Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στην εμπλοκή

Τα επόμενα βήματα στην εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού μεθοδεύουν οι αρμόδιοι παράγοντες.

Ενδεικτικά: Την Τρίτη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, στρατηγό Thierry Burkhard, κατά την οποία συζητήθηκαν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και στις ευρύτερες επιπτώσεις του αναθεωρητισμού στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του Ευρωατλαντικού Χώρου», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ.

Ενόψει, δε, της επικείμενης Συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session), η οποία θα λάβει χώρα στο Ταλίν της Εσθονίας από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου, συζήτησαν επίσης θέματα που «άπτονται της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης της Συμμαχίας και του ευρύτερου ρόλου που δύναται και πρέπει να αναλάβει η ΕΕ».

Στην ατζέντα άλλωστε της Συνόδου (όπου για πρώτη φορά προγραμματίζεται να παραβρεθούν ως προσκεκλημένοι οι Αρχηγοί Αμυνας της Φινλανδίας και της Σουηδίας) μπαίνουν οι «στρατιωτικές στρατηγικές εξελίξεις εντός της Συμμαχίας», η «εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σχετικά με την αποτρεπτική και αμυντική στάση της Συμμαχίας» (με βασικό άξονα την ανάπτυξη συνολικά 300.000 ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτών στην Ανατ. Ευρώπη). Μπαίνουν επίσης οι τρέχουσες επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και της KFOR στο Κόσοβο.

Επίσης, στο πλαίσιο των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», οι δυο αρχηγοί αναφέρθηκαν στη «διαρκώς ενισχυόμενη σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και στην περαιτέρω εμβάθυνσή της μέσω ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων σε διμερές, πολυμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο».

Θυμίζουμε, τέτοιες Οδηγίες υπέγραψαν οι δυο αρχηγοί στις 21/1 φέτος, σε εφαρμογή της «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και την Ασφάλεια» που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Οι Οδηγίες καθορίζουν και εξειδικεύουν την υλοποίηση της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος - Γαλλίας στους τομείς των Επιχειρήσεων, της Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης, της ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σχολών, του Διαστήματος, της Κυβερνοασφάλειας, των Πληροφοριών, της συνεκπαιδεύσης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ των επιμέρους κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο, οι δύο αρχηγοί στην τηλεφωνική τους επικοινωνία τόνισαν τον «καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες με τις διεθνείς συνεργασίες στις οποίες συμμετέχουν και που αποσκοπούν στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρική», με την ντόπια αστική τάξη να αναζητά όλο και πιο ενεργό ρόλο Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη ζώνη, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και κάποιες καλύτερες μερίδες από την καπιταλιστική μερίδα της περιοχής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό ιπτάμενο ραντάρ της ελληνικής ΠΑ τύπου Embraer EMB-145 AEW&C έκανε πτήση επιτήρησης χτες στην Κεντρική Μεσόγειο, σε μια ζώνη όπου κινούνται αμερικανικό αεροπλανοφόρο και οι μονάδες συνοδείας του, όπως και μονάδες του Ρωσικού Στόλου της Μεσογείου, σε μια συγκέντρωση δυνάμεων που αποτυπώνει επί του πεδίου την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Στην Αλεξανδρούπολη «ο μεγαλύτερος αριθμός αμερικανικών όπλων που πέρασαν από ένα λιμάνι»

Την ίδια ώρα, ακόμα ένα οχηματαγωγό με πολεμικό υλικό του Ιταλικού Στρατού αναμένεται να δέσει στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο αξιοποίησης του ακριτικού λιμανιού για τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το οχηματαγωγό «CAPUCINE», πλοίο ίδιων χαρακτηριστικών με το «SEVERINE» που μετέφερε ιταλικά στρατεύματα στην Αλεξανδρούπολη τον Αύγουστο, θα φτάσει στο λιμάνι το πρωί της Παρασκευής, μεταφέροντας το φορτίο του από την Ιταλική Ορτόνα.

Το λιμάνι, το αεροδρόμιο και οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες της Αλεξανδρούπολης και του Εβρου συνεχίζουν να σημειώνουν σταθερά υψηλή κινητικότητα ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που αξιοποιούν την περιοχή για τη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων προς και από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, θέτοντας την πόλη στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Οπως τόνισε σε συνέντευξή του στη γαλλική «Mediapart», ο Andre Cameron, Αμερικανός διευθυντής λιμενικών επιχειρήσεων στην Αλεξανδρούπολη, επτά από τις 21 αποστολές μεταφοράς όπλων και εξοπλισμού που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ από τον Ιούλη του 2020, πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες, προσθέτοντας πως «κάθε επιχείρηση περιλαμβάνει 50 έως 200 Αμερικανούς στρατιώτες που μένουν εδώ για μερικές βδομάδες». Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως «αυτό το καλοκαίρι, 2.400 στρατιωτικά συστήματα πέρασαν από εδώ, ο μεγαλύτερος αριθμός αμερικανικών όπλων που πέρασαν από ένα μόνο λιμάνι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ