Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Μέρα και νύχτα στον απεργιακό αγώνα

Ανάπαυλα το γιορτινό τραπέζι που στήθηκε τη Δευτέρα έξω από το εργοστάσιο

Το γιορτινό τραπέζι ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου
Το γιορτινό τραπέζι ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου
Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως τις 21 Αυγούστου και καθημερινή περιφρούρηση του εργοστασίου συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη, που παλεύουν για ανάκληση των 15 απολύσεων και υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Μέρα και νύχτα, με τη στήριξη συναδέλφων τους από τον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών, δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης, ενώ όπως κάθε πρωί έτσι και χτες βρέθηκαν στο πλευρό τους συνάδελφοι άλλων κλάδων, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και νεολαίοι φοιτητές και σπουδαστές.

Και τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου, οι απεργοί που είχαν βάρδια περιφρούρησης δεν έμειναν μόνοι. Μαζί τους βρέθηκαν συνάδελφοί τους αλλά και οι σύντροφοί τους στη ζωή. Η Δευτέρα αποτέλεσε μια χαλαρή στιγμή στην πολυήμερη μάχη που δίνουν απέναντι στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς καταστολής. Στο πλευρό τους βρέθηκε και αυτή τη μέρα ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Από νωρίς το πρωί και μέχρι το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνουν ένας ένας, ορισμένοι με τα παιδιά τους, 4 και 5 χρόνων, αλλά και μεγαλύτερα, που ήδη έχουν μπει στη βιοπάλη. Στη συντροφιά βρέθηκε και η μητέρα μιας εργαζόμενης, που περπατάει στα 92. Πέρασαν και κάποιοι φίλοι τους, για να πουν από κοντά την καλημέρα και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην πορεία του αγώνα.


Ο καθένας έφερε και κάτι για να στρωθεί το μεσημεριανό τραπέζι. Αλλοι έφεραν σαλάτες, άλλοι ποτά, άλλοι κρέατα, άλλοι τα γλυκά, άλλος τα κάρβουνα και άλλος τον πάγο για να διατηρούνται δροσερά. Ανδρες και γυναίκες βοήθησαν στο στρώσιμο των τραπεζιών στα σημεία που έπιανε ο ίσκιος.

Οι κουβέντες «άναψαν» πριν από τα κάρβουνα: Για τις δυσκολίες και τα προβλήματα, για την αλληλεγγύη που δυναμώνει και εκφράζεται καθημερινά ολοένα πιο μαζικά και πολύμορφα, τόσο από τους εργαζόμενους του κλάδου όσο και από τους εργαζόμενους άλλων κλάδων. Για την προκλητική στάση της εργοδοσίας και τους πιθανούς σχεδιασμούς της, για τη στήριξη που της παρέχει η κυβέρνηση και τον ρόλο που έχουν αναλάβει οι μηχανισμοί καταστολής.

Μα και για τη συσπείρωση γύρω από το Σωματείο τους, την απόφασή τους να μην κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους και να συνεχίσουν τον αγώνα, όσο δύσκολος κι αν είναι, μέχρι τη δικαίωση. Με υπομονή, με αντοχή, με πείσμα και με όπλα τη δύναμη της αλληλεγγύης και το δίκιο τους.

Εξόρμηση στην Αυλίδα

Εξόρμηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ», στην Αυλίδα, πραγματοποίησε το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, το πρωί της Τρίτης 16 Αυγούστου, καλώντας τους εργαζόμενους να εμποδίσουν την επίθεση της εργοδοσίας.

Στην εξόρμηση μοιράστηκε η κοινή ανακοίνωση των Συνδικάτων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και Βοιωτίας, στην οποία επισημαίνεται ότι «το "μάρμαρο" της εξαγοράς της εταιρείας πληρώθηκε από τους εργαζόμενους, καθώς πριν την εξαγορά δέχτηκαν χτύπημα στα δικαιώματά τους με διαθεσιμότητες, μειώσεις, οφειλές κ.τ.λ.».

«Η νέα εργοδοσία MANTIS παρά τον "χορό" εκατομμυρίων που έχει ανακοινώσει φαίνεται ότι για τους εργαζόμενους έχει "προϋπολογίσει" χτυπήματα στα δικαιώματά τους!», σημειώνουν τα δύο συνδικάτα στην κοινή ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν:

«Ο μόνος τρόπος για να μπει φρένο σε αυτήν την επίθεση, αλλά και για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους αμοιβής, εργασίας και ζωής, είναι με την οργάνωσή μας και τους αγώνες μας. Καλούμε τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε Εύβοια και Βοιωτία να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγώνα των συναδέλφων στη "ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ