Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα για μείωση του κόστους παραγωγής και εγγυημένες τιμές

Μηχανοκίνητη πορεία με δεκάδες τρακτέρ χτες στα Φάρσαλα. Το σήμα για κλιμάκωση θα δώσει η πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη

Με τα τρακτέρ τους διαδήλωσαν στα Φάρσαλα
Με τα τρακτέρ τους διαδήλωσαν στα Φάρσαλα
Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με μια σειρά πολύμορφων δράσεων, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματά τους και διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση, ενάντια στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Σταθμό στη δράση τους θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτές τις μέρες συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών προκειμένου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική σύσκεψη.

Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στα Φάρσαλα

Στα Φάρσαλα, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, χτες, δεκάδες αγρότες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους μέσα στην πόλη.

Στον «εκρηκτικό συνδυασμό» της αύξησης του κόστους παραγωγής με τη μειωμένη τιμή σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα αναφέρθηκε ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τονίζοντας ότι αυτό «δεν μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε και την επόμενη χρονιά».

«Ειδικά στο βαμβάκι αυτήν τη στιγμή έχουμε χάσει το 50% της αρχικής τιμής του», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Αδαμόπουλος.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχιστούν οι πολύμορφες δράσεις και μετά τις γιορτές, διεκδικώντας:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Αποχώρησαν συντεταγμένα από το μπλόκο στο Δέλτα του Παλαμά

Στο μεταξύ, χτες, αποχώρησαν οργανωμένα και συντεταγμένα οι αγρότες της Καρδίτσας από το μπλόκο που είχαν στήσει για 12 μέρες στο Δέλτα του Παλαμά, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για την πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη.

Οι αγρότες κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της απέναντι στα αιτήματά τους, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι φεύγουν με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα τους, ο οποίος δίνεται όχι μόνο στα μπλόκα αλλά με κάθε μορφή πάλης.

Σε δηλώσεις του στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε: «Δεν νιώθουμε ηττημένοι που αποχωρούμε από το μπλόκο, χωρίς η κυβέρνηση να έχει ικανοποιήσει τα ζωτικά αιτήματά μας. Οχι μόνο γιατί πιστεύουμε, ακράδαντα, ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αλλά και γιατί στις 12 μέρες που μείναμε εδώ αλλά και με τις πολύμορφες δράσεις, όπως η πορεία με τα τρακτέρ στην Καρδίτσα, αναδείξαμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα δίκαια αιτήματά μας, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Μάθαμε, καλύτερα, ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι πραγματικοί φίλοι μας. Γνωρίζουμε καλά το πόσο εχθρική είναι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, απέναντί μας, γνωρίζουμε καλά ποια συμφέροντα εξυπηρετούν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με διάφορες μορφές πάλης για τους ίδιους στόχους αφού το υψηλό κόστος παραγωγής, η νέα ΚΑΠ και άλλα προβλήματα που έχουμε, δεν μας αφήνουν άλλο περιθώριο. Ξεκινάμε άμεσα επισκέψεις κλιμακίων στα χωριά για ενημερώσεις των αγροτών ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την κλιμάκωση του αγώνα που θα ξεκινήσει με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στις 8 Γενάρη».

Να καταγραφούν οι ζημιές από την ανεμοθύελλα στην Πελασγία

Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή της καταστροφής που προκάλεσαν οι δυνατοί άνεμοι στις ελαιοκαλλιέργειες της Ανατολικής Φθιώτιδας, απαιτεί ο Αγροτικός Σύλλογος Πελασγίας, καταγγέλλοντας παράλληλα τη στάση του ΕΛΓΑ που αρνείται να αναγνωρίσει το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Σύλλογος Πελασγίας τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι ο ΕΛΓΑ «κλείνει τα μάτια» στη ζημιά που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, καθώς ισχυρίζεται ότι η πτώση της ελιάς οφείλεται σε «υπερωρίμανση». Σημειώνει επίσης ότι ο ΕΛΓΑ ισχυρίζεται πως στην περιοχή δεν καταγράφεται στο επίμαχο χρονικό διάστημα άνεμος πάνω από 6 μποφόρ, ενώ ο μετεωρολογικός σταθμός της Ιστιαίας δίνει ανέμους έντασης 8 μποφόρ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αγροτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη καταστροφή έρχεται να προστεθεί στα συνολικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και απαιτεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ