Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ
Επιχείρηση συγκάλυψης με το «καλημέρα»

Eurokinissi

Συγκάλυψη και «στόματα κλειστά» είναι η γραμμή της κυβέρνησης, όπως φάνηκε από τα όσα εκτυλίχθηκαν χτες κατά την πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές - παρακολουθήσεις, με την τροχιοδεικτική βολή να έχει άλλωστε ήδη δοθεί από την κυβέρνηση από την κεκλεισμένων των θυρών σχετική συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ετσι, με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι εργασίες της Επιτροπής θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και με πλήρη μυστικότητα. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι προληπτικές απειλές από την πλευρά της ΝΔ, πριν ακόμα αρχίσει η συνεδρίαση, ότι όποιος παραβιάζει τη μυστικότητα θα πρέπει να διώκεται και ποινικά, με 10ετή φυλάκιση όπως πρότεινε η Ντ. Μπακογιάννη!

Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε ακόμα ότι δεν θα δημοσιοποιούνται, ούτε θα διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων, παρά μόνο οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, σε ειδική αίθουσα όπου θα φυλάσσονται για λόγους «διασφάλισης του απορρήτου».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε να μην αναπαράγεται από το κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση, αλλά τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται, εκτός των αναφορών σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Το ΚΚΕ, επιδιώκοντας να συμβάλει όσο είναι δυνατόν στην επί της ουσίας διερεύνηση, σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για να είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής.

Μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε δήλωσή του σημείωσε: «Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής πρέπει να είναι δημόσια, υπό την έννοια ότι δημόσια πρέπει να δίνονται τα επίσημα πρακτικά της Βουλής στα κόμματα και στους δημοσιογράφους, για να μπορεί να ενημερώνεται ο κόσμος για τα σοβαρά ζητήματα που συζητιούνται και αφορούν τα δικαιώματά του και τις ελευθερίες του, και ιδιαίτερα το θέμα της παραβίασης των επικοινωνιών, δηλαδή των παρακολουθήσεων. Και επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά δημοκρατικά δικαιώματα, η συνεδρίαση δεν μπορεί να γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, ούτε να υπάρχει επιλεκτική ενημέρωση. Θέματα που τυχόν μπορεί να έχουν τον χαρακτήρα του απορρήτου, μετά από εξέταση της Επιτροπής, μπορεί αυτά να μη δίνονται στη δημοσιότητα και είναι αυτά που αφορούν μυστικά στρατιωτικά απόρρητα.

Δεύτερον, θεωρούμε ότι επειδή η Επιτροπή έχει εξεταστικό έργο και εισαγγελικές αρμοδιότητες, δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου από τους μάρτυρες, ακριβώς επειδή δεν έχει κανένα νόημα και καμία ουσία η εξέταση του κάθε μάρτυρα αν κρύβεται πίσω από τη λογική του απορρήτου. Αρα, λοιπόν, δεν μπορεί να ισχύει αυτή η περίπτωση και η Επιτροπή έχει το δικαίωμα και να εξετάσει χωρίς απόρρητο και να έχει πρόσβαση σε όλα τα υλικά, ακόμα και αυτά που είναι διαβαθμισμένα, γιατί δεν μπορεί να φεύγουν τέτοια υλικά και να γίνονται φέιγ βολάν ή να πηγαίνουν επιλεκτικά σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με αυτήν τη βάση, λοιπόν, σταθήκαμε και τοποθετηθήκαμε στην Επιτροπή, και από αυτήν την άποψη η απόφαση της πλειοψηφίας μάς βρίσκει αντίθετους και θεωρούμε ότι δεν διευκολύνει την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων».

Ειδικότερα, για την επίκληση του απορρήτου από τους εξεταζόμενους μάρτυρες, η θέση του ΚΚΕ είναι ότι αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής είναι η διερεύνηση παραλείψεων, καταχρήσεων κ.ο.κ. από πλευράς της ΕΥΠ και άλλων κρατικών οργάνων που προσβάλλουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα (απόρρητο επικοινωνιών, προστασία προσωπικών δεδομένων κ.λπ.). Επομένως, η επίκληση του απορρήτου εμποδίζει τη σε βάθος διερεύνηση και άρα την ουσιαστική υλοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και τελικά την αποκάλυψη της αλήθειας στον ελληνικό λαό.

Επίσης, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται ρητά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ότι ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών μπορεί να ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος 2225/1994. Κατ' επέκταση, εφόσον η Εξεταστική Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητά η ίδια την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου ενώπιόν της.

Αντίστοιχα, έχει δικαίωμα να λάβει γνώση και σχετικού κρίσιμου υλικού δικογραφιών που έχουν ήδη σχηματιστεί, χωρίς να μπορεί να γίνεται ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής επίκληση της αρχής της μυστικότητας της ανάκρισης.

Οι βουλευτές της ΝΔ απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για διακομματικό προεδρείο. Αποφάσισαν να εκλεγούν ως πρόεδρος ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και αντιπρόεδρος η Αννα Μάνη - Παπαδημητρίου, βουλευτές της ΝΔ.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν σήμερα, οπότε θα τεθεί το θέμα της δυνατότητας επίκλησης από τους μάρτυρες του απορρήτου σε στοιχεία ή πληροφορίες που τους ζητούνται και αφορούν την ΕΥΠ. Επιπλέον, τα κόμματα θα καταθέσουν τις πρώτες προτάσεις τους για τα πρόσωπα που θέλουν να κληθούν για εξέταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διερεύνηση πρέπει να ξεκινήσει από το ίδιο το έγκλημα(2023-12-15 00:00:00.0)
Συνυπέγραψαν τη «συσκότιση»(2022-10-22 00:00:00.0)
Βγάζει μάτι η επιχείρηση συγκάλυψης και για τις παρακολουθήσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ(2022-09-16 00:00:00.0)
Υποκλοπές, παρακολουθήσεις και συγκάλυψη: Ο λαός θα δώσει τη λύση(2022-09-10 00:00:00.0)
Συγκάλυψη και απειλές για «στόματα κλειστά»(2022-09-09 00:00:00.0)
Ανακίνηση της υπόθεσης «Ζήμενς» - ΟΤΕ(2010-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ