβαση στο κατάστημα, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη απόλυση και ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του μέχρι να παρθεί πίσω.

Θεσσαλονίκη: Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση

Παρεμβάσεις στο κατάστημα «Πράκτικερ» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε το Σάββατο 17 και χτες Δευτέρα 19 Δεκέμβρη η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο της επιχείρησης, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης και μέλους του σωματείου. Οπως κατήγγειλε, απολύθηκε εντελώς εκδικητικά επειδή διεκδικούσε τα δικαιώματά της και συμμετείχε στην πανελλαδική απεργία της 9ης Νοέμβρη.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων σχολιάζει, επίσης, ότι η αστεία δικαιολογία της διοίκησης, ότι δηλαδή «δεν μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί της», έχει χρησιμοποιηθεί μαζί με παρόμοιες άθλιες δικαιολογίες για να καλλιεργηθεί κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας απέναντι σε όποιον σηκώνει κεφάλι και απαιτεί τα απαραίτητα για να ζήσει, δηλαδή αυξήσεις στους μισθούς! «Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, «καθώς στην ίδια την εταιρεία έχουν απολυθεί στο παρελθόν και άλλοι εργαζόμενοι, ακόμα και μέλη του ΔΣ του Σωματείου με τις ίδιες άθλιες δικαιολογίες».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, το Σάββατο, εκπρόσωποι των Σωματείων ζήτησαν συνάντηση με εκπροσώπους της εργοδοσίας, οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε απάντηση. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα έβαλαν την υπογραφή τους στην απόλυση της εργαζόμενης που απασχολούνταν για 10 χρόνια στο κατάστημα, τώρα δηλώνουν ...αναρμόδιοι να συναντηθούν με τα σωματεία για το ζήτημα.

Στοχευμένη απόλυση μέλους του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής

Αλλη μια απόλυση εργαζόμενου, αυτήν τη φορά στον κλάδο του Φαρμάκου, από την επιχείρηση «DEMO», καταγγέλλει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής και διεκδικεί την ανάκλησή της, ενώ προκηρύσσει και στάση εργασίας στην επιχείρηση, αύριο, Τετάρτη (6 - 9 π.μ.). Ο εργαζόμενος που απολύθηκε την περασμένη Παρασκευή δούλευε ως ομαδάρχης στο Τεχνικό Τμήμα της εταιρείας και είναι ενεργό μέλος του Συνδικάτου, συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενημέρωνε τους συναδέλφους του για τα δικαιώματά τους και ήταν πάντα παρών στην υπεράσπισή τους. Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο κάνει λόγο για «στοχευμένη απόλυση» ενώ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας που αποδίδει την απόλυση σε «χαμηλή απόδοση».

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο, «η DEMO είναι μία εταιρεία με πάνω από 1.000 εργαζόμενους και επενδυτικό πλάνο 356 εκατομμυρίων ευρώ για τις χρονιές από 2021 έως 2027», διαθέτει «νέες εγκαταστάσεις σε Αγιο Στέφανο, Θεσσαλονίκη και Τρίπολη», ενώ «είναι ενταγμένη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα». Παράλληλα, μαζί με τις υπόλοιπες φαρμακευτικές, αρνείται το αίτημα των εργαζομένων, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίθεση της εργοδοσίας, με την απόλυση του μέλους του Συνδικάτου. «Θέλουν με αυτήν την απόλυση να τρομοκρατήσουν. Εμείς δεν πρέπει να τους αφήσουμε!», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να παλέψουν «για να μην περάσει η άδικη και στοχευμένη απόλυση» και να διεκδικήσουν «καλύτερους όρους δουλειάς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ