Τρίτη 1 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
«ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ» ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις στο υπουργείο Υγείας από μαζικούς φορείς

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν χθες οι συνταξιούχοι. Αύριο η κινητοποίηση των αναπήρων

Φουντώνουν οι αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που βρίσκεται σε διαδικασία «διαβούλευσης».

Χθες απαίτησαν την απόσυρσή του, με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.«Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία», διαδήλωσαν και απαίτησαν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας, κόντρα στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση που φέρνει το νομοσχέδιο. Με τα συνθήματα και τα αιτήματα των συνταξιούχων ένωσε τη φωνή της και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση χειροτερεύει την κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας, παραδίδει τους ασφαλισμένους της χώρας στο έλεος της ιδιωτικής Υγείας, τους αναγκάζει να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πρόληψη και την αποκατάσταση της υγείας τους, και την ίδια ώρα υποβαθμίζει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Παράλληλα χειροτερεύει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, συνολικά του ιατρικού προσωπικού, με επιπτώσεις για τους ασθενείς.

«Είμαστε μπροστά σε ένα ακόμα νομοσχέδιο που χειροτερεύει την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, συνολικότερα στον δημόσιο τομέα Υγείας», τόνισε ο Γιώργος Σκιαδιώτης, Α' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να πληρώνουμε ακόμα περισσότερα» τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, υπογράμμισε. Από το βήμα της κινητοποίησης κάλεσε σε ακόμα πιο αποφασιστικούς αγώνες, με επόμενο αγωνιστικό ραντεβού την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.


Στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στη δυσχερή θέση των συνταξιούχων, καθώς «πολλοί δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά φάρμακα», αναφέρθηκε ο Ερμόλαος Λινάρδος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου.«Μπορεί να είμαστε απόμαχοι της εργασίας, αλλά όχι και της ζωής», ξεκαθάρισε και απηύθυνε κάλεσμα στους συνταξιούχους να δημιουργήσουν με την πάλη τους «ανάχωμα αντίστασης» στις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου.

Τις εισφορές και κρατήσεις για την Υγεία υπενθύμισε ο Γιώργος Πεπονής, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, σχολιάζοντας ότι οι συνταξιούχοι βάζουν ήδη βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τη συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις που έχουν ανάγκη. «Ο αγώνας μας δεν τελειώνει», σημείωσε και κάλεσε σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία «μαζί με τα παιδιά μας».

«Δεν ανεχόμαστε αυτήν την εγκληματική πολιτική που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, που ορθώνει νέα εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών μας, που κατεδαφίζει τις ολοένα και περισσότερο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, που επιδεινώνει τη δραματική κατάσταση που υπάρχει στην περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία», τόνισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, και πρόσθεσε: «Δεν δεχόμαστε να χρυσοπληρώνουμε τους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας για τους γιατρούς, για τις εξετάσεις, για τις θεραπείες, για τις χειρουργικές επεμβάσεις, τη στιγμή που σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει σε όλους και σε όλες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας του λαού». Στην κατεύθυνση αυτή, απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες δομές Υγείας και αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών.

Αύριο η ΣΕΑΑΝ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, απαιτώντας να μη μείνει κανένας χρόνιος πάσχοντας - ανάπηρος χωρίς αναγκαία φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα.

«Είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να τα εξασφαλίσει δωρεάν και για όλους! Χωρίς εξαιρέσεις, πλαφόν και αποκλεισμούς. Για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους», υπογραμμίζουν οι δύο φορείς και προσθέτουν: «Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι υπάρχει μηδενική συμμετοχή για τους χρόνιους πάσχοντες και τα ΑμεΑ! Ξέρουμε καλά, αφορά περιορισμένες περιπτώσεις, αυτό που λένε κύρια νόσο. Ομως όταν το σύστημα Υγείας είναι χωρίς προσωπικό και πρέπει να κάνεις μια εξέταση, μια θεραπεία σήμερα και σου κλείνουν ραντεβού μετά από 6 μήνες ή 1 χρόνο, τότε η οικογένειά σου αναγκάζεται να κάνει το παν, να βρει λεφτά, να πληρώσει για να πας στα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων ή στον ιδιωτικό τομέα. Οποιος δεν έχει να πληρώσει, το πληρώνει και με τη ζωή του. Αλλωστε μέσα στην πανδημία όλα αποκαλύφθηκαν».

«Εχουμε πείρα. Χρόνια τώρα με δεκάδες αποφάσεις όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν συμμετοχή στις εξετάσεις, θεραπείες, έβγαλαν φάρμακα κ.ά. από τη συνταγογράφηση, έκοψαν θεραπείες από παιδιά με αναπηρία, ενώ η απόφαση του καλοκαιριού για τα παιδιά με διαβήτη απέδειξε αυτό που λέμε από καιρό, ότι θέλουν να πετάξουν τους χρόνιους πάσχοντες, τα παιδιά με διαβήτη, τους ανάπηρους έξω από τη δωρεάν παροχή ακριβών σύγχρονων θεραπευτικών μέσων, βοηθημάτων νέας τεχνολογίας, στη λογική ενός ελάχιστου πακέτου παροχών. Από κει και πέρα, όποιος θέλει κάτι καλύτερο να πληρώσει από την τσέπη του», αναφέρουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «με τους αγώνες μας τους έχουμε κόψει τη φόρα, έχουμε ακυρώσει - περιορίσει μέτρα. Ομως ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Ερχονται τώρα με την ακρίβεια, την κρίση και τον πόλεμο να προωθήσουν το "νέο ΕΣΥ" και τους νέους κανονισμούς παροχών, να μας πετσοκόψουν».

Καλούν στην κλιμάκωση του αγώνα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, με τη συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη και στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα. Για την Αθήνα η προσυγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ είναι στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή (στ. Μετρό «Πανεπιστήμιο») και την ίδια ώρα στον Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Απορρίπτεται και από την ΕΙΝΑΠ

Κατηγορηματικά και στο σύνολό του απορρίπτει το νομοσχέδιο και το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά.

«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Αν ψηφιστεί, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει ασθενείς να γίνουν πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής Υγείας. Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με τον γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ασθενείς. Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά στις δημόσιες μονάδες Υγείας, θα οδηγήσει σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας το επιβεβαίωσε. Ο σχεδιασμός της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ υπήρχε εδώ και χρόνια. Καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, στην οποία αποδείχθηκε ο ρόλος που παίζει ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας. Η αντίδραση των γιατρών του ΕΣΥ σε αυτό το νομοσχέδιο είναι καθολική, γιατί ο πυρήνας του στην ουσία καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το δημόσιο σύστημα Υγείας», επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ