Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Καταγγέλλουν την αύξηση των ορίων ηλικίας

Η συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας τέθηκε από πολλές Ομοσπονδίες στη χτεσινή σύσκεψη

Την ανησυχία των εκπροσώπων πολλών Ομοσπονδιών της δύναμής της εισέπραξε χτες η ΑΔΕΔΥ, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε σχετικά με τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Ο προβληματισμός και η δυσφορία για τα μέτρα, σε συνδυασμό με την πίεση που άσκησαν και στη συγκεκριμένη σύσκεψη τα στελέχη της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για προκήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων από την ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, η στάση της ΑΔΕΔΥ θα καταληχθεί στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη.

Αυτό που έγινε καθαρό στη χτεσινή σύσκεψη είναι ότι οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στη διοίκησή της δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης, τον οποίο συνέχισαν να υπερασπίζονται, παρά τις αρνητικές τοποθετήσεις για τα κυβερνητικά μέτρα.

Για ακόμη μια φορά, οι ταξικές δυνάμεις έθεσαν με συνέπεια την πρότασή τους για απεμπλοκή της ΑΔΕΔΥ από τον «κοινωνικό διάλογο» και προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων τις πρώτες μέρες του Απρίλη, ώστε όχι μόνο να ανατραπούν οι αντιασφαλιστικές κυβερνητικές προτάσεις, αλλά και να διεκδικηθούν μέτρα που θα απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των ασφαλισμένων.

Στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών κυριάρχησε η καταγγελία για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ιδιαίτερα για την πρόταση της κυβέρνησης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με 37 χρόνια εργασίας. Ομοσπονδίες όπως η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΟΣΥΠΑ, η ΠΟΕΔΥΝ και άλλες έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας με 30 χρόνια εργασίας.

Αν και υπήρξαν τοποθετήσεις που έκριναν ως θετικά(!) τα κυβερνητικά μέτρα στο σύνολό τους (π.χ. ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) Γ. Κουτρουμάνης), ακόμη περισσότερες ήταν οι τοποθετήσεις που έθεσαν ως πρωταρχικό ζήτημα την ανάγκη για ένα ασφαλιστικό σύστημα μακράς πνοής, που όχι μόνο δε θα θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και θα τα διευρύνει.

Πολλοί ήταν επίσης εκείνοι που θεώρησαν ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ή να υποστεί πλήγμα το αίτημα για ένταξη στο βασικό - ασφαλιστικό μισθό των κύριων επιδομάτων που παίρνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το αίτημα αυτό θίγεται άμεσα από την πρόταση - παγίδα της κυβέρνησης για λογιστική αύξηση του βασικού μισθού με ένα ποσό 60.000 δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ