Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
«Οχι άλλα θύματα απ' τα ατυχήματα»

Μαχητική απάντηση των εργαζομένων στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας

Σε ανυποχώρητο και συνεχή αγώνα μετατρέπεται μέρα με τη μέρα η συσσωρευμένη οργή των εργαζομένων στο σφαγείο του Ολυμπιακού Χωριού, οι οποίοι από την ημέρα έναρξης του έργου μετράνε ήδη ένα νεκρό συνάδελφο και δεκάδες τραυματίες.

Είναι πλέον αποφασισμένοι να προχωρήσουν με πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής και την τήρηση της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας που συστηματικά παραβιάζονται από τους εργοδότες. Ο τραυματισμός του συναδέλφου τους, Κότσι Αστρίτ, που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Β` Εργολαβία και που σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδικάτου Οικοδόμων έχει χάσει την ακοή του και κινδυνεύει να μείνει παράλυτος, έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το πρωί, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο Ολυμπιακό Χωριό πραγματοποιήθηκε αρχικά έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων στη Β' Εργολαβία. Αναζητώντας αδίκως τους υπεύθυνους της Κοινοπραξίας, που, όπως και την προηγούμενη ημέρα (δηλαδή την Τετάρτη που σημειώθηκε ο τραυματισμός του εργαζόμενου) είχαν εξαφανιστεί, προχώρησαν σε γενική συνέλευση ολόκληρου του εργοταξίου. Συνεργεία εργαζομένων από τη Β' Εργολαβία πήγαν στις υπόλοιπες τρεις Εργολαβίες και ειδοποίησαν τους συναδέλφους τους. Κάθε εργασία σταμάτησε και η γενική συνέλευση ξεκίνησε στις 11.30 περίπου. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Γ. Φιλιούσης κατήγγειλε την παρουσία της αστυνομίας δύο περιπολικά είχαν καταφτάσει στον τόπο της συνέλευσης, προφανώς με σκοπό να τρομοκρατήσουν με την παρουσία τους κυρίως τους αλλοδαπούς εργαζόμενους. «Αντί να κυνηγήσουν, είπε ο Γ. Φιλιούσης, τους εργοδότες που διαπράττουν καθημερινά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων, κυνηγάνε εμάς που με τα χέρια μας και το αίμα μας δημιουργούμε τον πλούτο τούτης της χώρας. Πρέπει να κοπεί το χέρι που κλέβει τα μεροκάματά μας, τα ένσημα και είναι υπεύθυνο για τους τραυματισμούς και τους θανάτους των συναδέλφων μας. Επειδή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει κάτι, γιατί είναι αυτή που στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο, αυτή τη δουλιά θα την κάνουμε εμείς. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει από το να ενισχύσουμε το Συνδικάτο και να οργανώσουμε τον αγώνα μας».

Πεθαίνουμε καθημερινά

«Εχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο», μας λέει ένας αλλοδαπός εργάτης «δεν υπάρχουν μέτρα ασφάλειας. Πεθαίνουμε καθημερινά χωρίς λόγο. Πρέπει όλοι εδώ οι εργαζόμενοι να αντισταθούμε σε όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα, τους εργολάβους και τις εταιρίες. Ακόμα και σε αυτή την κυβέρνηση, που τους όποιους ελέγχους κάνει είναι τυπικοί και στην πραγματικότητα δε μας προστατεύουν». Ενας άλλος εργαζόμενος τονίζει ότι δεν παίρνεται κανένα μέτρο ασφάλειας και ότι υπάρχει πολλή και συνεχής πίεση από τους εργοδότες, για να δουλεύουν όλο και πιο πολύ.

Τα μεροκάματα είναι χαμηλά. Τους κλέβουν τα ένσημα και δε δίνουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις στους αλλοδαπούς εργάτες για να βγάλουν την άδεια εργασίας. «Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να μας φοβίσουν και να κρατήσουμε το κεφάλι σκυφτό, αλλά δε θα τους περάσει», μας λέει.

Αμέσως μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης οι εργαζόμενοι πήγαν και έκλεισαν τη λεωφόρο Καραμανλή, φωνάζοντας το σύνθημα «Οχι άλλα θύματα από τα ατυχήματα» και «Οχι άλλο αίμα για την εργοδοσία». Ταυτόχρονα, ζητούσαν την κατανόηση των οδηγών και τους εξηγούσαν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κανένας από τους διερχόμενους δε διαμαρτυρήθηκε αντίθετα πολλοί ήταν αυτοί που επιδοκίμασαν την κίνησή των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν περίπου στη 1 το μεσημέρι και συμφώνησαν την ερχόμενη εβδομάδα κατά την οποία θα γίνουν και οι εκλογές του Παραρτήματος για την ανάδειξη της νέας διοίκησης να αποφασίσουν την επόμενη αγωνιστική τους κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ