Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στρατιωτική «στήριξη» και μετά το τέλος του πολέμου

Αποκαλυπτικά τα μακρόπνοα σχέδια που επεξεργάζεται το Πεντάγωνο

Αμερικανός εκπαιδευτής του ουκρανικού στρατού σε άσκηση τις παραμονές της ρωσικής εισβολής

Ukrainian Defense Ministry Pre

Αμερικανός εκπαιδευτής του ουκρανικού στρατού σε άσκηση τις παραμονές της ρωσικής εισβολής
Αποκαλυπτικά για τη βαθιά εμπλοκή των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία και συνολικότερα είναι τα μακρόπνοα σχέδια που καταρτίζει το Πεντάγωνο για την εξέλιξη του πολέμου και τις ευρύτερες προεκτάσεις του για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, την ώρα που όλα τα στρατόπεδα προετοιμάζονται για μακροχρόνια αντιπαράθεση στην Ουκρανία αλλά και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το Πεντάγωνο προετοιμάζει λεπτομερείς αναλύσεις και επεξεργάζεται πώς να υποστηρίξει τον στρατό της Ουκρανίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Αμυνας, που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Οι προσπάθειες καθοδηγούνται από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μ. Μίλεϊ, και θα βασιστούν στα δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή τον Φλεβάρη.

Το Πεντάγωνο εξετάζει το «μέλλον των ουκρανικών δυνάμεων», ερωτήματα όπως «Τι έχει νόημα;» «Ποιοι είναι οι στόχοι της Ουκρανίας» και «Τι θέλουμε να αρχίσει να έχει η Ουκρανία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα;» όσον αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη, αναφέρουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα σχέδια των ΗΠΑ είναι σε βάθος χρόνου και πέρα από την τρέχουσα σύγκρουση, η οποία αναμένεται να είναι μακρά, οι ΗΠΑ «κοιτάζουν» τουλάχιστον τα επόμενα πέντε χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ανέφερε αξιωματούχος.

Η ανάλυση διεξάγεται σε συνεργασία με τους Ουκρανούς και εάν εγκριθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πωλήσεις όπλων για χρόνια και στη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης. Θα παρέχει έναν σαφή οδικό χάρτη που δείχνει πώς οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο ουκρανικός στρατός.

Εξάλλου το αμερικανικό σχέδιο «θα μπορούσε τελικά να επεκτείνει τη συμμαχική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία τα επόμενα χρόνια μέσω μακροπρόθεσμων, πολυετών συμβάσεων όπλων που θα μπορούσαν αρχικά να οριστικοποιηθούν πριν από το τέλος της πρώτης θητείας Μπάιντεν», επισημαίνουν στο CNN.

Ανταγωνισμοί για την «πίτα» της ανοικοδόμησης

Παράλληλα, εξελίσσεται και ο ανταγωνισμός εντός του ευρωατλαντικού άξονα για το μοίρασμα της «πίτας» των επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται για έβδομο μήνα χωρίς να διαφαίνεται προοπτική για τερματισμό στο εγγύς μέλλον, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απευθύνθηκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, φιλοδοξώντας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας «Advantage Ukraine».

«Ανοικοδομούμε την οικονομία μας», υποστήριξε και «προσφέρουμε στις επιχειρήσεις σας μια ευκαιρία συνεργασίας προς όφελος όλων», με περισσότερα από 500 έργα αξίας 400 δισ. δολαρίων για ξένες εταιρείες και ιδιώτες επενδυτές.

Στις αρχές Ιούλη, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντ. Σμιχάλ είχε υπολογίσει το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας σε 750 δισ. δολάρια. Το 2021 οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ουκρανία ανέρχονταν σε 532 εκατ. δολάρια, αυξημένες κατά 32% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ άλλων και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είχαν χτες ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς και ο Ουκρανός Πρόεδρος, ενόψει και της Διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώνει το Βερολίνο στις 25 Οκτώβρη.

Ενδεικτική στο μεταξύ των αντιθέσεων μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα είναι η στάση της Ουγγαρίας, η οποία πιέζει να διαγραφούν τρεις Ρώσοι ολιγάρχες από τη λίστα κυρώσεων. Η ΕΕ έχει προθεσμία έως τις 15 Σεπτέμβρη για να ανανεώσει τα μέτρα της σε βάρος Ρώσων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαφορετικά θα λήξουν.

Η Ουκρανία απειλεί να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε γύρω από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που διαπίστωσαν ζημιές σε τμήματα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και επισημαίνουν ότι οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο είναι «συνεχώς υπό πίεση, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρώπινο λάθος, με συνέπειες για την πυρηνική ασφάλεια».

Η ΙΑΕΑ ζήτησε άμεση δημιουργία «ζώνης πυρηνικής ασφάλειας» στον πυρηνικό σταθμό, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ να ζητά διευκρινίσεις, καθώς η Μόσχα απορρίπτει το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τον σταθμό και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ρ. Γκρόσι, διαχώρισε την «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» από τη «ζώνη πυρηνικής ασφάλειας»: «Μιλάμε για άμεση δημιουργία μιας ζώνης προστασίας πυρηνικής ασφάλειας, η οποία είναι ίσως πιο μέτρια από την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική».

Το πόρισμα του Οργανισμού αναφέρει την «επείγουσα ανάγκη να συμφωνηθούν μέτρα για την πρόληψη πυρηνικού ατυχήματος, που θα οφείλεται σε ζημιά από τα στρατιωτικά πλήγματα στη Ζαπορίζια» και καλεί σε άμεσες διαβουλεύσεις Μόσχα και Κίεβο.

Στο μεταξύ η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας, δήλωσε ο Oλ. Κορίκοφ, επικεφαλής κρατικός επιθεωρητής πυρηνικής και ραδιενέργειας της Ουκρανίας.

Επίσης η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε χτες τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια να εκκενώσουν την πόλη «για τη δική τους ασφάλεια», ενώ η Μόσχα καταγγέλλει συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Πάντως το Κίεβο αναμένει από την αντιπροσωπεία της ΙΑΕΑ να παρουσιάσει τα γεγονότα σχετικά με την «παραβίαση όλων των πρωτοκόλλων πυρηνικής ασφάλειας», σημείωσε ο ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θέτει ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε τη Δύση ότι ασκεί πίεση στην αποστολή της ΙΑΕΑ, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει παράσχει πλήρη στοιχεία για την πηγή των βομβαρδισμών κατά του πυρηνικού σταθμού και διερωτάται γιατί η Υπηρεσία δεν κατονομάζει στην έκθεσή της την Ουκρανία ως υπαίτια. Είπε επίσης ότι η Ουκρανία συντόνιζε τις επιθέσεις της στην εγκατάσταση με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών.

Ο Πούτιν ζητά τροποποίηση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν προειδοποίησε χτες για επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, λέγοντας ότι θα συζητήσει την τροποποίηση της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών για τον περιορισμό των χωρών που μπορούν να δέχονται αποστολές φορτίου.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία και τη Δύση ότι εξαπάτησαν τη Ρωσία και τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν κατευθύνονται προς τις φτωχότερες χώρες και επιπλέον εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων, με «έξυπνες κυρώσεις» να συνεχίζουν να περιπλέκουν το ρωσικό εμπόριο.

«Δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις σε προϊόντα, αλλά υπάρχουν περιορισμοί που συνδέονται με την επιμελητεία, με τα φορτία, τις πληρωμές και την ασφάλεια. Πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς παραμένουν», κατέληξε ο Πούτιν.

Η Ρωσία υπέγραψε τις συμφωνίες με την Ουκρανία τον Ιούλη, με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, «θεωρώντας ότι θα βοηθούσε στην άμβλυνση των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων στον αναπτυσσόμενο κόσμο», ανέφερε ο Πούτιν, αλλά αντίθετα «ήταν οι πλούσιες δυτικές χώρες που εκμεταλλεύονταν τη συμφωνία».

«Αν εξαιρέσουμε την Τουρκία ως ενδιάμεση χώρα, τότε σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία δεν αποστέλλονται στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά στις χώρες της ΕΕ», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο δύο από τα 87 πλοία, που μετέφεραν 60.000 τόνους σιτηρών, πήγαν σε «φτωχές» χώρες.

Μάλιστα ο Ρώσος Πρόεδρος θα εξετάσει τον «περιορισμό των προορισμών για εξαγωγές σιτηρών και άλλων τροφίμων» και θα το συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μ. Ποντολιάκ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να επανεξετάσει τη συμφωνία, η οποία «τηρείται αυστηρά».

Ουκρανός στρατηγός παραδέχεται πλήγματα στην Κριμαία

Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν θα τελειώσει φέτος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο ή μίας επίθεσης από τη Λευκορωσία.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε μια σειρά πυραυλικών πληγμάτων σε αεροπορικές βάσεις στην Κριμαία κατά τη διάρκεια του πολέμου, για τα οποία μέχρι στιγμής το Κίεβο δεν είχε αναλάβει επίσημα ευθύνη.

Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επί του παρόντος δύο αντεπιθέσεις εναντίον ρωσικών θέσεων στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ισχυρίστηκε ο Ολ. Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Πάντως, ενώ καθημερινά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοινώνει μεγάλες απώλειες για τις δυνάμεις του Κιέβου που επιχειρούν αντεπιθέσεις, ανταποκριτές της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης μετέδωσαν ότι η πόλη Μπαλακλίγια, στην περιφέρεια Χάρκοβο (ανατολικά), δέχθηκε επίθεση προχτές, με τις ουκρανικές δυνάμεις να ανακτούν εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του χωριού Βερμπίβκα.

Επίσης οι ΗΠΑ και η Υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού της Βρετανίας διαβεβαιώνουν πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προελάσει σε περιοχές της Χερσώνας.

Δυτικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν αφού έχει απαγορευτεί η πρόσβασή τους στο μέτωπο, ενώ δημοσίευμα της αμερικανικής «Washington Post», επικαλούμενο μαρτυρίες Ουκρανών στρατιωτών, κάνει λόγο για μεγάλες απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις και σημαντική υπεροπλία της ρωσικής πλευράς στην περιοχή.

Στο μεταξύ το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις για ένταξη στη Ρωσία στις 4 Νοέμβρη, την «ημέρα εθνικής ενότητας». Αρχικά τα δημοψηφίσματα προγραμματίζονταν για τον Σεπτέμβρη αλλά αναβλήθηκαν για λόγους ασφαλείας, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις.

Επίσης φιλορώσοι αξιωματούχοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις για να αναγνωριστεί το Ντονέτσκ ως ανεξάρτητη «δημοκρατία» από επτά κράτη σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική.

ΗΠΑ: Και άλλη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) είχαν προγραμματίσει για χτες οι ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι έχει ενημερωθεί σχετικά η Μόσχα, για αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου έκανε λόγο για «δοκιμή ρουτίνας», η οποία έχει σκοπό να καταδείξει το επίπεδο ετοιμότητας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

Η τελευταία δοκιμή Minuteman III (στις 16 Αυγούστου), ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, είχε αναβληθεί δύο φορές, τον Μάρτη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στις αρχές Αυγούστου, ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, μετά την επίσκεψη της Ν. Πελόζι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ