Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με προτάσεις - «ασπίδα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Τη διαβεβαίωση ότι ως κυβερνητικός διαχειριστής μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης χτες με επιχειρηματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Εκανε κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας για «τεράστια δομικά προβλήματα», αλλά και για «περιορισμένες και ασήμαντες εγχώριες και άμεσες ξένες επενδύσεις», για «τεράστιο και αυξανόμενο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό», «εμπορικά ελλείμματα, υψηλά σπρεντς, που θα ήταν ακόμα υψηλότερα χωρίς τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Παρουσιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα ως τάχα απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αναφέρθηκε στον «ενεργειακό πληθωρισμό» που καταγράφεται «κοντά στο 62% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι κάτω από 40%».

Κάτι που το απέδωσε «στην ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς παραγωγής Ενέργειας» και στην «εμμονή της κυβέρνησης να μην παρεμβαίνει για να ρυθμίσει και να βάλει όρια και κανόνες σε αυτή την αγορά», την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και δίνει τα «ρέστα» του για την «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας, που, όπως λέει και τώρα, τάχα... θα μείωνε τις τιμές. Μάλιστα, είπε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, «όσο και να συζητάμε για την ενίσχυση του εισοδήματος, για ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε την εξίσωση».

«Εξίσωση» που «ένα το κρατούμενο» έχει τον μόνιμο «πάγο» για τα λαϊκά αιτήματα, με τον Αλ. Τσίπρα να μιλάει για ανάγκη δημιουργίας «μιας βιώσιμης ασπίδας προστασίας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «πρέπει να προστατευθούν τα δημόσια οικονομικά», το «ταμείο» των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε ό,τι αφορά το «παραγωγικό μοντέλο» της χώρας έκλεισε και πάλι το μάτι στους επιχειρηματικούς ομίλους και στις προτεραιότητές τους λέγοντας ότι «πρέπει να κάνει στροφή στην οικονομία της γνώσης, να επιχειρήσει αναπτυξιακό άλμα, να στραφεί στην παραγωγή, να αυξήσει την παραγωγικότητά της», αλλά και «το μεγάλο ζήτημα της αυτάρκειας σε κρίσιμα προϊόντα» (τρόφιμα, Ενέργεια, φάρμακα), όπως και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη «φυγή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού» και τις ελλείψεις «σε απασχολούμενους σε τομείς όπως χειρώνακτες, αγρεργάτες, εργάτες οικοδομής».

Ενώ αναφερόμενος στο «όραμα» των επιχειρηματικών ομίλων για Θεσσαλονίκη «ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, κέντρο διαμετακομιστικό, εμπορικό, οικονομικό», είπε ότι «έχει γίνει αντικείμενο εμπαιγμού από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Δεν έλειψαν άλλωστε και οι αναφορές στην «πίτα» του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ που θα πληρώσει ο λαός, για τη μοιρασιά της οποίας «πέφτουν κορμιά», με τον Τσίπρα να μιλάει για τις ανάγκες των επιχειρηματιών, λέγοντας πως από τον σημερινό σχεδιασμό «η Θεσσαλονίκη απουσιάζει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ