Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΟΗΕ
Εκκλήσεις στον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα

Copyright 2021 The Associated

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι επιστολές που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση με αποδέκτες τον γγ του ΝΑΤΟ, τον γγ του ΟΗΕ και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, στηλιτεύοντας τις δηλώσεις Ερντογάν τύπου «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ όταν θα έρθει η ώρα».

Στις επιστολές με αποδέκτες τους Γ. Στόλτενμπεργκ και Ζ. Μπορέλ, τις οποίες υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, οι δηλώσεις Ερντογάν χαρακτηρίζονται «απρόκλητες, απαράδεκτες και προσβολή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό». «Η ξεκάθαρα απειλητική φύση τους και ο τόνος τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής», τονίζεται, ενώ επισημαίνεται ότι «η ρητορική αυτή συνοδεύεται από μια αύξηση των περιστατικών παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». «Στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια η Τουρκία χτίζει μια αναθεωρητική ατζέντα, μέσα από μια προπαγανδιστική τακτική που θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρο το περιφερειακό status quo που έχει οριστεί από Συνθήκες, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», προστίθεται.

Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το περιεχόμενο της «σταθερότητας» αυτής, σημειώνεται ότι η τουρκική συμπεριφορά αποτελεί «αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τη συνοχή και την ενότητα του ΝΑΤΟ, που αποδυναμώνει τη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας σε μια στιγμή κρίσης».

Η κυβέρνηση φροντίζει άλλωστε, μέσα σ' αυτό το πλαίσιο της διασφάλισης της ΝΑΤΟικής «σταθερότητας», να τονίσει ότι ενώ ο Ερντογάν αποφάσισε πριν μερικούς μήνες να διακόψει όλα τα υψηλόβαθμα κανάλια επικοινωνίας με την Ελλάδα, η ίδια είναι υπέρ του διαλόγου ως μέσου επίλυσης των διαφορών και παρότι παραμένει το casus belli από τη μεριά της Τουρκίας.

«Η τουρκική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα θα πρέπει να καταδικαστεί από όλη τη διεθνή κοινότητα και το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση. Με το να μη γίνεται αυτό ή με την υποτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης, ρισκάρουμε να γίνουμε μάρτυρες μιας κατάστασης σαν αυτή που εξελίσσεται σε ένα άλλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου. Αυτό είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν θα ήθελε να δει», καταλήγει η επιστολή του Ν. Δένδια με αποδέκτη τον γγ του ΝΑΤΟ, ενώ στο ίδιο πνεύμα καταλήγει και η επιστολή προς τον Μπορέλ, όπου ζητείται η καταδίκη της Τουρκίας από πλευράς ΕΕ.

Αναθέτουν δηλαδή στον λύκο να φυλά τα πρόβατα, καθώς αυτοί στους οποίους σπεύδουν να ...παραπονεθούν βάζουν πάνω απ' όλα τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής, στον βωμό της οποίας μπαίνουν για «συζήτηση» ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, με συνεχείς «παραινέσεις» για διάλογο με στόχο επικίνδυνες διευθετήσεις.

Η δε επιστολή προς τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, την οποία υπογράφει η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβειρα Μ. Θεοφίλη, καταλήγει ως εξής: «Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και στο πεδίο, κάτι που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σε άλλη περίπτωση διμερών σχέσεων. Αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ ως τον θεματοφύλακα του Διεθνούς Δικαίου και της ειρήνης».

«Επιστολογραφία» προκλήσεων και παζαριών

Να σημειωθεί ότι σε επιστολή που υπογράφει ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου - όπως διέρρευσε σε διάφορα ΜΜΕ - η Αγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για «ψευδές αφήγημα» εναντίον της, ότι «διαστρεβλώνει» τα γεγονότα και το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και για «ακούραστα σχέδια για την απομόνωση της Τουρκίας».

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί από έγκυρες συμφωνίες ή οποιαδήποτε κοινή αντίληψη στο Αιγαίο» και ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει την ισορροπία και το status quo στο Αιγαίο προς όφελός της, εις βάρος των ζωτικών και νόμιμων συμφερόντων της Τουρκίας, μέσω μονομερών πράξεων» και «κατά παράβαση των συμβατικών της υποχρεώσεων και του Διεθνούς Δικαίου». Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγορεί πάλι την ελληνική πλευρά για «επέκταση του ορίου χωρικών υδάτων από 3 ν.μ. σε 6 ν.μ., επίμονη απειλή περαιτέρω μονομερούς επέκτασης των χωρικών υδάτων της, παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και πρακτική ενός παράνομου εθνικού εναέριου χώρου 10 ν.μ.».

Η Αγκυρα επιμένει να μιλά για «στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο Πέλαγος», όπως «το εύρος της χωρικής θάλασσας και του εθνικού εναέριου χώρου» και «η παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, στα νησιά, στις νησίδες και στους βράχους που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με έγκυρες διεθνείς Συνθήκες». Κατηγορεί ακόμα την Ελλάδα ότι αρνείται «την ύπαρξη των άλλων εκκρεμών διαφορών και των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας, ενώ παρουσιάζοντας αυτά τα ζητήματα ως μονομερείς αξιώσεις της Τουρκίας αρνείται να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο», επίσης ότι δεν υιοθετεί «εποικοδομητική προσέγγιση» και ότι παραβιάζει «τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στις 13/3/2022 στην Κωνσταντινούπολη».

Καταλήγει δε ότι «τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα έχουν νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο Πέλαγος», το οποίο «μπορεί να γίνει μια θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας μόνο αν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα και των δύο χωρών είναι αμοιβαία αναγνωρισμένα και σεβαστά».

Σχολιάζοντας την επιστολή Τσαβούσογλου, χτες διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει «ad nauseam» (εκτενώς και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που όλοι έχουν απαυδήσει) «τις πάγιες, ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της», οι οποίες «ουδεμία βάση έχουν, αντιθέτως αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», και ότι οι τουρκικές εκκλήσεις για διάλογο μόνο ως ειρωνεία μπορούν να εκληφθούν.

Στο μεταξύ, χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, μία από τις οποίες ήταν υπέρπτηση πάνω από την Κίναρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο(2023-12-29 00:00:00.0)
Επόμενη «στάση» για τις ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις(2023-09-05 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι προκλήσεις και οι εκκλήσεις για επώδυνες «διευθετήσεις»(2022-10-04 00:00:00.0)
«Καταγγέλλει» την τουρκική επιθετικότητα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που την υποθάλπουν!(2020-10-20 00:00:00.0)
Κανένας εφησυχασμός για τις τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ(2019-12-05 00:00:00.0)
Διαρροές και σενάρια για διευθετήσεις στο Αιγαίο(2010-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ