Τρίτη 1 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
Ολοι στην απεργία, όλοι στις συγκεντρώσεις!

Τελευταίες μέρες πριν από τη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, και εκατοντάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια επιχειρησιακά και κλαδικά συνδικάτα συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς να εξορμούν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, διαδίδοντας παντού το κάλεσμα: «Ολοι στην απεργία - Ολοι στις συγκεντρώσεις - Στις 9 Νοέμβρη να "βουλιάξουν" οι δρόμοι σε κάθε πόλη».

Ακόμα και τώρα, δεν υπάρχει μέρα που να περνά χωρίς κάποια δράση. Ακόμα και τώρα, τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμιά ανοχή στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, να μην περιμένουν επίδοξους «σωτήρες» που τάχα βγάζουν «λαγούς από τα καπέλα». Να δείξουν πίστη στη δύναμη της συλλογικής οργάνωσής τους, στο να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές της ζωής τους και μαζί με τα συνδικάτα τους σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό να βάλουν στο επίκεντρο της ταξικής πάλης τις ανάγκες τους, να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, προστασία του εισοδήματος, κανένας πλειστηριασμός, κανένα κόψιμο ρεύματος λαϊκής κατοικίας, άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η συλλογική δράση τους μπορεί να μετατρέψει την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη σε μια μεγαλειώδη απαρχή νέων, πιο μαζικών, πιο δυναμικών αγώνων.

Κινητοποιήσεις στην Αττική

Στην Αττική συνδικάτα και φορείς εξακολουθούν να κάνουν πολύμορφες παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών η χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και σωματείων ενάντια στους πλειστηριασμούς και οι αυριανές παρεμβάσεις σωματείων σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (βλ. σελ. 14 - 15).

Ακόμα, σωματεία έχουν προγραμματίσει σειρά δράσεων, όπως: Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής με περιοδείες στις εταιρείες «Deloitte» (σήμερα) και «Αναβάθμιση» (αύριο), με συσκέψεις στην Καλλιθέα για τους εργαζόμενους στις νότιες συνοικίες και με εργαζόμενους στην PwC (αύριο) κ.ά. Η Επιτροπή Εργαζομένων στον χώρο του βιβλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας με σύσκεψη αύριο Τετάρτη, στο βιβλιοπωλείο - καφέ της «Σύγχρονης Εποχής», στις 6.30 μ.μ. κ.ά.

Εξορμήσεις σε εργοτάξια στην Κρήτη
Εξορμήσεις σε εργοτάξια στην Κρήτη
Στην Ελευσίνα σωματεία και μαζικοί φορείς συνεχίζουν με μαζικές εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ το Σάββατο 5 Νοέμβρη. Σωματεία και φορείς της περιοχής Λυκόβρυσης - Πεύκης πραγματοποιούν συγκέντρωση το Σάββατο 5 Νοέμβρη στην Πεύκη, στην πλατεία Σοφούλη. Η Επιτροπή κατά της Ακρίβειας δήμου Πεντέλης καλεί τους κατοίκους σε πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους των Μελισσίων το Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Γεωργίου (Ανω Μελίσσια).

Περιοδεία σε μεγάλη βιομηχανία κρέατος στα Γιάννενα

Καθημερινή είναι η δράση των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου στα Γιάννενα με στόχο η απεργία στις 9 Νοέμβρη να σημάνει αποφασιστική στροφή για χιλιάδες εργαζόμενους και σωματεία, για να μπουν στην ημερήσια διάταξη οι ζωτικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Χτες το πρωί, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων - Γάλακτος Τροφίμων - Ποτών του νομού πραγματοποίησε ενημέρωση στη βιομηχανία κρέατος «Μαυριδόπουλος ΑΕΒΕ» στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Εκεί δεκάδες εργάτες ενημερώθηκαν από τον Δημήτρη Καλύβα, πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Ιωαννίνων, για την ανάγκη να εμπιστευτούν το σωματείο τους, τη δύναμή τους και να βάλουν αυτοί τη σφραγίδα στις εξελίξεις.

Περιοδεία σε βιομηχανία κρέατος στα Γιάννενα
Περιοδεία σε βιομηχανία κρέατος στα Γιάννενα
Ανέδειξε ότι το βασικό αίτημα του Συνδικάτου για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά των τριετιών, πληρωμή των υπερωριών, μείωση του χρόνου εργασίας με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο μπορεί να γίνει πράξη μόνο με τη συμμετοχή των ίδιων των εργατών στη δράση του.

«Εργάζεστε τόσα χρόνια και ο μισθός σας είναι καθηλωμένος, ούτε αυξήσεις ούτε τριετίες ούτε επιδόματα. Τις μόνες αυξήσεις που βλέπετε είναι στα ενοίκια, στο ρεύμα, στα τρόφιμα, στη μόρφωση των παιδιών σας και στην υγεία σας. Ο μισθός δεν φτάνει μέχρι τις 15 του μηνός», τόνισε ανάμεσα στα άλλα.

«Αυτήν την κατάσταση», υποστήριξε ο Δημήτρης Καλύβας, «δεν θα την ανατρέψει καμία κυβέρνηση αφού όλες τους διαμόρφωσαν διαδοχικά τα αντεργατικά μέτρα που έχουν κάνει την εργοδοσία να ξεσαλώσει». «Είναι μονόδρομος για εμάς να σώσουμε τον εαυτό μας μόνοι μας», υπογράμμισε καλώντας τους εργάτες να οργανωθούν, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Αντίστοιχες ενημερώσεις από το Συνδικάτο θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις βιομηχανίες «Μινέρβα» και «Βίκος», με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει επισκέψεις σε όλες τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων του νομού μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας.

Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα στους σπουδαστές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Κάλεσμα κοινού αγώνα προς τους σπουδαστές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης απευθύνουν εργατικά σωματεία ενόψει της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν μαζικές περιοδείες σε δημόσια ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται περιοδείες σήμερα, Τρίτη, στο ΔΙΕΚ της Μοναστηρίου, αύριο Τετάρτη στο ΔΙΕΚ του Ευόσμου και την Πέμπτη στο ΔΙΕΚ «Δημόκριτος», μέσα από τις οποίες θα μεταφερθεί το απεργιακό κάλεσμα.

Με ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας καλούν τους σπουδαστές να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τους εργαζόμενους και να παλέψουν για τις σπουδές, τη δουλειά και τη ζωή που τους αξίζουν.

Παράλληλα, τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν το μαζικό απεργιακό άνοιγμα στους χώρους δουλειάς και στον λαό της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στα διόδια των Μαλγάρων.

Τις επόμενες μέρες, οργανώνονται στοχευμένες παρεμβάσεις για την ακρίβεια και τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς, με εξειδικευμένο υλικό, μέσα από το οποίο θα προβάλλεται το πλαίσιο πάλης: Αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., δράσεις σε σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα σε: «Γαλαξίας» στην οδό Τρίτση, Εύοσμος. «Lidl» στην οδό Καραολή και Δημητρίου, Εύοσμος. «Σκλαβενίτης» στο Κορδελιό. «Lidl» στα Μετέωρα Πολίχνης. «ΑΒ Βασιλόπουλος» στα Πεύκα. «Μασούτης» στην οδό Βενιζέλου, Αμπελόκηποι. «Μασούτης» στην οδό Παπανδρέου, Αμπελόκηποι. «Grand Mασούτης» στην αερογέφυρα Σταυρούπολης. «Σκλαβενίτης» στην Ευκαρπία. «Ελληνικά Μάρκετ» στην Πολίχνη. «Lidl» σε Διαβατά, Σίνδο και Κουφάλια. «Discount» στον Αγιο Αθανάσιο.

Την Πέμπτη 3/11, μαζική εξόρμηση στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου για τα εργατικά «ατυχήματα» από τα σωματεία: Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Τύπου - Χάρτου, Χημικής Βιομηχανίας.

Το Σάββατο 5/11 από το πρωί μαζική παρέμβαση - εξόρμηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης για την απεργία με αφορμή τη συζήτηση για μείωση ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λόγω του ενεργειακού κόστους.

Προσυγκεντρώσεις για την απεργία

Τα σωματεία της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν προσυγκεντρώσεις προκειμένου να κατευθυνθούν συγκροτημένα στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση:

Τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Μισθωτών Τεχνικών στην πλατεία Αθωνος στις 10 π.μ.

Στον ίδιο χώρο έχουν ορίσει προσυγκέντρωση και τα σωματεία της Βιομηχανίας: Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών, Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Υποδηματοποιίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου - Καλλυντικού.

Το ΣΕΤΕΠΕ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και η Ενωση Λογιστών στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους στις 10 π.μ.

Το ΣΕΤΗΠ, στις 10 π.μ., στον ΟΤΕ της Καρόλου Ντηλ.

Τα σωματεία του Δημοσίου, στις 9.45 π.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Σε Στερεά και Εύβοια

Στη Φωκίδα, το Εργατικό Κέντρο, παρουσία του Γιώργου Πέρρου, μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ., περιοδεία στα μεταλλεία της «Imerys», ενώ στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν χτες περιοδείες σε εργοστάσια τροφίμων, από το τοπικό συνδικάτο και κλιμάκιο της Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της, Αποστόλη Γαρμπή. Ταυτόχρονα, σήμερα, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους σε εργοστάσια (όπως κονσερβάδικα, διαλογητήρια, συσκευαστήρια) με θερινή ή ολιγόμηνη απασχόληση στη σύσκεψη που οργανώνει στις 7 μ.μ. στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου για να συζητήσουν τα αιτήματα, τις εξελίξεις που υπάρχουν για τους εποχικούς εργαζόμενους, όπως επίδομα ανεργίας, εποχικό επίδομα, συνταξιοδοτικό, ένταξη των εργαζομένων ως εποχικών και όχι των επιχειρήσεων και τις αγωνιστικές δράσεις πάνω σε αυτά.

Συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις

Αύριο, Τετάρτη 2 Νοέμβρη:

Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, στην «ΑΡΓΟΣ», στις 4.30 π.μ. στη διεκπεραίωση και στις 12.15 το μεσημέρι στην πύλη 10. Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ. Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

Την Πέμπτη 3 Νοέμβρη:

Το Σωματείο Εργαζομένων «Hellenic Quality Foods» Εύβοιας, στη 1 το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του πτηνοσφαγείου. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πρέβεζας, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Θεοφάνειο» Πρέβεζας.

Το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, την Κυριακή 6 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ακόμα, το Σωματείο Εργαζομένων NEXI (πρώην FIRST DATA) οργανώνει συσκέψεις, με την επόμενη να γίνεται το Σάββατο 5 Νοέμβρη, διαδικτυακά, στις 11.30 π.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων!(2021-11-06 00:00:00.0)
Στο πόδι για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ(2021-09-03 00:00:00.0)
Αποφασίζουν και οργανώνουν απεργιακή απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας(2020-11-04 00:00:00.0)
Δραστηριότητα σωματείων στην Αττική(2017-09-05 00:00:00.0)
Στη μάχη της προετοιμασίας για την πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη(2016-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ