Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απέλυσαν απεργούς μετανάστες

Κλίμα τρομοκρατίας στα θερμοκήπια

Η τάξη βασιλεύει και πάλι στα Βασιλικά, όπου την 1η Μάρτη οι μετανάστες εργάτες γης άρχισαν τριήμερη απεργία, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές και ανθρωπινότερες συνθήκες εργασίας. Συγκεκριμένα, οι αλλοδαποί που απασχολούνται στα θερμοκήπια και τις άλλες αγροτικές δουλιές ζητούσαν να τους πληρώνουν οι εργοδότες τους ημερομίσθιο 20 ευρώ και να μπει ένα φρένο στην εξαντλητική πολύωρη καθημερινή εργασία. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι για 15 το πολύ ευρώ να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ στα θερμοκήπια, όπου από αυτό τον μήνα επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ανθυγιεινές συνθήκες, λόγω των δηλητηριωδών αναθυμιάσεων των φυτοφαρμάκων.

Οταν την προηγούμενη Δευτέρα πολλοί απεργοί επέστρεψαν στη δουλιά τους αντί για ικανοποίηση των αιτημάτων τους πληροφορούνταν την απόλυσή τους. Οι υπόλοιποι, αφού συνάντησαν την ακαμψία των μεγαλοαγροτών και μπροστά στο φάσμα της πείνας ή και της απέλασής τους, συνέχισαν να δουλεύουν στα θερμοκήπια κάτω από τις ίδιες ασφυκτικές συνθήκες και να πληρώνονται ψίχουλα για την πολύ σκληρή δουλιά που προσφέρουν. Επίσης, αυξήθηκαν τα κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς από μέρους τόσο των οργάνων της Πολιτείας όσο και των «σκληρών» γηγενών.

Σε ανακοίνωση της η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι όλες αυτές τις μέρες έγινε ιδιαίτερα έντονη η κατασταλτική δράση του Σώματος της Συνοροφυλακής. «Ελεγχοι, εξακριβώσεις στοιχείων, συλλήψεις, εμφανής προσπάθεια κατατρομοκράτησης των μεταναστών (μάλιστα, κάποιος από αυτούς που προσπάθησε να μιλήσει σε μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, συνελήφθη εν ριπή οφθαλμού... για εξακρίβωση στοιχείων). Αποδείχτηκε έτσι άλλη μια πτυχή των αρμοδιοτήτων του ιδιότυπου αυτού, παραστρατιωτικά δομημένου Σώματος, που φυλάει τα σύνορα στην καρδιά της χώρας: εργαλείο καταστολής εργατικών διεκδικήσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ