Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χώρος

Την απάτη του «δημοσιονομικού χώρου» που «θα επιτρέψει νέα μέτρα στήριξης» επιστρατεύει ξανά η κυβέρνηση, με αφορμή τις χτεσινές ανακοινώσεις για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η υπέρβαση όμως της τάξης των 5 δισ. στα έσοδα κατά το πρώτο επτάμηνο δείχνει το ακριβώς αντίθετο: Την ώρα που ο λαός βυθιζόταν στην ενεργειακή φτώχεια και έβλεπε το εισόδημά του να λεηλατείται εξαιτίας της ακρίβειας, η φοροληστεία συνεχιζόταν ακάθεκτη, ώστε το κράτος να θωρακίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα απέρριπταν τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση των ειδικών φόρων και των χαρατσιών που φορτώνονται στον λαό. Ούτε βέβαια έχουν καμία σχέση με όσα ζουν οι αυτοαπασχολούμενοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τα αυξημένα έσοδα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές δείχνουν «το επιχειρηματικό μοντέλο που αλλάζει», προφανώς προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Καμία βάση δεν έχουν και οι προσδοκίες που «ζεσταίνει» ενόψει ΔΕΘ: Τα ψίχουλα των διαφόρων «pass» όχι μόνο εξανεμίζονται πριν ανακοινωθούν, αλλά στην πραγματικότητα πίσω από αυτά βρίσκονται και νέα μέτρα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με τον λογαριασμό να καταλήγει ξανά στον λαό. Μπροστά είναι άλλωστε τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» από τη «μεταμνημονιακή» εποπτεία, αλλά και οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, που σηματοδοτούν κλιμάκωση της επίθεσης. Απέναντι σε αυτή, μόνο ο λαός με τον αγώνα του μπορεί να βάλει εμπόδια, να διαμορφώσει «χώρο» για αντεπίθεση, για τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.

Αστειότητες

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το δράμα με τους 38 πρόσφυγες στον Εβρο είναι τουλάχιστον φαιδρός. Το υπουργείο Μετανάστευσης διαβεβαίωνε την Παρασκευή ότι οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν στον ποταμό Εβρο εκτός της ελληνικής επικράτειας. Και ενώ υποτίθεται ότι παρακολουθούσε «στενά» το θέμα, ξαφνικά ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι πρόσφυγες πέρασαν σε ελληνικό έδαφος! Κάνοντας μάλιστα επίδειξη του ...ανθρωπισμού του, το υπουργείο Μετανάστευσης μετέδιδε «λεπτό προς λεπτό» τη διάσωσή τους, ενώ ξεκίνησε και «ανακρίσεις», για να διαπιστώσει πώς μετακινήθηκαν στην ελληνική επικράτεια. Ολα αυτά είναι τουλάχιστον «περίεργα» και γεννούν πλήθος ερωτημάτων: Από πότε βρίσκονταν οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στον Εβρο και σε ποιο ακριβώς σημείο; Τι έκανε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα που γνώριζε την ύπαρξή τους, και ενώ γραφόταν ότι ένα μικρό παιδί είχε χάσει τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού; Πώς έχασε ...ξαφνικά το στίγμα τους, για να τους ανακαλύψει λίγο αργότερα εντός της ελληνικής επικράτειας; Οι κατατρεγμένοι γίνονται πιόνια στη σκακιέρα γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Οι «εξηγήσεις» που ακούγονται δεξιά και αριστερά, όμως, δεν πείθουν ούτε μωρά παιδιά. Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι θα κρύψει τις δικές της βαριές ευθύνες, και αυτές της ΕΕ, για την απάνθρωπη αντιλαϊκή πολιτική τους στο Προσφυγικό και για την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Να δοθούν τώρα ουσιαστικές απαντήσεις για την υπόθεση, που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε άλλη μια τραγωδία.

Τζόγος

Ο τζόγος με τις συντάξεις, τους κόπους μιας ζωής, έχει μοναδικό χαμένο τον λαό, παρά τα ψέματα που αραδιάζουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, περί «εκσυγχρονισμένων» και «ευέλικτων» ασφαλιστικών συστημάτων, που δήθεν εγγυώνται καλύτερες παροχές. Η είδηση που έρχεται από τη Δανία επιβεβαιώνει τον κανόνα: Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων - που προβάλλεται ως πρότυπο «κοινωνικοεταιρισμού» από σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες δυνάμεις - ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν χάσει μεταξύ 7% και 15% από τις «επενδύσεις» τους το πρώτο εξάμηνο του 2022 και γι' αυτό οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν από τον επόμενο χρόνο τη «λυπητερή», με μείωση των αποδοχών τους. Μάλιστα, διάφοροι «σύμβουλοι» μιλάνε ήδη για «αναπόφευκτες συνέπειες», αφού το τζογάρισμα έχει ...ρίσκο, «που πολλές φορές αγνοούν οι συνταξιούχοι»! Τους φορτώνουν δηλαδή και το φταίξιμο για τη χασούρα στις συντάξεις! Θυμίζουμε ότι τις ίδιες «υποσχέσεις» για καλύτερες τάχα συντάξεις δίνουν και στη χώρα μας οι διάφοροι θιασώτες του τζόγου με τις ασφαλιστικές εισφορές, που πρόσφατα έγινε και νόμος με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Οι ειδήσεις από τη Δανία δείχνουν πόσο απέχει η πραγματικότητα από τα παραμύθια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που με νόμους έβαλαν το λιθαράκι τους σε αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτοί οι νόμοι είναι «κίνδυνος - θάνατος» για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, κάνοντας επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την κατάργησή τους.

Φούμαρα

Την ώρα που η περιφερειακή αρχή Αττικής - όπως και όλες οι προηγούμενες - δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία του λαού, την ώρα που απαξιεί ακόμη και να συζητήσει για την υγειονομική βόμβα της χωματερής στη Φυλή, την ώρα που παραδίδει σημαντικούς τομείς και χώρους στα επιχειρηματικά συμφέροντα, έρχεται να πανηγυρίσει για τα αυτονόητα, όπως οι ...καθαρισμοί υπόγειων διαβάσεων! Καυχιέται μάλιστα προκλητικά σε δελτίο Τύπου για «ένα ολιστικό σχέδιο παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς μας», με στόχο τον «εξωραϊσμό υπόγειων διαβάσεων για τους πεζούς και τα οχήματα» και για «ασφαλές, σύγχρονο και λειτουργικό οδικό δίκτυο για τους πολίτες της Αττικής μας, με ισχυρό περιβαλλοντικό και ενεργειακό πρόσημο». Το «ολιστικό σχέδιο» μας θύμισε ό,τι ζουν στο πετσί τους και οι πυρόπληκτοι της Β. Εύβοιας, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να αλωνίζουν πάνω στα καμένα, ενώ ο λαός προσπαθεί μόνος του να σταθεί στα πόδια του. Φαίνεται λοιπόν ότι τα «ολιστικά» ...φούμαρα πολυφοριούνται από τους διάφορους διαχειριστές της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που τσουρουφλίζει τον λαό το καλοκαίρι και τον πνίγει τον χειμώνα.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ