Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χιλιάδες διαδήλωσαν και στη Θεσσαλονίκη για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος

MotionTeam

Ενα μαχητικό συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό αλλά και την κρατική βία και καταστολή πραγματοποίησαν το Σάββατο δεκάδες εργατικά σωματεία, άλλοι μαζικοί φορείς του κινήματος στη Θεσσαλονίκη, βήμα κλιμάκωσης της πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και ο λαός.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από τον Γιάννη Μάντζα, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και τον Χρήστο Ιγνατιάδη, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής του ΑΠΘ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Νάσια Αγοραστού, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Στην πορεία που ακολούθησε, με συνθήματα όπως «προνόμια στους λίγους - χαράτσια στον λαό, δεν βγαίνουν τα έξοδα με 500 ευρώ» ένωσαν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τους πλειστηριασμούς και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που ενσωματώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό, εργαζόμενοι και σωματεία που δίνουν μάχη ενάντια στις απολύσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή. Εργαζόμενοι από τη «Μαλαματίνα», από τον κλάδο του Μετάλλου, από το έργο του Μετρό κ.ά., ενώ με το δικό τους μπλοκ συμμετείχαν το σωματείο Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας «Μέγας Αλέξανδρος» και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μακεδονίας, που δίνουν μάχη για την ακύρωση των εκδικητικών απολύσεων στην «ESA SECURITY».

Ηρθε η ώρα το εργατικό - λαϊκό κίνημα και η κοινότητα των Ρομά να διεκδικήσουμε τις ζωές μας πίσω!

«Η "ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ" είναι εδώ για να στηρίξει και να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο κόντρα στις πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων που μας διαχωρίζουν με τη λογική του "διαίρει και βασίλευε". Είμαστε όλοι μαζί ενάντια στη φτώχεια, ενάντια στην περιθωριοποίηση, τη φτωχοποίηση όλου του λαού!», σημείωσε ο Γιάννης Μάντζας, μιλώντας για τη βαθιά οδύνη, τη θλίψη και τον αναβρασμό που επικρατεί μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του Κώστα Φραγκούλη.

Για τις επιπτώσεις του προϋπολογισμού στις τσέπες των γονιών των φοιτητών μίλησε ο Χρήστος Ιγνατιάδης. «Δισεκατομμύρια ευρώ φεύγουν από τις τσέπες τους, τα οποία όμως δεν πάνε για τις ανάγκες μας». «Και αυτό τη φετινή χρόνια γίνεται ακόμη πιο έντονα αντιληπτό», σημείωσε αναφέροντας τα παραδείγματα που οι ίδιοι βιώνουν, όπως τον περιορισμό της θέρμανσης στα αμφιθέατρα.

Είναι ώρα κλιμάκωσης των αγώνων!

Η Νάσια Αγοραστού, στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, ανέδειξε πως την ίδια στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός φέρνει μεγαλύτερη ακρίβεια, φτώχεια, φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, που θα κληθεί να σφίξει και άλλο το ζωνάρι για να συνεχιστεί η τρελή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, στη Θεσσαλονίκη: Κλείνουν πτέρυγες νοσοκομείων από τις ελλείψεις σε προσωπικό, δεκάδες αίθουσες χειρουργείων δεν λειτουργούν. Μόνο το 2022 περιοχές της πόλης (Τούμπα, Συκιές, Μενεμένη) πλημμύρισαν από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Δεκάδες λεωφορεία του ΟΑΣΘ συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με την αναμονή στις στάσεις να φτάνει μέχρι και τη μία ώρα. Πέφτουν σοβάδες στα σχολεία όπως και η οροφή σε σχολείο στην Πυλαία, με μόλις 1 στα 6 σχολικά κτίρια να είναι της τελευταίας 20ετίας.

«Τώρα είναι η ώρα, λοιπόν, να κλιμακώσουμε τη δράση μας, να οργανώσουμε τους επόμενους αγώνες μας», ήταν το κάλεσμα που έκανε εκ μέρους των σωματείων. Και όπως είπε, «τα διλήμματα που μας ρίχνουν είναι ακόμα περισσότερα. Θέλουν πάση θυσία να φορτώσουν τα βάρη των δικών τους πολιτικών επιλογών στις πλάτες μας. (...) Τα σωματεία και φορείς είναι το αποκούμπι μας, είναι η δύναμή μας για να διεκδικήσουμε, για να απαιτήσουμε, για να οργανώσουμε την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πρόβλημα που απασχολεί τον λαό.

Αυτό χρειάζεται σήμερα ο λαός: Αγώνα μαζικό, που να αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους, που θα βάζει στο επίκεντρό του την αλληλεγγύη. (...) Τέτοιους αγώνες φοβούνται κράτος και εργοδοσία και για αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλουν εμπόδια, αναχώματα, για να μην φτάσει η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου να μετατραπεί σε οργάνωση και δράση. Γι' αυτό και έχουν αμολήσει όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι. Τους το λέμε καθαρά και ξάστερα: Η τρομοκρατία δεν θα τους περάσει! Του λαού η πάλη θα την σπάσει!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν μπορεί να συνεχίζει η αστυνομική αυθαιρεσία και βία»(2022-12-06 00:00:00.0)
Ολοι στην πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς(2022-11-30 00:00:00.0)
Συμβολική εκδήλωση για τους Ρομά Νίκο Σαμπάνη και Ολγα(2022-10-25 00:00:00.0)
Ο φυλετικός διαχωρισμός στη δουλειά, στα δικαιώματα είναι καθημερινό φαινόμενο(2021-11-06 00:00:00.0)
Να εξασφαλιστεί στέγη για τους Ρομά στον Ασπρόπυργο(2020-07-17 00:00:00.0)
Επιμένουν αγωνιστικά(2011-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ