Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Νέα ψυχρολουσία για τα νοικοκυριά στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Eurokinissi

Η μία ψυχρολουσία διαδέχεται την άλλη για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, αφού μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα στα τέλη Αυγούστου, πλέον ένα νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι γεγονός. Σε κάποια προϊόντα το σύνολο των ανατιμήσεων τους τελευταίους μήνες φτάνει ακόμα και το 40%, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» με «σπασμένα φρένα», στο 11,5%.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, τα σενάρια περί «επιταγής ακρίβειας» που διαρρέει η κυβέρνηση ενόψει εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μοιάζουν με κακόγουστο αστείο. Κι αυτό γιατί θα αφορά ένα ελάχιστο μέρος εργατικών οικογενειών, ενώ ακόμα και γι' αυτούς, σε καμία περίπτωση δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις, παρά τα ψώνια του σπιτιού για λίγες βδομάδες. Αλλωστε, πλέον οι οικογένειες ψάχνουν από πού να μπαλώσουν «τρύπες», αφού εκτός από την ακρίβεια, το ρεύμα και τα καύσιμα, από την ερχόμενη βδομάδα θα πρέπει να καλύψουν και τα έξοδα για τα σχολεία των παιδιών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Ιούλη, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το καλάθι των νοικοκυριών κόστισε 224 ευρώ, 53 ευρώ ακριβότερα από τον Ιούλη του 2021 που ήταν στα 171 ευρώ, με υπολογισμούς που δεν παίρνουν βέβαια υπόψη τις πραγματικές ανάγκες αλλά ένα «μίνιμουμ» επίπεδο διαβίωσης.

Συνολικά πάνω από 40 κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης έχουν σημειώσει αύξηση της τιμής τους έως και 20% μέσα σε δύο δόσεις, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ήδη από την περασμένη Δευτέρα, σημειώνονται αυξήσεις στις τιμές των εξής προϊόντων:

- Κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες και κέικ έως και 20%.

- Καθαριστικά πανάκια και κρασιά έως 14%.

- Τυριά έως 12%.

- Αλκοολούχα ποτά έως 10%.

- Σαπούνια, αλουμινόχαρτο, υγρά πιάτων και αποσμητικά έως 9%.

- Ζυμαρικά, καθαριστικά, μαλακτικά ρούχων, χυμοί και οδοντόκρεμες έως 8%.

- Ρυζογκοφρέτες 7%.

- Ρύζι, τσάι και βούτυρο 5%.

Τον Αύγουστο, στον πρώτο γύρο των ανατιμήσεων, αυξήθηκαν οι τιμές στα εξής αγαθά: Προϊόντα τομάτας και κέτσαπ 15%. Φρέσκες σαλάτες 12%. Χαρτικά 3% - 11%. Παξιμάδια 10%. Γιαούρτια 9%. Δημητριακά 8%. Γάλα, αλλαντικά, καφές, φρυγανιές 4% - 6%. Να σημειωθεί ότι και σε αυτά τα προϊόντα εμφανίζονται νέες ανατιμήσεις.

Το ράλι των τελευταίων μηνών

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων μηνών:

Η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μάρτη 2022 (μέση τιμή) έχει φτάσει να έχει τώρα (τιμές Αυγούστου) μέση τιμή 1,84 ευρώ.

Ανάλογη είναι η αύξηση στην τιμή του ηλιελαίου. Η συσκευασία ενός λίτρου επώνυμου προϊόντος έχει σήμερα μέση τιμή 5,47 ευρώ, από 3,62 ευρώ την 1η Μάρτη.

Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 700 γρ.), που την 1η Μάρτη είχε μέση τιμή 1,59 ευρώ, τώρα έχει μέση τιμή 1,85 ευρώ.

Το επώνυμο στραγγιστό γιαούρτι πωλείται πλέον (συσκευασία 3x200 γρ.) προς 3,58 ευρώ, από 3,20 ευρώ την 1η Μάρτη, αύξηση 8,75%.

Το φρέσκο γάλα (συσκευασία 1 λίτρου), από 1,38 ευρώ όταν ξέσπασε ο πόλεμος, τώρα έχει μέση τιμή 1,76 ευρώ, αύξηση 21%, ενώ κατά 10,74% έχει αυξηθεί η μέση τιμή επώνυμης συσκευασμένης φέτας.

Σε άλλα τρόφιμα, τα οποία μάλιστα αποτελούν βασικό είδος διατροφής για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια, καταγράφονται επίσης πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών.

Στα ζυμαρικά (μακαρόνια Νο 6, συσκευασία του μισού κιλού) παρατηρούνται ανατιμήσεις σχεδόν 13% και στις φακές σχεδόν 5%.

Πάνω από 20% είναι οι αυξήσεις τιμών στα αλλαντικά, ενώ ακόμη και τα δημοφιλή σνακ, όπως τα κρουασάν, πωλούνται κατά 13% και πλέον ακριβότερα σε σύγκριση με 5 μήνες πριν.

Συνολικά το κόστος του ενδεικτικού «καλαθιού» εκτιμάται - με συντηρητικούς υπολογισμούς - ότι έχει αυξηθεί μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο κατά 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ