Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο μεγάλος κίνδυνος ενός...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ποτέ δεν είχαμε και την παραμικρή αμφιβολία, για τον ολωσδιόλου ψεύτικο χαρακτήρα των όποιων επίσημων διακηρύξεων της εκάστοτε ηγεσίας των ΗΠΑ, σχετικά με το ρόλο του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Μπορεί, σε όλους τους τόνους, αυτές να δεσμεύονταν, για το δήθεν αποτρεπτικό τους ρόλο και χαρακτήρα, αλλά είμαστε βέβαιοι για το αντίθετο. Για το λόγο αυτό, δε μας ξαφνιάζουν οι πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Λος Αντζελες Τάιμς», που έγιναν χτες πρωτοσέλιδο θέμα και σε εγχώριες εφημερίδες.

Οι σχετικές ομολογίες, όμως, έχουν τη σημασία τους και γι' αυτό τις σημειώνουμε. Σύμφωνα, λοιπόν, με την αμερικανική εφημερίδα, η σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ έχει δώσει διαταγή και το Πεντάγωνο έχει προετοιμαστεί, για τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράκ, της Βόρειας Κορέας, του Ιράν, της Λιβύης και της Συρίας. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι τα σχετικά σχέδια περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, όχι μόνο σε περίπτωση αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης από πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα, αλλά και στις εξής ακόμη περιπτώσεις: Πρώτον, εναντίον στόχων, που θα ήταν ανθεκτικοί σε μη πυρηνικά όπλα και, δεύτερον, «σε περίπτωση αιφνιδιαστικών στρατιωτικών εξελίξεων». Ουσιαστικά, δηλαδή, σε οποιαδήποτε περίπτωση, που θα έκρινε σκόπιμο η αμερικανική ηγεσία...

... πυρηνικού ολοκαυτώματος

Ο «Ριζοσπάστης», βέβαια, έχει πολλές φορές σημειώσει και υπογραμμίσει τον μεγάλο κίνδυνο ενός πυρηνικού ολέθρου τα τελευταία χρόνια. Είτε, με αφορμή την εμμονή των αμερικανικών ηγεσιών στο λεγόμενο πρόγραμμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας», είτε με την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» του Μπους και άλλες εκφράσεις της αυξανόμενης συνεχώς ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, αλλά και των εντεινομένων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Εχει υπογραμμίσει, επίσης, ότι η αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου κινδύνου δεν μπορεί να στηρίζεται σε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις του τύπου «η κακή Αμερική και η καλή Ευρώπη». Ούτε, στον κίβδηλο και αποπροσανατολιστικό διαχωρισμό των ιμπεριαλιστικών ηγεσιών σε «ιέρακες» και «περιστερές». Μόνον η εγρήγορση, η μαζική κινητοποίηση και η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών μπορεί να υπερασπιστεί την ειρήνη και να αποτρέψει τα ολέθρια, φιλοπόλεμα σχέδια των κάθε λογής πολεμοκάπηλων.

Σημεία των καιρών και...

Μπόλικη ήταν η φιλολογία για τον εκλογικό νόμο και τα διάφορα σενάρια αλλαγής του ισχύοντος στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου. Αρθρα επί άρθρων και αναλύσεις επί αναλύσεων επιχειρούν, υποτίθεται, να φωτίσουν το σχετικό ζήτημα. Τι θέλουμε να παρατηρήσουμε για όλ' αυτά; Τα εξής:

Πριν μερικά χρόνια, η όποια αντίστοιχη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο διεξαγόταν στη βάση, κυρίως, ορισμένων θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών και, ιδιαίτερα, αυτής της ισονομίας των πολιτών και των κομμάτων. Το όποιο εκλογικό σύστημα κρινόταν, πρώτα και κύρια, από το βαθμό δημοκρατικότητας ή της αντιδημοκρατικότητάς του, αντίστοιχα. Από το αν καθιέρωνε όρους ίσης ή άνισης, δίκαιης ή άδικης, αντιμετώπισης των κομμάτων και κατ' επέκταση των πολιτών - ψηφοφόρων.

Σήμερα, η καλλιεργούμενη συζήτηση επιχειρεί να βάλει στο περιθώριο τις προαναφερόμενες αρχές. Θέλει να επιβάλει, ως βασικά κριτήρια της επιλογής του όποιου εκλογικού νόμου, είτε αυτό της «άνετης δημιουργίας πλειοψηφιών και κυβερνήσεων» και της «σταθερότητας του συστήματος», είτε αυτό του «μοχλού, για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού».

Το γεγονός πως και τα δυο αυτά «κριτήρια» πολύ λίγη ή καμία σχέση έχουν με τη δημοκρατία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, δε φαίνεται να απασχολεί τους διάφορους αναλυτές και αρθρογράφους.

... ο ρόλος των δημοσιογράφων

Σημειώνουμε το προαναφερόμενο γεγονός, γιατί αποτελεί μια χαρακτηριστική απόδειξη της αντιδημοκρατικής πορείας που επιβάλλεται - άλλες φορές υπόγεια και σιγά σιγά και άλλες απότομα και προκλητικά - στη δημόσια ζωή της χώρας. Μια πορεία, βέβαια, που δε βρίσκεται μόνον ή κυρίως στο επίπεδο της όποιας φιλολογίας και του κλίματος, αλλά και στην πράξη. Η πολύμορφη ενίσχυση των διάφορων κατασταλτικών μηχανισμών, οι «ευρω-τρομονόμοι» και τα «ευρω-φακελώματα», η συνήθης πλέον αυταρχική αντιμετώπιση της όποιας λαϊκής κινητοποίησης, οι αλλεπάλληλες δίκες σε βάρος εργατών και αγροτών συνδικαλιστών, μαθητών, φιλειρηνιστών, κλπ., κλπ. αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Το σημειώνουμε, ακόμη, γιατί στη λογική αυτή έχει εγκλωβιστεί ένας σημαντικός αριθμός δημοσιογράφων, με συνέπεια να μετατρέπονται ουσιαστικά σε προπαγανδιστές και στηρίγματα της αντιδημοκρατικής αυτής πορείας. Δε νομίζουν, για παράδειγμα, αρκετοί εξ αυτών, ότι αποτελεί - τουλάχιστον - ειρωνεία να διεκδικούν από τη μια την καθιέρωση της ανόθευτης απλής αναλογικής στην ΕΣΗΕΑ και από την άλλη να αναμασούν τα κυβερνητικά ψευτοεπιχειρήματα για το εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών;

Αλλα ζητάνε οι εργαζόμενοι

Στα λίγα 24ωρα που παρήλθαν από τη δημοσίευση του «πλαισίου αρχών» της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό έγινε πλέον σαφές ότι και με τα νέα μέτρα όχι μόνο δε βελτιώνεται η θέση των εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά χειροτερεύει. Ακόμα και αυτοί που στηρίζουν τα μέτρα δεν τολμούν να πουν ότι βελτιώνεται η κατάσταση. Κι όμως πηγαίνουν στο διάλογο - απάτη. Σ' ένα τραπέζι όπου υπάρχουν μόνο οι αξιώσεις του κεφαλαίου. Ούτε ένα αίτημα των εργαζομένων, ούτε η παραμικρή βελτίωση της θέσης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων δεν μπαίνουν στη διαπραγμάτευση.

Μήπως άραγε είναι αίτημα του εργαζόμενου λαού η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η κατάργηση της κατάκτησης των γυναικών για έξοδο στη σύνταξη πέντε χρόνια πριν τους άντρες; Μήπως ο κόσμος ζητάει να παραμένει στην εργασία και πέραν της 35ετίας, μήπως επιθυμεί τον αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών, την παράδοση των αποθεματικών του - των δικών του χρημάτων - στον τζόγο; Μήπως θέλει να πληρώνει και τρίτη εισφορά - πέραν της κύριας και επικουρικής - όταν ήδη αυτές οι εισφορές είναι κομμάτι του μισθού του, που όλο και μειώνεται; Μήπως ζητάει να φορτωθεί η Εργατική Εστία τα βάρη του κράτους στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής;

Ακόμα και αυτή η κρατική χρηματοδότηση, που μέχρι τώρα η κυβέρνηση με το έτσι θέλω δεν καταβάλλει, τίθεται με τον εξής εκβιαστικό τρόπο: Αποδεχτείτε πρώτα τις ανατροπές, υπογράψτε τη θανατική καταδίκη της εργατικής τάξης και μετά βλέπουμε τι θα χρειαστεί να δώσει ο προϋπολογισμός. Αραγε πριν ένα χρόνο γι' αυτά τα ζητήματα κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι; Γι' αυτά απέργησαν εκατομμύρια;

Οχι και πάλι όχι! Και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ το γνωρίζουν καλά. Και όμως αυτά συζητά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και η πλειοψηφία. Αυτά τα μέτρα χαρακτήρισε σαν «καλή αρχή». Ομως οι εργαζόμενοι έχουν τα δικά τους αιτήματα. Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν σε έναν και μόνο διάλογο: Σε αυτόν όπου ζήτημα πρώτο θα ήταν η κατοχύρωση και αναβάθμιση της δημόσιας, καθολικής, υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης. Σε διάλογο, όπου συζήτηση θα γινόταν για τη μείωση των ορίων ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες. Για την κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας και το ύψος της θα ήταν σε σύνδεση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Μια συζήτηση έχει νόημα, μόνο αν στο τραπέζι τεθεί η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών, το πώς θα υποχρεωθούν οι εργοδότες να καταβάλουν τις εισφορές που παρακρατούν από τους εργαζόμενους, η επέκταση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Αυτό που συστηματικά αρνούνται να κάνουν οι πλειοψηφίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, το κάνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που ετοιμάζονται και πάλι να βγουν στους δρόμους. Να βγουν, έχοντας βαθιά επίγνωση -ιστορική και κοινωνική - ότι σε μια τέτοια διαπραγμάτευση κυβέρνηση και κεφάλαιο θα έρθουν μόνο αν εξαναγκαστούν. Και θα υποκύψουν, όπως υπέκυψαν για το οχτάωρο και τις άλλες ασφαλιστικές κατακτήσεις, μόνο αν απέναντί τους έχουν ένα ρωμαλέο, ενωμένο και ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα... βροχερά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΙΓΟΥΡΑ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ πυρετωδώς ο Λαλιώτης αυτές τις ημέρες. Μπόρα ήρθε, πλημμύρες είχαμε, προβλήματα στους δρόμους και στα οδοστρώματα είχαμε. Η καλύτερη του δηλαδή!

Θα μπορέσει, επομένως, με άνεση και ...εμπεριστατωμένα στοιχεία να μας αποδείξει ότι για όλα φταίνε τα έργα που ανέθεσε σε εργολάβους η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992, τα οποία δυστυχώς έκτοτε δεν μπόρεσε να επιδιορθώσει η κυβέρνηση.

Διότι, ως γνωστόν, το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα του πολίτη και βρίσκεται πάντα κοντά του, όταν έχει προβλήματα, κάνοντας φυσικά παραλλήλως και την πολιτική του παρέμβαση.

ΑΡΑΓΕ τα νησιά του Αιγαίου, που λόγω της απαγόρευσης του απόπλου θα μείνουν μια ή και δυο εβδομάδες αποκλεισμένα, τα σκέφτεται κανείς αυτόν τον καιρό; Διότι έτσι όπως τα έκανε ο Ανωμερίτης, μερικά εξυπηρετούνται με ...ένα δρομολόγιο την εβδομάδα. Οπότε αν αναβληθεί, καταλαβαίνετε...

Βλέπετε, δε συμφέρει τους ακτοπλόους εφοπλιστές να κάνουν αυτή την περίοδο δρομολόγια. Κι αφού δεν τους συμφέρει, κάτι ψιλολεπτομέρειες όπως η επικοινωνία ακριτικών περιοχών ...πάνε περίπατο.

ΩΣΤΕ ΤΡΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ προτάσεις διαθέτει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας. Απ' ό,τι φαίνεται βάλθηκε να επιβεβαιώσει το ρητό που λέει ότι «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη».

Γιατί, βέβαια, όσες προτάσεις και να διαθέτει η κυβέρνηση ...μόνο ένα στόχο έχει και αυτός είναι το τσεκούρωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Και, ταυτόχρονα, η παράδοσή της κοινωνικής ασφάλισης -ιδιαίτερα των αποθεματικών - στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Εδώ, που τα λέμε, έτσι είναι η καπιταλιστική ζωή μας. Κάποιοι χάνουν και κάποιοι κερδίζουν. Μόνο που είναι μονίμως οι ίδιοι. Και οι πρώτοι και οι δεύτεροι...


Γρηγοριάδης Κώστας

Εξι μήνες μετά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εξι μήνες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη στο Μανχάταν και στο Πεντάγωνο, μπορεί να μην έχουν απαντηθεί ακόμα τα καυτά ερωτήματα (ποιοι, γιατί και πώς οργάνωσαν και εκτέλεσαν μιας τέτοιας έκτασης τρομοκρατική επιχείρηση, πώς ξέφυγαν από το άγρυπνο βλέμμα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, κ.ά.), ωστόσο έχει φανεί και με το παραπάνω ποιοι το εκμεταλλεύτηκαν και σε ποια κατεύθυνση. Εξι μήνες μετά η κυβέρνηση των ΗΠΑ - χωρίς να έχουν συλλάβει ακόμα τους ηγέτες της «Αλ Κάιντα» και των Ταλιμπάν - κατάφερε μέσα από «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» να εγκαταστήσει για πρώτη φορά στρατεύματα σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας, θέτοντας τις βάσεις για την επιβολή της ηγεμονίας της στη στρατηγικής σημασίας αυτή περιοχή. Κατάφερε να αυξήσει τις πολεμικές δαπάνες κατά 14% ή κατά 48 δισ. δολ., να σπρώξει την αμερικανική οικονομία στην «ανάκαμψη» όπως λένε, να «σύρει» τους Ευρωπαίους στον ευρωτρομονόμο και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, κ.ο.κ. Προχώρησε τον «πόλεμο των άστρων», έφτιαξε τον «άξονα του κακού», ενώ τελευταίο επίτευγμα είναι τα σχέδια για πυρηνικό πόλεμο εναντίον επτά χωρών - εχθρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ρωσία! Και είμαστε μόλις έξι μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, το οποίο και αν ακόμα δε συνέβαινε θα έπρεπε οι ΗΠΑ να το εφεύρουν για χάρη της πλανητικής ηγεμονίας τους!

«Συμφωνίες» για κέρδη

Αν είχατε αμφιβολίες για το τι κατάφερε η κυβέρνηση Σημίτη με τις περιβόητες «συμφωνίες κυρίων» (σ.σ. θυμάστε, αυτές με τις οποίες υποτίθεται ότι θα «χαλιναγωγούσε» τον πληθωρισμό) κατά τα προηγούμενα χρόνια, τα στοιχεία έρχονται να δώσουν αποστομωτική απάντηση. Οι βιομηχανίες τροφίμων αύξησαν θεαματικά τα κέρδη τους, τρεις φορές πάνω από τον πληθωρισμό! Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ICAP για το 2000 οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου τροφίμων/ποτών ανέρχονται σε 8,125 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στο σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας με ποσοστό 24,2%. Διατηρεί όμως και τη μερίδα του λέοντος και στα κέρδη. Τα καθαρά κέρδη του κλάδου διαμορφώνονται σε 461,52 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 18,6% των συνολικών κερδών της βιομηχανίας! Μόνον ο τομέας των τροφίμων πραγματοποίησε πωλήσεις 6,558 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο καθαρών κερδών ανήλθε στο 11%, ερχόμενος στη δεύτερη θέση μετά τον κλάδο του πετρελαίου! Με άλλα λόγια οι «συμφωνίες κυρίων» ήταν συμφωνίες για -εγγυημένη- αύξηση των κερδών των βιομηχάνων και όχι βέβαια «προστασίας του καταναλωτή» και άλλα τέτοια παραμύθια, που πούλαγαν οι «εκσυγχρονιστές».

Κατά φαντασία ρεπορτάζ

«Οι συνεννοήσεις (σ.σ. της ΝΔ) με την Αριστερά και ειδικώς με το ΚΚΕ, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά ο Ορέστης Κολοζώφ με τον οποίο γίνονται συζητήσεις έχει ξεκαθαρίσει ότι συμφωνίες είναι δυνατόν να γίνουν μόνο σε τοπικό επίπεδο και όχι σε κεντρικό». Αυτά έγραφε το σεναριακής φαντασίας ρεπορτάζ της «Απογευματινής της Κυριακής», παρά τις επανειλημμένες, κατηγορηματικά αντίθετες τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ -ακόμη και με προχτεσινή δημόσια δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα - σχετικά με τις δήθεν συνεργασίες του Κόμματος, τόσο με τη ΝΔ, όσο και με το ΠΑΣΟΚ.

Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι το σχετικό ρεπορτάζ θέλει να εξυπηρετήσει την εκλογικίστικη και ψηφοθηρική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ και, ιδιαίτερα, τη δημιουργία εντυπώσεων, περί ανοιγμάτων, κλπ., κλπ. Και μπορεί ο συγγραφέας του να αναμασά τα όσα διοχετεύουν από τη Ρηγίλλης, αλλά, τελικά, τη δική του υπογραφή βάζει από κάτω. Πρώτα και κύρια, επομένως, η δική του αξιοπρέπεια κρίνεται. Ή, κάνουμε λάθος;

Πουλάνε πτυχία...

Θέλετε ένα πανεπιστημιακό πτυχίο, σε όποια επιστημονική ειδικότητα προτιμάτε - μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 100 - με χρόνο και βαθμό αποφοίτησης, όποιους ακριβώς θέλετε και χωρίς να υποβληθείτε στον παραμικρό κόπο της όποιας μελέτης, εξετάσεων και οτιδήποτε σχετικού; 'Η, μήπως, έχετε ήδη πανεπιστημιακό πτυχίο και σας λείπει ένα σχετικό μεταπτυχιακό; Ο,τι κι αν θέλετε, πάντως, μπορείτε να το αποκτήσετε μέσα σε ελάχιστες μέρες, πληρώνοντας μόνο 3.300 ευρώ... Το «Διεθνές Πανεπιστήμιο Πάρκγουντ», με έδρα τις ΗΠΑ, σας εγγυάται γι' αυτό.

Αν νομίζετε ότι αστειευόμαστε, κάνετε λάθος. Το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα τα χτεσινά «Νέα» και σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, το προαναφερόμενο «πανεπιστήμιο» έχει μοιράσει ήδη χιλιάδες «πτυχία» σε πολλές χώρες του κόσμου, ορισμένα και στη χώρα μας. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται ένας «καθηγητής» του «πανεπιστημίου» Πάρκγουντ. Εμείς, τι να πούμε..;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστική απειλή

Δεν πρόκειται για διαρροή. Αν δεν το ήθελαν κύκλοι της ηγεσίας των ΗΠΑ, δεν ήταν δυνατό να διαρρεύσει ούτε λέξη από την «απόρρητη» έκθεση του Πενταγώνου για τη χρήση των πυρηνικών όπλων, που, απ' ό,τι φαίνεται, έχει ειδοποιηθεί σχετικά και το Κογκρέσο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ανακοίνωση - ειδοποίηση των ΗΠΑ προς τον κόσμο ολόκληρο.

Ειδοποιούν τους συμμάχους - ανταγωνιστές να πειθαρχήσουν και να ακολουθήσουν πειθήνια στη διαμόρφωση της λεγόμενης Νέας Τάξης πραγμάτων, χωρίς διαθέσεις να αμφισβητήσουν τις αμερικάνικες επιθυμίες. Τον ανταγωνισμό τους, που πηγάζει αντικειμενικά από την ιμπεριαλιστική φύση τους, μπορούν να τον εκτονώσουν και οι σύμμαχοι, ακολουθώντας τόσο τη θεότρελη κούρσα των εξοπλισμών, που την έναρξή της κήρυξαν οι ΗΠΑ με τη λεγόμενη αντιπυραυλική άμυνα, ή ακολουθώντας πάλι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και καιροφυλακτώντας για το μικρότερο μερίδιο από την ιμπεριαλιστική λεία.

Ετσι, με ένα αδίστακτο ιμπεριαλιστικό «σμπάρο», περιμένουν πλέον οι ΗΠΑ «πολλά τρυγόνια»... Και οι παραγγελίες στρατιωτικού εξοπλισμού να φουντώσουν, πράγμα που θα διευκολύνει να δούνε φως στην εσωτερική οικονομική ύφεση, και οι όποιες αμφισβητήσεις στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια από τους ανταγωνιστές τους να «μπουκώσουν», αν δε μετατραπούν και σε άμεση στήριξη, π.χ., επιθετικά σχέδια για Ιράκ.

Ειδοποιούν - τρομοκρατούν και τους λαούς πως είναι αποφασισμένοι, να μην ανεχτούν καμιά αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές τους επιδιώξεις και πως τους θέλουν όλους «στα γόνατα» υποταγμένους χειροκροτητές - όχι ουδέτερους - των καθημερινών τους εγκλημάτων, με την ελπίδα «να φαγωθούνε τελευταίοι...», γιατί το να ζητάς από τον ιμπεριαλισμό να «φρενάρει», είναι τόσο ουτοπία, όσο να προσπαθείς να μετατρέψεις το αρπαχτικό ζώο σε χορτοφάγο...

Πίσω, όμως, και από αυτήν την εκδήλωση δύναμης του ιμπεριαλισμού, δεν μπορεί να κρυφτεί, ταυτόχρονα, η εσωτερική του αδυναμία, η γενική του κρίση, που ακριβώς τον οδηγεί στις πιο ακραίες μορφές άμυνας και επίθεσης που περιλαμβάνουν και την πυρηνική καταστροφή. Τρομοκρατώντας τον κόσμο όλο, κρύβει το δικό του τρόμο για ένα σύστημα, που τρώγεται από τις εσωτερικές του αντιθέσεις και τα ασυμμάζευτα πλέον διαρκή εγκλήματά του, που το ένα φέρνει τ' άλλο και δεν έχουν τελειωμό, μέχρι την ίδια την ανατροπή του.

Την ανατροπή του ο ιμπεριαλισμός την ετοιμάζει μόνος του, την έχει στα σπλάχνα του, αφού στηρίζεται στην εκμετάλλευση, άρα στο διαρκές έγκλημα και στον τρόμο. Ομως, για να γίνει, χρειάζεται την ανθρώπινη μαζική δράση. Δεν είναι παράσταση, πολύ περισσότερο τηλεοπτική ταινία για να χειροκροτήσεις από την πολυθρόνα τη νίκη των καλών στο τέλος. Χρειάζεται τη μαζική ανθρώπινη συμμετοχή, που ανατρέπει σχέδια, ή έστω τα καθυστερεί σε πρώτη φάση, αλλά, ταυτόχρονα, διαμορφώνει καινούριους λαϊκούς συσχετισμούς, που θα θέλουν και θα μπορούν να στείλουν στον αγύριστο ολόκληρο το εκμεταλλευτικό σύστημα μαζί με τις απειλές και τα πυρηνικά του...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ