Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ
Κάτω τα χέρια από το λαϊκό εισόδημα, αυξήσεις εδώ και τώρα σε μισθούς και συντάξεις

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Συγκεντρώσεις, πορείες, μαζικές εξορμήσεις και άλλες δράσεις πραγματοποίησαν εργατικά σωματεία και φορείς σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα ενάντια στον αντιλαϊκό - ταξικό κρατικό προϋπολογισμό.

Σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ διαδήλωσαν στην Πάτρα

Στο πλαίσιο αυτό, δυνατό μήνυμα καταδίκης της εγκληματικής πολιτικής κατά των εργαζομένων και του λαού, με αφορμή και τον πρόσφατο θάνατο συνταξιούχου καρκινοπαθή, που του είχαν κόψει το ρεύμα, έδωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με σειρά αγωνιστικών δράσεων που πραγματοποίησε το Σάββατο.

Με κινητοποίηση σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ, απαίτησε ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό, επισημαίνοντας και με συνθήματα στους τοίχους «Δολοφονήσατε καρκινοπαθή για τα κέρδη σας», ενώ και για τα συγκεκριμένα ζητήματα ακολούθησε συγκέντρωση και το συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας και σε εταιρεία πάροχο ρεύματος.

Στις δράσεις συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, στη συγκέντρωση του συνδικαλιστικού φορέα και την πορεία.

Στην κεντρική του ομιλία έξω απ' το Εργατικό Κέντρο ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού φορέα, Δημήτρης Μαρμούτας, τόνισε ότι δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση η παραπάνω βάρβαρη πράξη σε βάρος του συνταξιούχου, όπως και η συνολική πολιτική που με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.α., πλήττουν εργαζόμενους και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.

{ΠΑΤΡΑ}
{ΠΑΤΡΑ}
«Στον βωμό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας αυτό το σύστημα και αυτή η πολιτική δεν διστάζει να θυσιάσει ανθρώπινες ζωές. Το ΕΚ Πάτρας, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της πόλης μας και της περιοχής μας μπαίνουμε ασπίδα για τους συναδέλφους, τους συνταξιούχους, όλο τον λαό, έτσι ώστε να μη ζήσουμε πάλι θάνατο επειδή έκοψαν το ρεύμα», ανέφερε.

Υπογραμμίζοντας ότι ελπίδα για την εργατική τάξη μπορεί να αποτελέσει η πάλη και η αλληλεγγύη της, καταδίκασε συνολικά την εφαρμοζόμενη πολιτική και μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Στέλνουμε μήνυμα αποφασιστικότητας και αγώνα, ότι δεν θα αφήσουμε παλιούς και νέους σωτήρες να παίζουν με τις ανάγκες του λαού.

Ολοι στον αγώνα, γιατί δεν αξίζει στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αυτός ο αβίωτος βίος, αλλά μας αξίζει μια ζωή σύμφωνα με τον πλούτο που παράγουμε».

Νωρίτερα, χαιρετισμό απεύθυνε η αντιδήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, που στάθηκε στην παρέμβαση των υπηρεσιών του δήμου για την πρόσφατη περίπτωση του θανάτου του συνταξιούχου, αλλά και στην ανάγκη συνεχούς πάλης.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Διανομέων Ντελιβεράδων Αχαΐας, Νίκος Κουφαλάκος, καλώντας σε ένταση της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης και μπροστά στις γιορτές, όπως και στήριξης και της πρωτοβουλίας του σωματείου, την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη, με τη μοτοπορεία αλληλεγγύης.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ στη συμβολική παράσταση σε εταιρεία πάροχο ρεύματος γράφτηκαν συνθήματα στο πεζοδρόμιο ενάντια στις διακοπές ρεύματος.

«Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό, να πληρώσει τώρα το κεφάλαιο» και «κουπόνια για το ρεύμα και κουπόνια για φαΐ, σε λίγο θα μας δώσετε κουπόνια για ζωή» ήταν ορισμένα απ' τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά στην Πάτρα.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στην Αλεξανδρούπολη, τα σωματεία πραγματοποίησαν συμβολική δράση, στολίζοντας χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από το δημαρχείο της πόλης, με «στολίδια» που έγραψαν «αυξήσεις στους μισθούς», «σταθερή δουλειά με δικαιώματα» κ.λπ., ενώ δίπλα είχε τοποθετηθεί το «πραγματικό καλάθι της νοικοκυράς», άδειο από την ακρίβεια, τις απολύσεις και την ανεργία και γεμάτο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής.

Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, την ΕΛΜΕ, τον Διδασκαλικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών, κατά την οποία μοιράστηκε ανακοίνωση στον λαό της πόλης και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Στη Φλώρινα, συγκέντρωση έκανε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας, στην οποία συμμετείχαν και φοιτητές της πόλης, στην κεντρική πλατεία. Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους στην Κοζάνη, όπου πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παρέμβαση έγινε επίσης στις Σέρρες.

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Μαζική εξόρμηση στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης πραγματοποίησαν σωματεία της Πιερίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι «οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και κάθε αντεργατικό έκτρωμα που έρχεται για να εξυπηρετήσει τις ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των κορακιών των funds».

Στη Θεσσαλία

«Κάτω τα χέρια από το λαϊκό εισόδημα! Αυξήσεις σε μισθούς και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας». Αυτό το μήνυμα έστειλε η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενάντια στον προϋπολογισμό που ισοπεδώνει το εισόδημα και τις ανάγκες του λαού για να εξασφαλίσει νέες παροχές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Λαμπρούλη, μίλησε η Μαρία Καρκάτσα, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Επίσης, τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό κατήγγειλαν με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι των Τρικάλων. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ξεχώρισε η συμμετοχή αγροτών με τα τρακτέρ τους.

Στη Χαλκίδα

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Στην καταδίκη του αντιλαϊκού προϋπολογισμού που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή, προχώρησαν εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς της Εύβοιας, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση - συναυλία που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο στη Χαλκίδα, το πρωί του Σαββάτου 17 Δεκέμβρη.

Την κινητοποίηση πλαισίωσε μουσικά το παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενώ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι σωματείων του Δημοσίου, όπως και του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, καθώς και συνταξιουχικών οργανώσεων.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, που στάθηκε αρχικά στην πετυχημένη απεργία στις 9 Νοέμβρη, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που αναπτύσσονται στους χώρους δουλειάς, αλλά και την ένταση της επίθεσης της εργοδοσίας σε χώρους δουλειάς της περιοχής όπως ο «Μιμίκος» και η «Avramar». Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν και καταγγέλλουν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης και κάλεσε σε μαζικοποίηση και οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς.


ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ

Το «άδειο καλάθι» στόλισαν στην Αλεξανδρούπολη
Το «άδειο καλάθι» στόλισαν στην Αλεξανδρούπολη

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ