Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ταμπακιέρα

Ολα τα έχει η αντιπαράθεση κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τις υποκλοπές, εκτός από την ταμπακιέρα. Που δεν είναι άλλη από το σάπιο και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και ΕΕ, το οποίο θωρακίζει τις παρακολουθήσεις και τις παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων, αλλά διευρύνει σκόπιμα και το πεδίο εφαρμογής τους, ώστε να μην εξαιρείται ουσιαστικά κανένας από την «τσιμπίδα» των μυστικών (και μη) υπηρεσιών.

Δεν ακούμε λοιπόν τίποτα όλες αυτές τις μέρες από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων:

- Για το πολυδαίδαλο πλέγμα των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων και Οδηγιών που δίνουν το «πράσινο φως» για την παρακολούθηση των πάντων, άλλοτε στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» και άλλοτε για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και του «εξτρεμισμού».

- Για τις διασταλτικές ερμηνείες που προβλέπει ο νόμος σε ό,τι αφορά τις «απειλές για την εθνική ασφάλεια», δίνοντας το ελεύθερο στο κράτος και στις μυστικές υπηρεσίες του να στοχοποιούν τον καθένα ως ύποπτο με συνοπτικές διαδικασίες.

- Για την αλλαγή της νομοθεσίας το 2021, που απαλλάσσει την ΑΔΑΕ ακόμα και από τη στοιχειώδη υποχρέωση να ενημερώνει όποιον γίνεται στόχος παρακολούθησης όταν αυτή ολοκληρωθεί.

- Για τις περισσότερες από 100.000 άδειες που έχει δώσει η Εισαγγελία για υποκλοπές τα τελευταία 10 χρόνια, επικαλούμενη λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερους «στόχους», αφού κάθε εισαγγελική παραγγελία μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία παρακολουθήσεις.

Μιλάμε δηλαδή για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες «στόχους», που αναγκάζουν ακόμα και την ΑΔΑΕ να εκφράζει «επιφυλάξεις» στην ετήσια απολογιστική της έκθεση για το 2021.

- Για τη νομοθεσία που επιτρέπει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διατηρούν αρχείο συνομιλιών και μηνυμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε ακόμα κι όταν δεν γίνονται «διά ζώσης» υποκλοπές, να έχουν τη δυνατότητα οι διάφορες υπηρεσίες να τις κάνουν εκ των υστέρων.

- Για το θεσμικό πλαίσιο στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη, που δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές του διαδικτύου να «ψαρεύουν» προσωπικά δεδομένα και να τα αξιοποιούν για εμπορικούς και άλλους λόγους.

Είναι γνωστό ότι ειδικά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν ανεξάντλητη δεξαμενή «υποκλοπής» προσωπικών δεδομένων από επιχειρηματικούς ομίλους, κρατικές υπηρεσίες και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς «με το γράμμα του νόμου».

- Για τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και τους νόμους στα κράτη - μέλη οι οποίοι επιτρέπουν σε ιδιωτικές εταιρείες με υπερσύγχρονο λογισμικό παρακολούθησης να συνεργάζονται με το κράτος και είτε να το πωλούν, είτε να το διαθέτουν επί πληρωμή στις υπηρεσίες του.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη γενικευμένη εφαρμογή λογισμικών τύπου «Predator», που κυκλοφορούν στην αγορά και αξιοποιούνται για το ξεκαθάρισμα επιχειρηματικών, ακόμα και γεωπολιτικών «λογαριασμών».

- Για τις καταγγελίες του ΚΚΕ σχετικά με τις συνακροάσεις - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ. Δύο κυβερνήσεις έχουν περάσει από το 2016 που έγινε η πρώτη καταγγελία, αλλά καμία ουσιαστική απάντηση δεν έχει δοθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυρίζεται τώρα ότι δεν είχε «επαρκή στοιχεία» για να τεκμηριώσει τις υποκλοπές και επομένως αυτές δεν έγιναν!

Τα στοιχεία όμως που βγήκαν στο φως κάτω από την πίεση του ΚΚΕ δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση υποκλοπών, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε ως κυβέρνηση να συγκαλύψει, ενώ τώρα ανταγωνίζεται τη ΝΔ για το ποιος θα κουκουλώσει καλύτερα τον θεσμικό βούρκο πίσω από τις παρακολουθήσεις.

Το σκοτεινό αυτό θεσμικό πλαίσιο αξιοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα για να βαφτίζεται «νόμιμη» κάθε παρακολούθηση και υποκλοπή. Αυτό κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τα δήθεν «διορθωτικά» μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν πρόκειται επομένως για κάποιο «παρακράτος», όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την «καρδιά» του αστικού κράτους, που οι μηχανισμοί του παίρνουν προληπτικά και κατασταλτικά όλα τα μέτρα σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών, για να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό λαό», τους αγώνες για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Καμία νομιμοποίηση λοιπόν δεν πρέπει να δώσει ο λαός σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, που μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει, καταγγέλλει και καταψηφίζει σε Βουλή και Ευρωβουλή.

Γι' αυτό και είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να μπει μπροστά στον αγώνα για την ανατροπή του, παλεύοντας για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες, ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου που τα συνθλίβει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ